Πριν μερικές βδομάδες ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Γιόζεφ Μπλάτερ τα «έχωσε» στην κυβέρνηση της Βραζιλίας και στους υπεύθυνους για τα έργα ανέγερσης ή ανακαίνισης που γίνονται στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η ΦΙΦΑ ξεκαθάρισε ότι, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε κάποια γήπεδα, θα ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σενάριο και οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα συγκεκριμένα γήπεδα θα φιλοξενηθούν σε άλλα. Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι το Μουντιάλ θα διεξαχθεί κανονικά και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία θα επιτευχθούν, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι χορηγοί της διοργάνωσης ότι όλα θα πάνε καλά.
Επρεπε να γίνει σε όλους κατανοητό, ότι οι όποιες καθυστερήσεις στα έργα δεν μπορούν να πλήξουν το «οικοδόμημα» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, άρα και τα φράγκα που τζογάρονται γύρω απ’ αυτό. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ένα γεγονός από το ισπανικό κύπελλο δημιούργησε πρόβλημα στη βιτρίνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, παρά το γεγονός ότι η είδηση πέρασε στα ψιλά της αθλητικής επικαιρότητας. Στον προημιτελικό του ισπανικού κυπέλλου ανάμεσα σε Σανταντέρ και Σοσιεδάδ, οι παίχτες της Σανταντέρ έκαναν πράξη όσα είχαν δηλώσει μερικές μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα. Δεν αγωνίστηκαν, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ήταν για μήνες απλήρωτοι. Σε ανακοίνωσή τους μερικές μέρες πριν τον αγώνα είχαν τονίσει ότι αν δεν πληρωθούν δε θα κατεβούν να αγωνιστούν και απαιτούσαν από τον πρόεδρο της ομάδας να παραιτηθεί και να μην πάει στο γήπεδο. Η διοίκηση της ομάδας αδιαφόρησε, θεωρώντας ότι οι παίχτες την τελευταία στιγμή θα υποχωρήσουν, δυστυχώς όμως για τον Μπλάτερ και τη ΦΙΦΑ, οι παίχτες ήταν συνεπείς στις δηλώσεις τους και δεν έπαιξαν.
Οι στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Σανταντέρ –και σε ένα βαθμό βιώσαμε όσοι παρακολουθήσαμε το σχετικό βίντεο– ήταν μοναδικές. Οταν ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη του αγώνα, οι 11 βασικοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου και παρέμειναν εκεί αγκαλιασμένοι, αναγκάζοντας το διαιτητή της αναμέτρησης να σταματήσει τον αγώνα. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας τους, οι οποίοι –παρά τον αποκλεισμό της ομάδας από τη διοργάνωση– τους αποθέωσαν δείχνοντας ξεκάθαρα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι καιρικές συνθήκες την ώρα του αγώνα ήταν πολύ άσχημες (χαμηλή θερμοκρασία και καταρρακτώδης βροχή), γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντική τη στάση των οπαδών της Σανταντέρ. Εκτός από τους οπαδούς, σαφή θέση υπέρ των παιχτών πήραν η δημοτική αρχή και διάφοροι φορείς της πόλης, καθώς και η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον κανονισμό και να μην τιμωρήσει τη Σανταντέρ.
Από την πλευρά της ΦΙΦΑ δεν έγινε κανένα σχόλιο, αλλά μπορούμε να συμπεράνουμε την ενόχλησή της για το γεγονός. Το ισπανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, διαθέτει δυο από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης) και πάνω του τζογάρονται τεράστια ποσά. Ενέργειες σαν αυτή των παιχτών της Σανταντέρ αποκαλύπτουν αυτό που προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο ο Μπλάτερ και η παρέα του. Το «οικοδόμημα» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι επί της ουσίας μια βιτρίνα, αφού σε κάθε χώρα υπάρχουν δυο-τρεις πρωτοκλασάτες ομάδες και από εκεί και πέρα το χάος. Ετσι, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε, γιατί μια πιασάρικη δημοσιογραφικά είδηση θάφτηκε και πέρασε στα ψιλά, αφού η ανάδειξη του θέματος θα έδειχνε, ότι σε αυτό που περιγράφεται ως επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις και τους τελικούς με τις εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, υπάρχουν φτώχεια, απλήρωτοι ποδοσφαιριστές και ομάδες που χρωστούν τεράστια ποσά. Οταν αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία, που θεωρείται από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στις μη προηγμένες. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζονται σαν «μηχανές» που πρέπει να παράγουν κέρδος για να μπορούν να βγαίνουν τα τεράστια κέρδη που μπαίνουν στις τσέπες των καπιταλιστών-πρόεδρων των ομάδων και τα παχυλά συμβόλαια των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, τα οποία στην ουσία είναι η «απλήρωτη δουλειά» των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και στις μικρομεσαίες ομάδες.
Βίοι αντίθετοι για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Τη στιγμή που ο Μελισσανίδης και η παρέα του έχουν βάλει σαν πρώτη προτεραιότητά τους την ανέγερση του νέου γηπέδου, στον Παναθηναϊκό η υπόθεση «νέο γήπεδο» δείχνει να απομακρύνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αλλάζει γραμμή πλεύσης και δηλώνει αρωγός στην προσπάθεια του Αλαφούζου να εξυγιάνει την πράσινη ΠΑΕ και όχι υποψήφιος για την αγορά της. Το deal με τους κινέζους επενδυτές δείχνει να χαλάει, αφού μόλις ξεκαθαρίστηκε ότι το χρέος της ομάδας είναι 45 εκατ. ευρώ την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.
Εχουμε ξαναγράψει ότι η απόσταση ανάμεσα σε μία επαγγελματική ποδοσφαιρική και μία μπασκετική ομάδα είναι τεράστια και αντικατοπτρίζει τη μεγάλη διαφορά χρημάτων που πρέπει να επενδύσει κάποιος για να δημιουργήσει μια καλή ομάδα. Ο Γιαννακόπουλος έχει καταφέρει στο μπάσκετ να δημιουργήσει μια ομάδα που πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, όμως δεν τολμάει να πάρει την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, αφού για να μπορέσει να βγάλει τους πράσινους από την ποδοσφαιρική αφάνεια των τελευταίων χρόνων θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γνωρίζοντας ταυτόχρονα την ερυθρόλευκη κυριαρχία εντός και εκτός των γηπέδων, αποφάσισε να προσφέρει κάθε χρόνο στην ομάδα ένα σεβαστό ποσό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει η ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή των ομάδων τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εξυγίανση λοιπόν και όχι δημιουργία μιας νέας μεγάλης ομάδας είναι το πιθανότερο σενάριο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τα περιθώρια αισιοδοξίας για τους πράσινους οπαδούς μειώνονται συνεχώς.
Οσον αφορά το γήπεδο, τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμη χειρότερα, αφενός γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φράγκα για να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης και αφετέρου γιατί η άποψη που είχαν εκφράσει είναι ότι θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το ΟΑΚΑ και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να μπει η ομάδα στη διαδικασία να φτιάξει καινούργιο γήπεδο.
Οσον αφορά την ΑΕΚ, μετά τις μακέτες και τις τελετές παρουσίασης του νέου γηπέδου, η προσπάθεια του Μελισσανίδη επικεντρώνεται στο να ψηφιστεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την ανέγερση του γηπέδου. Την περασμένη Δευτέρα, ο ισχυρός άντρας της ΑΕΚ επισκέφτηκε το υπουργείο ΠΕΚΑ και συναντήθηκε με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε σύγκλιση απόψεων και δέσμευση του υπουργού ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας της ρύθμισης και η κατάθεσή της στη Βουλή. Ανάμεσα στις δυο πλευρές υπήρξε συμφωνία ότι το γήπεδο θα είναι κάτω από τα ανώτατα όρια των όρων δόμησης της περιοχής και θα υπάρχει σεβασμός στις αρχές προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος (σώωωπα!). Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, στην κιτρινόμαυρη παρέα υπολογίζουν ότι σε 60 μέρες θα έχουν στα χέρια τους το σχέδιο νόμου και στη συνέχεια θα χρειαστούν ένα μήνα για να πάρουν την οικοδομική άδεια, άρα ήδη μπορούν να μιλάνε για πρόγραμμα 100 ημερών. Μετά το αίσιο τέλος της προσπάθειας για τη νομοθετική ρύθμιση, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του παραχωρητηρίου από τη ΓΣ της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Δικέφαλος 1924» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αντίθεση με τους πράσινους, τα πράγματα στους κιτρινόμαυρους δείχνουν ιδανικά και στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ υπάρχει αισιοδοξία, αφού όλα δείχνουν ότι η ομάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr