► Υπό την απειλή του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απόφαση της αντιπολίτευσης στην ΕΠΟ να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να πέσει η σημερινή διοίκηση του Γιώργου Σαρρή, ανοίγει και πάλι το φάκελο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Με έγγραφό της προς την ΕΠΟ, η ΟΥΕΦΑ τονίζει ότι δε θα ανεχθεί καμία δικαστική απόφαση που θα αλλάζει τα σημερινά δεδομένα και δε θα αναγνωρίσει καμία διορισμένη διοίκηση, ενώ τονίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων και της εθνικής ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα προκριματικά του Μουντιάλ.
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε οριστεί για την περασμένη Τρίτη, όμως η διοίκηση της ΕΠΟ ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 11 Ιούνη, με το αιτιολογικό ότι είναι αναγκαία στην εκδίκαση της υπόθεσης η παρουσία των ΠΑΕ που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους, αν τελικά γίνει δεκτή η προσφυγή της αντιπολίτευσης και η ΟΥΕΦΑ κάνει πράξη την απειλή του αποκλεισμού. Η προσφυγή της αντιπολίτευσης πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το δικαστήριο, αφού οι λόγοι που επικαλείται στερούνται σοβαρότητας, όμως η άμεση αντίδραση της ΟΥΕΦΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι τα μεγάλα κεφάλια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχουν άμεσα αντανακλαστικά και δε ρισκάρουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να χάσουν το «αυτοδιοίκητο», που είναι σημαντικό κεκτημένο τους. Αν στα μη ισχυρά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης προσθέσουμε και το γεγονός ότι στο πλευρό της διοίκησης της ΕΠΟ έχουν ταχθεί περίπου 45 Ενώσεις, ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε για να εξηγήσουμε την απόφαση των δυο Ενώσεων που ηγούνται της αντιπολίτευσης για δικαστική διαμάχη είναι για να αποκτήσουν κάποια δημοσιότητα και να παζαρέψουν για την επόμενη μέρα.
Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι με το περιβόητο αυτοδιοίκητο οι παράγοντες του ποδοσφαίρου επί της ουσίας δεν έχουν έλεγχο από πουθενά και «αυτορυθμίζουν» τα θέματα που προκύπτουν, χωρίς το κράτος να έχει τη δυνατότητα να κάνει καμία παρέμβαση.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΟΥΕΦΑ, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου να δει αν η ΕΠΟ έχει παρανομήσει ή όχι, αλλά ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δε θα δεχτεί δικαστικές αποφάσεις. Και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καταγγελίες δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, οπότε μπορεί να πει κάποιος «τι μας νοιάζει εμάς, ας τσακώνονται τα λαμόγια», ας σκεφτούμε ότι το ίδιο θα είχε συμβεί και στην περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούσαν λοβιτούρες ή οικονομικές ατασθαλίες. Στο παρελθόν, όσες φορές οι «ανιδιοτελείς εργάτες» έπρεπε να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, οι υποθέσεις θάφτηκαν ή μπήκαν στο αρχείο ή κουκουλώθηκαν «για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου» και οι μάγκες έπιναν στην υγεία των κορόιδων.
► Η απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να επιστρέψει η ομάδα στη φυσική της έδρα, τη Λεωφόρο, συνέπεσε με την έκδοση προεδρικού διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο εξασφαλίζονται πλήρως το project της διπλής ανάπλασης και τα συμφέροντα του Βωβού. Με το ΠΔ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κτισμάτων (γήπεδο, δημοτικές αθλητικές υποδομές και εμπορικό κέντρο) δεν μπορούν να γίνουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των κτιρίων. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η κατασκευή εμπορικού κέντρου 43.000 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 18 μέτρων (εξαόροφη πολυκατοικία), με συντελεστή δόμησης 1,2 από 1,6 που ήταν στο αρχικό σχέδιο, αλλά πάνω από το 1 που ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους, γήπεδο συνολικής επιφανείας 47.000 τετραγωνικών, από τα οποία περίπου 35.000 θα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα υπόλοιπα κοινόχρηστοι χώροι και εμπορικές χρήσεις, αθλητικές δημοτικές υποδομές με επιφάνεια 4.800 τετραγωνικά και κατασκευή υπόγειου γκαράζ για 450 θέσεις.
Με δεδομένο ότι στον Παναθηναϊκό δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν, η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά διασφαλίζει τα επενδυτικά σχέδια του Βωβού, ο οποίος πλέον μπορεί να προχωρήσει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Βέβαια, με τη σημερινή κατάσταση δεν αναμένεται να δούμε άμεσα τις μπουλντόζες και τους γερανούς στο Βοτανικό, αφενός γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης δύσκολα θα έπαιρνε κάποιος επιχειρηματίας την απόφαση για μια τέτοια επένδυση και αφετέρου γιατί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πολύ δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί μόνο του ένα εμπορικό κέντρο και μάλιστα σε μια περιοχή που μέχρι τώρα δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
Στο ΠΔ, εκτός από την περιοχή του Βοτανικού, γίνεται αναφορά και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκειμένου να κλέισει οριστικά τα θέμα της «διπλής ανάπλασης». Προς το παρόν, οι μόνες εργασίες στην περιοχή προβλέπεται να γίνουν από το Δήμο Αθηναίων και τα υπουργεία.
Σύμφωνα με το ΠΔ, θα πρέπει να απομακρυνθεί ο καταυλισμός των Ρομά που υπάρχει στο Βοτανικό και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Δήμος και να γίνουν μια σειρά έργα ρυμοτόμησης στην περιοχή, όπως η διευθέτηση του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, η διάνοιξη δρόμων και η κατασκευή γραμμής μετρό, που θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το σταθμό Ελαιώνα.
Οσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και μόνο το γεγονός ότι αναφέρεται πως θα γίνεται συλλογή των νερών της βροχής για να καλυφθούν σε ποσοστό 60% οι ανάγκες άρδευσης των χώρων πρασίνου και πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των φιλάθλων για να κάνουν ανακύκλωση, μπορούμε να φανταστούμε το βαθιά επιστημονικό και εμπεριστατωμένο τρόπο που συντάχθηκαν. Σε απλά ελληνικά, με φράγκα του ελληνικού λαού θα ξεκινήσουν να γίνονται εργασίες αναβάθμισης της περιοχής, προκειμένου να ανέβει η εμπορική της αξία και να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και κερδοφόρα τα σχέδια του Βωβού και του όποιου καπιταλιστή «επενδύσει» στον Παναθηναϊκό.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Οριστική δείχνει να είναι η ρήξη της διοίκησης του Παναθηναϊκού με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μετά την απόφαση του Γιώργου Βαρδινογιάννη να μη διευκολύνει την ΠΑΕ και να μην κάνει πίσω στο θέμα του προπονητικού κέντρου της Παιανίας. Μετά από 22 χρόνια, οι πράσινοι θα εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της Παιανίας, το χώρο που αποτελούσε το σημείο αναφοράς για όσους υποστήριζαν την ευρωπαϊκή ανωτερότητα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τον Ολυμπιακό και τόνιζαν με νόημα ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι εφάμιλλες με αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Από την πλευρά της ΠΑΕ καταβάλλεται προσπάθεια το θέμα να κρατηθεί χαμηλά και να υποβαθμιστεί η σημασία του σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, όμως από τη στάση του «καπετάνιου» προκύπτει ότι είναι οριστική η απόφαση να κόψουν οι Βαρδινογιάννηδες κάθε σχέση με την ομάδα. Αυτό είναι μια ακόμη δύσκολη εξίσωση για τον Αλαφούζο, που είχε την ελπίδα ότι οι Βαρδινογιάννηδες θα έβαζαν κάποια στιγμή το χέρι στην τσέπη και θα βοηθούσαν την ομάδα.
Και μιας και μιλάμε για Παναθηναϊκό και φράγκα, ο Αλαφούζος είναι πολύ πιθανό να φάει μια ακόμη οικονομική κατραπακιά. Οι πράσινοι θεωρούσαν βέβαιο ότι ο ΠΑΣ Γιάννενα δε θα πάρει την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στα σχέδια που έκαναν είχαν υπολογίσει και φράγκα από τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη. Ομως, όπως όλα δείχνουν, ο ΠΑΣ είναι πολύ κοντά στο να πάρει άδεια, μετά τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης, μετά την απόρριψη του αρχικού φακέλου, έστειλε επιστολή στον Σαμαρά, με την οποία ζητούσε κατεπείγουσα εξέταση από το υπουργείο Οικονομικών του αιτήματος της ομάδας του για διακανονισμό, και πέτυχε αυτός να γίνει άμεσα. Κατάφερε, λοιπόν, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, να πάρει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο, το οποίο θα κατατεθεί στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, και το πλέον πιθανό είναι να πάρει η ομάδα του την άδεια. Το ακριβώς αντίθετο κάνουν στον Παναθηναϊκό, που χωρίς κανένα σχεδιασμό κοιτάζουν το τρένο που περνά, με το απλανές βλέμμα της αγελάδας.