► Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε σχολιάσει τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι του κλασικού αθλητισμού και οι δημοσιογράφοι το θέμα που προέκυψε με την ομολογία της Μάριον Τζόουνς ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους, άπαντες ασχολήθηκαν με τις δευτερεύουσες πλευρές της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η είδηση αντί να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα να περάσει στα ψιλά των εφημερίδων. Οπως είναι φυσικό, ένα τόσο σημαντικό θέμα συνεχίζει να απασχολεί την αθλητική επικαιρότητα, αφού και οι δευτερεύουσες πλευρές του έχουν τη σημασία τους και δημιουργούν προστριβές ανάμεσα στα διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται στο χώρο του κλασικού αθλητισμού.
Μια από τις δευτερεύουσες πτυχές, που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, σχετίζεται με την απόφαση της IAAF για την τύχη των μεταλλίων που επέστρεψε η Τζόουνς. Η συνήθης πρακτική είναι το μετάλλιο να απονέμεται στον αθλητή ή την αθλήτρια που ήρθε μια θέση πίσω, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια διαβολική σύμπτωση. Δεύτερη πίσω από τη Τζόουνς είχε τερματίσει η Κατερίνα Θάνου, η οποία έχει τιμωρηθεί άτυπα από την IAAF για άρνηση να δώσει δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Για όσους δεν θυμούνται, Κεντέρης και Θάνου έφυγαν από το Ολυμπιακό Χωριό όταν πληροφορήθηκαν ότι έπρεπε να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ και σκηνοθέτησαν ένα τροχαίο ατύχημα για να μη δώσουν δείγμα. Για την υπόθεση αυτή ήρθαν σε ένα άτυπο συμβιβασμό με την IAAF (δέχτηκαν να μην συμμετέχουν σε αγώνες για περισσότερο από δυο χρόνια και από την πλευρά της η IAAF δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα τους), όμως η ρετσινιά του ντοπαρισμένου τους ακολουθεί. Οσοι συμφώνησαν στον παραπάνω συμβιβασμό δε μπορούσαν να φανταστούν τις σημερινές εξελίξεις και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί. Εφόσον η Θάνου δεν έχει κατηγορηθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει καταδικαστεί από την IAAF, θα πρέπει να πάρει το μετάλλιο που της «ανήκει» και αυτό ζητάει ο ΣΕΓΑΣ σε δηλώσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Από την άλλη, αυτοί που ζητούσαν την εποχή που διαδραματίστηκε η υπόθεση την παραδειγματική τιμωρία τους τώρα απαιτούν να μη δοθεί το μετάλλιο στη Θάνου, με το σκεπτικό ότι θα επιβραβευόταν μια αθλήτρια για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Οσον αφορά την ελληνική πλευρά, στο εσωτερικό σηκώνουν τους τόνους και «απαιτούν» να τηρηθεί η νομιμότητα και να δοθεί το μετάλλιο στη Θάνου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει επίσημα οι απαραίτητες ενέργειες, δεν έχει γίνει αίτημα στη ΔΟΕ για να ζητηθεί το μετάλλιο και η άποψη του ΣΕΓΑΣ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Βασίλη Σεβαστή, είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μη δοθεί το μετάλλιο στην Κατερίνα Θάνου». Γνωρίζει βέβαια ότι δεν έχει τη δυνατότητα να πιέσει καταστάσεις (την εποχή που ξέσπασε η υπόθεση η ελληνική πλευρά είχε σαν ατού την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και με αυτό το δεδομένο παζάρεψε και πέτυχε το συμβιβασμό, ενώ σήμερα δεν έχει τίποτε που να μπορεί να πιέσει τη ΔΟΕ και την IAAF) και γι’ αυτό επιλέγει να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας να δει πως θα εξελιχθεί το θέμα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι στην τελική απόφασή της θα παίξει ρόλο και η γνώμη της IAAF, για να μην υπάρξει διαφοροποίηση ανάμεσα στις δυο αρχές. Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο πρόεδρος της ΔΟΕ πετάει το μπαλάκι στην παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου, την οποία καλεί να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της. Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, δίνει τη δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους να αποφασίσουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς λύση, αφού εκείνο που μετράει πάνω απ’ όλα είναι να μη διαταραχθούν οι «επενδύσεις» και τα κέρδη των καπιταλιστών που τζογάρουν στον επαγγελματικό κλασικό αθλητισμό.
► Οσοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι το κράτος και τα αστικά κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και δεν προσπαθούν νυχθημερόν για την επίλυσή τους διαψεύστηκαν πανηγυρικά από την άμεση ανταπόκριση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στο αίτημα του λαού του ΠΑΟΚ να ρυθμιστεί με νέα ρύθμιση η ρύθμιση του Ορφανού και να δοθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ομάδας.
Για όσους δεν θυμούνται, το καλοκαίρι ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και αρχηγός της εθνικής ομάδας Θεόδωρος Ζαγοράκης ανέλαβε, συνεπικουρούμενος από ομάδα ανιδιοτελών εργατών και επιφανών ΠΑΟΚτζήδων, να σώσει την ομάδα της λεβεντομάνας Θεσσαλονίκης από την οικονομική καταστροφή και τη διάλυση. Τότε, με τη βοήθεια σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της συμπρωτεύουσας, η διοίκηση του ΠΑΟΚ κατάφερε να ψηφιστεί μια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα χρέη της ομάδας θα έμπαιναν σε διακανονισμό και θα πληρώνονταν σε 120 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα άρχιζαν να πληρώνονται δυο μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ. Την εποχή εκείνη, οι απανταχού ΠΑΟΚτζήδες πανηγύριζαν, τώρα όμως που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και θα έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αρχίσουν να πληρώνουν, αποφάσισαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δε λύνει το πρόβλημα της ομάδας τους, ότι δεν μπορούν να δεχτούν τον όρο δέσμευσης της προσωπικής περιουσίας του προέδρου και των μελών του ΔΣ, αν η ομάδα δεν τακτοποιεί εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, και ότι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν κάθε μήνα τα 120.000 ευρώ που αναλογούν σε κάθε δόση, σύμφωνα με τα χρέη που έχει η ομάδα. Απαίτησαν λοιπόν και πέτυχαν να γίνει νέα ρύθμιση της αρχικής (αν χρειαστεί στο μέλλον θα γίνει και τροποποίηση της τροποποίησης), προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει. Κάλεσαν τους βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέχτηκαν στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης να συμπαραταχθούν με τις απαιτήσεις τους και να πιέσουν την κυβέρνηση και τον Αλογοσκούφη να κάνει νέα ρύθμιση. Η ανταπόκριση ήταν άμεση (οι ψήφοι του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολλοί και δεν περνούν απαρατήρητοι), κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές συναντήθηκαν με το Ζαγοράκη και τη διοίκηση του ΠΑΟΚ και το αποτέλεσμα ήταν άμεσο και θετικό. Δευτέρα βράδυ έγινε η συνάντηση, την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, οποιοσδήποτε εκπρόσωπος υπογράψει τη ρύθμιση των χρεών δε θα φέρει την ευθύνη για την ενδεχόμενη αποπληρωμή των χρεών και ταυτόχρονα η ρύθμιση θα αφορά όχι το σύνολο των χρεών της ομάδας, αλλά μόνο τα βεβαιωμένα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα χρέη του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο είναι περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ, όμως από αυτά μόνο τα 5-6 εκατομμύρια είναι βεβαιωμένα χρέη (με την αφαίρεση των προσαυξήσεων και των προστίμων το χρέος ενδέχεται να πέσει στα 2 – 2,5 εκατομμύρια ευρώ). Η αρχική ρύθμιση αφορούσε όλα τα χρέη και η ΠΑΕ θα έπρεπε να παραιτηθεί από τις προσφυγές, όμως αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δε μπορούσε να το σηκώσει το ταμείο του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η μηνιαία δόση θα έφτανε τις 120.000 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση η αρχική δόση υπολογίζεται περίπου στις 20.000 ευρώ (θα αυξάνεται καθώς θα ενσωματώνονται νέα χρέη με δικαστικές αποφάσεις) και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να αποδείξουμε ότι τα νέα δεδομένα είναι σαφώς ευνοϊκότερα για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις για το υπόλοιπο των χρεών μπορούν να καθυστερήσουν 3-4 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων νομικών, καταλαβαίνουμε ότι εκτός από μικρότερη μηνιαία δόση παρατείνεται και ο χρόνος αποπληρωμής τους.
Η νέα ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των σκανδάλων που σχετίζονται με τις ΠΑΕ και αφορούν είτε ρυθμίσεις χρεών είτε χαριστικές διατάξεις για να χτίσουν γήπεδα. Το δυσάρεστο στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι ο αστικός εσμός και τα λαμόγια με τα λεφτά του ελληνικού λαού κάνουν μπίζνες και γεμίζουν τις τσέπες τους με φράγκα, έχοντας την συναίνεση μιας μεγάλης μερίδας του απλού λαού, που υποστηρίζει την ομάδα που ευνοείται.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Μια πολύ μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Τουρκία και εξασφάλισε την πρόκρισή της στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η στήλη έχει κάνει πολλές φορές κριτική στον τρόπο που αγωνίζεται η Εθνική, όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι η νίκη συνδυάστηκε με πολύ καλή απόδοση. Με αφορμή την πρόκριση της Εθνικής, στο άμεσο μέλλον (εφόσον δεν έχουμε κάποιο γκανιάν θέμα στην αθλητική επικαιρότητα) θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι άλλαξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2004 μέχρι σήμερα, καθώς και το βαθμό που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα οι επιτυχίες της Εθνικής.