Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στο μπασκετικό Bατερλό του Βασιλειάδη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσπάθησε ανεπιτυχώς να το παίξει θεματοφύλακας του ελληνικού μπάσκετ και τελικά κατάφερε να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στο μπάσκετ δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό χωρίς τη συγκατάθεση του Βασιλακόπουλου. Με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της άρνησης της ερυθρόλευκης ΚΑΕ να κατέβει και να αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Βασιλειάδης έδειξε ότι είναι πολύ λίγος. Και όσους δεν πείστηκαν για την ανικανότητά του, μετά την υπόθεση του μπασκετικού ντέρμπι, φρόντισε να τους πείσει με τις δηλώσεις του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Μέρα».
Μιλώντας για την απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα φαινόμενα οπαδικής βίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βούληση από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου για να λύσουν το πρόβλημα, αφού χρησιμοποιούν τις ομάδες τους «πολλές φορές ως πολιτικό κόμμα». Πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια για να καταλάβει ο Βασιλειάδης ότι ο βασικός λόγος που οι καπιταλιστές «επενδύουν» στον αθλητισμό είναι για να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική που έχουν οι μεγάλες ομάδες για να διασφαλίσουν ή να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Και φυσικά, η αξιοποίηση της δυναμικής της ομάδας προϋποθέτει να έχουν τους οπαδούς της σε «εγρήγορση», ώστε να δρουν ως ιδιωτικός τους στρατός.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων υπουργών, σε κάποιον που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα έδωσε την εντύπωση ανθρώπου που παρακολουθεί και καταγράφει την κατάσταση και τις εξελίξεις και όχι του καθ' ύλην αρμόδιου που πρέπει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τόνισε ότι οι ομάδες και η Λίγκα θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα, αν είχαν τη βούληση (άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχει το αυτοδιοίκητο), όμως δεν έχουν τη βούληση και γι' αυτό αδιαφορούν και δεν κάνουν καμία προσπάθεια για να βελτιώσουν το άθλημα. Εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε απαισιόδοξος, προβλέποντας ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί λύση, αφού το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από έναν επιχειρηματικό πόλεμο με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, στον οποίο οι αντιμαχόμενοι καπιταλιστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις ομάδες για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.
Στη συνέχεια της εκπομπής παραδέχτηκε ότι στο θέμα της αντιμετώπισης της αθλητικής βίας δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος και ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια σημαντική αύξηση περιστατικών αθλητικής βίας, γιατί η αντιπαλότητα μεταξύ των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών βρίσκεται σε έξαρση και έχει πάρει τα χαρακτηριστικά πολέμου δίχως αύριο. Ο Βασιλειάδης εκμεταλλεύτηκε το φιλικό περιβάλλον της ΕΡΤ και προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με αυστηρές ποινές, ώστε να σταλθεί το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής». Ανέφερε ότι υπήρξαν άμεσα αποτελέσματα και ότι «από την επόμενη ημέρα της σύλληψης -και είχαμε πολλές συλλήψεις αυτά τα χρόνια- ο παραβάτης νιώθει τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης και πετυχαίνουμε άμεσα την απομάκρυνσή του από τα γήπεδα».
Δεν ξέρουμε αν ο υφυπουργός γνώριζε ότι ο συντονιστής της εκπομπής δε θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση και δε θα τον ρωτούσε για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Τζήλου (είναι το πιθανότερο) ή αν ρισκάρισε, πάντως θέλει πολύ θράσος για να μιλάς για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, όταν σε ένα από τα σπουδαιότερα περιστατικά (ίσως το σπουδαιότερο) της θητείας του, η αθλητική δικαιοσύνη όχι μόνο δεν κατάφερε να τιμωρήσει τους θύτες αλλά, με την κωλυσιεργία της έδωσε τη δυνατότητα στο βασικό κατηγορούμενο (ο οποίος είχε «στενές» επαφές με διοικητικά στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός), να διαφύγει στο εξωτερικό.
Η «σεμνή» εκπομπή έκλεισε με το δυνατό σημείο της κυβέρνησης, κατά δήλωση Τσίπρα, τα οικονομικά του ποδοσφαίρου. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «όσο οι παράγοντες δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό, γιατί θέλουν να βγάλουν χρήματα απ΄ αυτόν, δεν τον αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν μία επιχείρηση, αλλά χρησιμοποιούν τις ομάδες τους για επίτευξη άλλων σκοπών, είτε για το προσωπικό ονόρε είτε για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας πολλές φορές ως πολιτικό κόμμα την ομάδα τους, τότε προφανώς και δεν υπάρχει ελπίδα». Ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές και στέρεο οικονομικό περιβάλλον που δε θα έχει θέση γι΄ αυτούς που δεν ενδιαφέρονται».
Είναι φανερό ότι ο Βασιλειάδης δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Από καταβολής του το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι κρατικοδίαιτο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων, τα έσοδά τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κρατική επιχορήγηση, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες από τον ΟΠΑΠ και άλλους κρατικούς οργανισμούς. Τα τελευταία χρόνια, που η πιάτσα έχει «στεγνώσει» από φράγκα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες των ομάδων (μοναδική εξαίρεση είναι ο Σαββίδης) βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο το χειμώνα για να μην κρυώνουν, τα μπάτζετ συνεχώς μειώνονται και η Super League ψάχνει να βρει χορηγό για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και τους μισθούς των υπαλλήλων της. Ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υφυπουργό, ο οποίος, όπως κάνει κάθε συριζαίος που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να αναστρέψει την πραγματικότητα και να προσπαθήσει να μας πείσει ότι «ο ήλιος βγαίνει από τη δύση και δύει στην ανατολή».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τους εκπρόσωπους της Super League για θέματα που αφορούν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Βασιλειάδης δε δέχτηκε να γίνει συζήτηση για αλλαγές στην αναδιάρθρωση των Super League και Football League. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Λίγκας είχε αποφασιστεί να ζητηθεί συνάντηση με τον Βασιλειάδη και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητούσαν οι δυο πλευρές να τεθεί και το θέμα της αναστολής της εφαρμογής της αναδιάρθρωσης. Οι εκπρόσωποι των ομάδων ζήτησαν, εμμέσως πλην σαφώς, να μην προχωρήσει η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ομάδες (μείωση των ομάδων της Super League σε 14 και η Football League ημιεπαγγελματική με 16 ομάδες) και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παίρνουν φράγκα από την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Η απαίτησή τους δεν έγινε αποδεκτή από τον Βασιλειάδη, ο οποίος δε δέχτηκε καν να μπει επί της ουσίας, τονίζοντας ότι «έχει ήδη βάλει νερό στο κρασί του», αποδεχόμενος την πρόταση της Λίγκας για πρωτάθλημα με 14 ομάδες και όχι με 12, όπως ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.
Το θέμα της μείωσης των ομάδων της Super League είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από την πλευρά της NOVA και σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν οι εκπρόσωποι του συνδρομητικού καναλιού (την περίοδο εκείνη ήταν ο μοναδικός τηλεοπτικός χορηγός του πρωταθλήματος για τους αγώνες όλων των ομάδων), η δραστική μείωση των ομάδων ήταν αναγκαία για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, να γίνει πιο ελκυστικό για τους φιλάθλους και να βγει από την πορεία απαξίωσης στην οποία βρίσκεται (ο άλλος τρόπος είναι να βάλουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσουν το ρόστερ τους, αλλά αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να ειπωθεί μόνο ως ανέκδοτο). Τότε η Λίγκα είχε αναγκαστεί να κάνει πίσω, αλλά πλέον, έχοντας εξασφαλίσει φράγκα και από την ΕΡΤ (και μάλιστα περισσότερα από αυτά που πραγματικά αξίζει το «προϊόν» που προσφέρει), επαναφέρει το θέμα ποντάροντας σε μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης.
Ιβάν Σαββίδης ο ΠΟΚφάγος: Η επανάσταση κόντρα στο ΠΟΚ συνεχίζει τη νικηφόρα πορεία της. Ο Ιβάν με το καρυοφύλλι του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και οδηγεί τους εξεγερμένους γαύρους του βορρά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενημερώνουμε όσους θεωρήσουν τη φωτογραφία της στήλης εκπρόθεσμη, ότι οι εξεγερμένοι του Ιβάν ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο.
Τελευταία Νέα :
- Το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών μπορεί και πρέπει να τελειώσει
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παλαιστινιακή Αντίσταση, σημειώσατε 2
- Περιπτωσιολογία, φληναφήματα, αβαθής υπεράσπιση της σταλινικής περιόδου και του Στάλιν
- Σαν σήμερα 27 Δεκέμβρη
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;