♦ Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς επανήλθε η αθλητική επικαιρότητα. Ο λαός φεύγει για τις διακοπές του, η μεταγραφολογία βρίσκεται στο τέλος της, αφού οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταγραφικών τους κινήσεων και πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των ελληνικών ομάδων, αφού από τις αρχές Αυγούστου θα έχουμε πλήρη αγωνιστική δράση. Η πρώτη γεύση δεν ήταν και η καλύτερη, αφού η Λάρισα κατάφερε να χάσει από τους ψαράδες της Ρέικιαβικ στον πρώτο αγώνα με 2-0 και κινδυνεύει να αποχαιρετήσει νωρίς το Γιουρόπα Λιγκ (η ύλη της «Κ» έκλεισε πριν τη ρεβάνς στο Αλκαζάρ), όμως η καλή κλήρωση για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις στη συνέχεια. Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με τους αντίπαλους των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα κάνουμε όμως μια αναφορά στο οικονομικό σκέλος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Εχουμε πει πολλές φορές, ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την ποδοσφαιρική αγορά. Οι περισσότερες ομάδες είναι στριμωγμένες και οι μεταγραφικές κινήσεις περιορισμένες και «φθηνές». Κόντρα όμως στην οικονομική ύφεση, τα φράγκα που θα μοιρα- στούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League και του Γιουρόπα Λιγκ είναι παρά πολλά. Στο Champions League οι ομάδες θα μοιραστούν περίπου 750.000.000 ευρώ (πέρσι το ποσό ήταν 581.000.000 ευρώ, αύξηση 29%) και στο νεοσύστατο Γιουρόπα 150.000.000 ευρώ (πέρσι στο ΟΥΕΦΑ είχαν μοιραστεί 37.500.000 ευρώ, αύξηση 305%). Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος θα πάρουν φράγκα ακόμη και οι ομάδες που θα συμμετέχουν στους προκριματικούς ομίλους του Champions League (περίπου 130.000 ευρώ για τη συμμετοχή σε κάθε προκριματικό όμιλο), αφού η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να επεκτείνει την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και στον τελευταίο προκριματικό γύρο. Για να πάρουμε μια εικόνα των επιπλέον χρημάτων που θα μοιραστούν φέτος οι ομάδες, αρκεί να αναφέρουμε ότι αν ο Παναθηναϊκός επαναλάβει την περσινή πορεία του στο Champions League, θα πάρει 23.130.000 ευρώ, ενώ πέρσι πήρε 18.500.000. Φανταστείτε ότι αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αποκλειστούν από τους ομίλους του Champions League (για τον πρώτο το ευχόμαστε, για τον δεύτερο το απευχόμαστε) θα πάρουν περίπου 3.000.000 ευρώ για να παρηγορηθούν.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη μπίζνα που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ομάδων. Η ΟΥΕΦΑ έχει καταφέρει να «πουλήσει» πολύ ακριβά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να πετύχει μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια και πλέον η οικονομική της δύναμη της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ανεξάρτητο κράτος στα πλαίσια της ΕΕ και να καθορίζει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πάνω και πέρα από τις κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έχουν κατοχυρώσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και έχουν κατορθώσει οι «νόμοι» τους να είναι πάνω από τη νομοθεσία του κάθε κράτους. Οταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ο τζίρος του Champions League υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3.000.000.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε τη δύναμη που αποκτά αυτός που διαχειρίζεται αυτό το μπάτζετ. Οι τεχνοκράτες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ δείχνουν να ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να διαχειρίζονται καλά τα φράγκα που μπαίνουν στα ταμεία των ομοσπονδιών. Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς ανοίγματα προς τις «μικρομεσαίες» δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και δίνουν σε αυτές φράγκα, που αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ποσού που τζιράρεται, για να τις έχουν σύμμαχό τους και να μπορούν να διαιωνίζουν τις δομές του σημερινού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος.
♦ Η πρόσφατη επίθεση καμικάζι εναντίον δυο πολυτελών ξενοδοχείων στη Τζακάρτα είχε αντίκτυπο και στην αθλητική επικαιρότητα. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην Ασία για να δώσει μια σειρά φιλικών αγώνων. Οταν έσκασαν οι βόμβες, η ομάδα βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, στη συνέχεια θα πήγαινε στη Τζακάρτα για να δώσει φιλικό αγώνα με τους επίλεκτους της Ινδονησίας και στη συνέχεια θα αναχωρούσε για τη Σεούλ. Οι επικεφαλείς της αποστολής ζήτησαν να επιστρέψει η ομάδα πίσω στην Αγγλία, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, γιατί η αγορά της Απω Ανατολής είναι σημαντική και παρά πολλά τα φράγκα από τις εμπορικές συμφωνίες και τις χορηγίες. Πέντε βασικοί χορηγοί της ομάδας έχουν έδρα τους την Απω Ανατολή, για τη δεκαήμερη περιοδεία της στην περιοχή η «προίκα» έφτασε τα 7.000.000 ευρώ και στην αποστολή συμμετείχαν 73 άτομα, αφού περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές ήταν τα στελέχη του marketing και οι τεχνοκράτες, που θα έκαναν τις εμπορικές συμφωνίες. Για να καταλάβουμε τη σημασία του ταξιδιού της Μάντσεστερ στην περιοχή, αρκεί να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε επιτακτικά από τη διοίκηση της αγγλικής ομάδας να μην αλλάξει το πρόγραμμά της και να επισκεφτεί κανονικά τη Τζακάρτα, αφού είχαν προπωληθεί περίπου 100.000 εισιτήρια για το φιλικό παιχνίδι με τους επίλεκτους της Ινδονησίας, όμως υπήρξε άμεση αντίδραση από το Φόρεϊν Οφις και το ταξίδι ματαιώθηκε. Τυχεροί στάθηκαν οι κάτοικοι της Μαλαισίας, που μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και δεύτερο φιλικό παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας. Επόμενος στόχος του εμπορικού τμήματος της Μάντσεστερ είναι να «μπει» στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.
Κος Πάπιας
ΥΓ: Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε αναφερθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει κατά 10% τα κέρδη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το ιπποδρομιακό στοίχημα και στην απεργία που έκαναν οι πράκτορες. Η απεργία ήταν καθολική, για δυο μέρες δεν άνοιξε ούτε ένα πρακτορείο και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Πάγωσε την εφαρμογή της απόφασής της και συγκροτήθηκε μια επιτροπή που θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα και θα κάνει την εισήγησή της, προκειμένου να βγει μια τελική απόφαση. Από την πλευρά της κυβέρνησης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έριξαν στην πιάτσα την πρόταση να αφαιρεθεί από τα κέρδη το ποσό που έχει παίξει ο παίχτης και να φορολογηθεί το υπόλοιπο ποσό, όμως από την πλευρά τους οι πράκτορες (αισθάνονται αρκετά δυνατοί μετά τις τελευταίες εξελίξεις) παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους θέση. Σε όλη αυτή την ιστορία το μοναδικό θετικό στοιχείο ήταν η δυναμική επανεμφάνιση των απανταχού φιλίππων στο Μαρκόπουλο. Με απόφαση της Φιλίππου Ενωσης, οι ιπποδρομίες έγιναν κανονικά και περισσότεροι από 3.000 φίλιπποι βρέθηκαν στις εξέδρες του ιπποδρομίου. Από παραβρισκόμενους στην καλοκαιρινή σύναξη των φιλίππων μάθαμε ότι το μπινελίκι και το γαμόσταυρο για την κυβέρνηση ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το στοιχηματικό μέρος κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (περίπου 400.000 ευρώ), όταν ο μέσος όρος σε κανονικές συνθήκες πλησιάζει τα 1.800.000 ευρώ, και αυτό απετέλεσε ένα ακόμη «καμπανάκι» για τους μαθητευόμενους μάγους του υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα ενός φίλιππου: «Οταν φορολογείς τα κέρδη του ιπποδρόμου, είναι σαν να φορολογείς τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών»!