Γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο για τις ανακοινώσεις των οπαδών του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, με τις οποίες ξεκαθάριζαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» να εξαγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή των οπαδών για το έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει στη Χαλκιδική, μέσα από συμφωνίες για χορηγίες στις ομάδες τους. Οι οπαδοί του Ηρακλή κατάφεραν να αποτρέψουν τη «χορηγία» σε αντίθεση με τους ΠΑΟΚτζήδες, γιατί στον ΠΑΟΚ πρώτα υπογράφτηκε εν κρυπτώ η συμφωνία και μετά ανακοινώθηκε. Τότε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν τονίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αφού δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη συμφωνία για χορηγία στο τμήμα βόλεϊ της ομάδας τους, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την ακυρώσουν και να διαγράψουν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας.
Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό ήταν μόνο λόγια και ότι στην πράξη δε θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα. Οι ΠΑΟΚτζήδς όμως απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι συνεπείς στα όσα έγραψαν στην ανακοίνωσή τους και με τις ενέργειές τους δείχνουν ότι δεν θα αφήσουν να ξεχαστεί η δέσμευσή τους. Ηδη πραγματοποίησαν την πρώτη τους ενέργεια στον αγώνα βόλεϊ Κηφισιά – ΠΑΟΚ. Περίπου τριάντα ΠΑΟΚτζήδες πήγαν στο Ζηρίνειο, μπήκαν στο γήπεδο, διέκοψαν τον αγώνα, έβαλαν στις φανέλες των παιχτών του ΠΑΟΚ, αυτοκόλλητα με το σύνθημα «Εξω ο χρυσός» για να καλύψουν τη διαφήμιση της «Ελληνικός Χρυσός» και προειδοποίησαν τους παίχτες της ομάδας τους να μην τολμήσουν να βγάλουν τα αυτοκόλλητα. Μετά ανέβηκαν στην εξέδρα, σήκωσαν ένα μεγάλο πανό για το θέμα, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν λίγο αργότερα από το γήπεδο χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διεξαγωγή του αγώνα.
Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ενέργεια από οπαδούς μιας ομάδας εναντίον του χορηγού της και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση, βρίσκονται και οι τρόποι για να είναι κάποιος συνεπής στα όσα διακηρύσσει. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση το λαό και τη νεολαία, η στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ αποκτά μεγαλύτερη αξία, αφού απαιτούν από τη διοίκηση να επιστρέψει τα 200.000 ευρώ και να πάψει να λερώνει τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας η «Ελληνικός Χρυσός». Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες εκ μέρους των οπαδών του ΠΑΟΚ, αφού από την πλευρά της η διοίκηση δείχνει να μην κάνει πίσω.
Μετά την αποχώρηση των οπαδών και με προτροπή των υπεύθυνων της αποστολής του ΠΑΟΚ, οι παίχτες έβγαλαν τα αυτοκόλλητα από τις φανέλες τους. Σε αντίθεση με τους οπαδούς, οι παίχτες δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδειξαν ότι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμβόλαιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τους οπαδούς. Βάζουν τα φράγκα πάνω από την ιστορία της ομάδας στην οποία αγωνίζονται.
Η ενέργεια των οπαδών του ΠΑΟΚ έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών όλων των ομάδων, όμως δεν έλειψε και η κριτική από κάποιους, η οποία εστιάστηκε σε δυο σημεία. Πρώτα κατηγορήθηκαν ότι μετά τη διαμαρτυρία δεν κάθισαν στο γήπεδο να ενισχύσουν την ομάδα τους, αλλά έφυγαν και δεύτερον ότι από τη στιγμή που απαιτούν να μη δεχτεί η διοίκηση τα 200.000 ευρώ της χορηγίας, θα έπρεπε να έχουν κάνει ενέργειες για να βρουν τρόπους χρηματοδότησης της ομάδας.
Οσον αφορά την πρώτη «κατηγορία», όσοι γνωρίζουν τι παίζει με τους οργανωμένους οπαδούς θα καταλάβουν ότι η αποχώρησή τους από το γήπεδο ήταν μια στοιχειώδης ενέργεια προστασίας τους από τυχόν προσαγωγή για πρόκληση αθλητικής βίας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγώνας γινόταν στην Αθήνα, σε περιβάλλον εχθρικό για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, και σε περίπτωση προσαγωγών δε θα μπορούσε να υπάρχει δυναμική συμπαράσταση. Αρα, πολύ σωστά έκαναν τη διαμαρτυρία τους και αποχώρησαν, δείχνοντας ότι η ενέργειά τους ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και ότι είχαν λάβει υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια και έχουν την ικανότητα να κάνουν και στο μέλλον αντίστοιχες κινήσεις διαμαρτυρίας.
Οσον αφορά τη δεύτερη «κατηγορία», αυτή πέφτει πολύ πιο εύκολα από την πρώτη. Αφενός γιατί η χρηματοδότηση μιας ομάδας είναι αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης και ιδιαίτερα όταν αυτή αποφασίζει ότι η ομάδα θα κάνει πρωταθλητισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της. Αφετέρου γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν διακηρύξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι προτιμούν την επιλογή η ομάδα τους να μην κάνει πρωταθλητισμό και να προσπαθεί για το καλύτερο, έχοντας στο έμψυχο δυναμικό της παίχτες που θα παίζουν για τη φανέλα και την ιστορία του ΠΑΟΚ, από την επιλογή να γίνει δεκτή η χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός» για να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα.
Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυξάνονται συνεχώς οι πιθανότητες ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής να είναι νικηφόρος, αφού όπως όλα δείχνουν έχει καταφέρει να συγκινήσει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας και μάλιστα όταν ένα δυναμικό της κομμάτι, η νεολαία στις εξέδρες των γηπέδων, έχει πειστεί ότι πρέπει να βάλει την αλληλεγγύη και τον αγώνα για τα θέματα της καθημερινότητας πάνω από τα συμφέροντα της ομάδας που υποστηρίζει. Οσοι γνωρίζουν το γίγνεσθαι στις εξέδρες και στους συνδέσμους των οπαδών μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει αυτό το γεγονός.
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στους θανάτους μεταναστών – εργατών από το Νεπάλ, που δουλεύουν στα έργα ανοικοδόμησης των γηπέδων για το Μουντιάλ του 2022. Αιτία των θανάτων είναι οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, οι σοβαρές ελλείψεις υγιεινής στους χώρους που τους έχουν στοιβάξει οι σύγχρονοι δουλέμποροι και η ελλιπής διατροφή εξαιτίας των πολύ χαμηλών μεροκάματων. Μέχρι στιγμής η ΦΙΦΑ σφυρίζει αδιάφορα, προσπαθώντας να φορτώσει την ευθύνη στην κυβέρνηση του Κατάρ, όμως δε θα μπορεί να τηρεί για πολύ καιρό αυτή την γραμμή.
Το ρεπορτάζ του «Guardian» έπαιξε για μια-δυο μέρες σε όλα τα μεγάλα δίκτυα και μετά «θάφτηκε», αφού δεν έπρεπε να αμαυρωθεί η εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να μπουν σε κίνδυνο τα τεράστια κέρδη που «παράγει», όμως το θέμα ανοίγει και πάλι από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει εντός του Νοέμβρη έκθεση με την οποία θα καταδικάζει το Κατάρ για το θέμα των μεταναστών-εργατών. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοπεύουν να ζητήσουν από τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν μέτρα εναντίον του Κατάρ και όσον αφορά τη ΦΙΦΑ διαρρέουν φήμες ότι θα ζητηθεί να πάρει πίσω την ανάθεση του Μουντιάλ, αν το Κατάρ δε συμμορφωθεί άμεσα και δεν πάρει μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Ισως να προκαλεί απορία ότι ασχολήθηκε η Διεθνής Αμνηστία με το συγκεκριμένο θέμα, όμως με τους ρυθμούς που καταγράφονται οι θάνατοι μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο.
Σύμφωνα με έκθεση της International Trade Union Congress, οι νεκροί εργάτες θα ανέλθουν σε 4.000 αν τα έργα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς και κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλειάς. Σε ετήσια βάση οι νεκροί υπολογίζονται σε 600 ή 12 τη βδομάδα και με αυτό το δεδομένο κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα.
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι στον καπιταλισμό ο επαγγελματικός αθλητισμός –και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο– αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα μπίζνα που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους καπιταλιστές. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας να «θαφτεί» και να μην έχει προβολή, όπως άλλωστε έγινε με το συγκεκριμένο θέμα, αφού «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», για να θυμηθούμε μια ατάκα από παλιά ελληνική ταινία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr