Η οικονομική κρίση έχει σαν συνέπεια το μεταγραφικό παζάρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι από φτωχό μέχρι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα και η αθλητική επικαιρότητα να είναι φτωχή. Ευτυχώς που το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ μας έδωσε ειδήσεις που αξίζουν να τις σχολιάσουμε.
Την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε από την κιτρινόμαυρη διοίκηση ότι ξεκινάει η διαδικασία για την ανέγερση του γηπέδου της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ελλείψει μεταγραφικών θεμάτων, το γήπεδο της ΑΕΚ έπαιξε ακόμα και ως πρωτοσέλιδο στις μη οπαδικές αθλητικές εφημερίδες, ενώ η κοινή συνισταμένη όλων των δημοσιευμάτων ήταν οι ύμνοι για το γηπεδικό «όραμα» του Δημήτρη Μελισσανίδη. Δεν πρόκειται η στήλη να μπει στον πειρασμό να παρουσιάσει τη μακέτα του γηπέδου, τη λειτουργικότητά του, τη μικρή του διάσταση προκειμένου να γίνει καυτή έδρα ή τις 33 χιλιάδες θέσεις του «Ναού», που αντιπροσωπεύουν τα 33 χρόνια ζωής του Χριστού (δεν το έβγαλε η στήλη από το μυαλό της, ήταν πρωτοσέλιδο σε ΑΕΚτζίδικη αθλητική εφημερίδα, προφανώς για να τονίσει τους δεσμούς της ΑΕΚ με το Πατριαρχείο). Δεν γίνεται όμως να μη σχολιαστούν αφενός η απόφαση της περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτήσει με 20.000.000 ευρώ το γήπεδο και αφετέρου η προχειρότητα(;) του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των εργασιών ανέγερσης.
Θα ξεκινήσουμε από το κόστος κατασκευής του γηπέδου, το οποίο ανέρχεται σε 70.000.000 ευρώ που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μελισσανίδης και οι συνεργαζόμενοι επιχειρηματίες είχαν εξασφαλίσει περίπου τα 30.000.000 ευρώ και αναζητούσαν τα υπόλοιπα. Είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα θα τα έβρισκαν, όπως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και κάποιο δάνειο από τις τράπεζες. Συνεπώς, η οικονομική αβάντα που κάνει ο Σγουρός και η περιφέρεια Αττικής είναι πολύ σημαντική. Είναι προφανές ότι το επιχείρημα «τα χρήματα είναι των πολιτών και σε αυτούς επιστρέφουν» και η προσπάθεια σύνδεσης του γηπέδου της ΑΕΚ με τη χρηματοδότηση κολυμβητηρίων και γηπέδων σε Παλιό Φάληρο, Περιστέρι και Αγίους Αναργύρους είναι παντελώς αβάσιμα. Οσο και αν προσπαθήσει ο Σγουρός δεν μπορεί να πείσει για την «ανταποδοτικότητα» της απόφασης της περιφέρειας, για τον απλού-στατο λόγο ότι τα φράγκα θα πάνε στο ιδιωτικό γήπεδο μιας ομάδας και όχι σε υποδομές που θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί το σύνολο των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε μπορεί να τον «σώσει» η δικαιολογία, ότι για να δοθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία της ΑΕΚ με τη δημοτική αρχή ή με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Αν ο Σγουρός προσπαθεί με τα λεφτά του ελληνικού λαού και με τις ευλογίες της κυβέρνησης να βγει στον αφρό και να πουλήσει εκδού-λευση, προσβλέποντας στις ψήφους των οπαδών της ΑΕΚ, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σπουδή κάποιων αθλητικογράφων να δικαιολογήσουν την απόφαση χρηματοδότησης με ακόμη πιο γελοίο επιχείρημα από αυτό του Σγουρού. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που λένε ότι καλά κάνει ο Σγουρός και χρηματοδοτεί το γήπεδο, γιατί το κράτος θα κερδίσει από την κατασκευή του. Και αναλύουν τα «κέρδη»: καταβολή ΦΠΑ γύρω στα 11.000.000 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές 2.500.000 ευρώ, περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, ένα ποσό για δημοτικούς φόρους, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και η περιοχή. Αν και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με τη γελοιότητα των επιχειρημάτων τους, θα τους κάνουμε μερικά ρητορικά ερωτήματα: αν δε δώσει ο Σγουρός τα φράγκα και το γήπεδο χτιστεί με φράγκα που θα βγουν από την τσέπη του Μελισσανίδη και της παρέας του, το κράτος θα πάρει λιγότερα φράγκα από το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές; Οι θέσεις εργασίας θα είναι λιγότερες; Η περιοχή θα αναβαθμιστεί μόνο στην περίπτωση που δοθεί η οικονομική αβάντα στην ΑΕΚ;
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, ο Μελισσανίδης «πατάει» πάνω στην απόφαση του κράτους πριν μερικά χρόνια να χαρίσει το Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό και διεκδικεί και αυτός, τηρουμένων των αναλογιών και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ένα αντίστοιχο «δωράκι» από το κράτος.
Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του γηπέδου, κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης, η διοίκηση της ΑΕΚ, αν και γνώριζε τα δεδομένα, προσπάθησε να δώσει ελπίδες ότι κάτι θα γίνει άμεσα με το γήπεδο, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εισιτήριων διάρκειας που θα πουλη- θούν. Οπως έγραψε το σύνολο του αθλητικού (και όχι μόνο) Τύπου, η πρόθεση του Μελισσανίδη είναι να τρέξει γρήγορα το project του νέου γηπέδου. Η έναρξη των εργασιών τοποθετήθηκε το Γενάρη του 2014 με έργα εκσκαφής και αντιστήριξης, ενώ τα έργα κατασκευής του γηπέδου τοποθετούνται τον Απρίλη του 2014 και η ολοκλήρωσή του το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου μέχρι το τέλος της χρονιάς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ομάδα.
Ομως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και όπως όλα δείχνουν είναι αναγκαίο να ψηφιστεί στη Βουλή νέος νόμος, αφού η «τροπολογία Βούρου», που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη του 2012, δε διασφαλίζει πλήρως την ΑΕΚ από τυχόν προσφυγές και μπλοκάρισμα του έργου. Η εμπλοκή με το νόμο πρέπει να ήταν από πριν γνωστή, αλλά δεν ανακοινώθηκε, για το λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Γι’ αυτό ίσως, στη συνάντηση που είχαν με τη δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ τοποθετούσαν την έναρξη των εργασιών στην καλύτερη περίπτωση τον Απρίλη του 2014, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Μετά από δημοσιεύματα για την ανάγκη ψήφισης νέου νόμου, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την πλευρά της κιτρινόμαυρης διοίκησης, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά και το project της ανέγερσης του γηπέδου προχωράει κανονικά.
Οπως όλα δείχνουν και με δεδομένη την οικονομική κρίση, πολύ δύσκολα θα μπορέσει η ΑΕΚ να συνδυάσει την επάνοδό της στη Σούπερ Λίγκα με τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου και είναι πολύ πιθανό τυχόν καθυστέρηση στη ψήφιση του νέου νόμου να αποτελέσει το άλλοθι για τις όποιες καθυστερήσεις.
Κλείνουμε με ένα σχόλιο για τη συναινετική διάθεση του Μελισσανίδη στο θέμα των εμπορικών χρήσεων του γηπέδου και της κατασκευής γκαράζ. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εμπορικές χρήσεις θα είναι περιορισμένες (λιγότερες από τις μισές σε σχέση με το Καραϊσκάκη), ενώ δεν προβλέπεται το υπόγειο πάρκινγκ που είχαν οι προηγούμενες μακέτες, αλλά η κατασκευή του σε χώρο που θα υποδείξει ο δήμος.
Μάλιστα, θα υπάρχει η δέσμευση ότι τις μέρες που δε θα παίζει η ΑΕΚ θα μπορεί να χρησιμοποιείται δωρεάν από τους δημότες. Δεν ξέρω αν ορισμένοι «συνάδελφοι» αθλητικογράφοι μας περνάνε για Χαχόλους ή προσπαθούν να γλείψουν πατόκορφα τον Μελισσανίδη, όμως δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερης ευφυΐας κάποιος για να αντιληφθεί τι πραγματικά παίζει. Η ομάδα που σχεδίασε το γήπεδο έλαβε υπόψη της τον παράγοντα οικονομική κρίση και έκανε τις αναγκαίες αλλαγές. Λιγότερα μαγαζιά και εμπορικές χρήσεις, αφού έτσι κι αλλιώς δε θα υπάρχουν πελάτες να τα γεμίσουν (αρκεί μια βόλτα στο Καραϊσκάκη τις μέρες που δεν παίζει ο Ολυμπιακός για να καταλάβουμε) και υπαίθριο γκαράζ, το οποίο θα στοιχίσει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το υπόγειο.
Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να παρουσιάζουν τα επενδυτικά σχέδια του Μελισσανίδη σαν αγάπη και όραμα για την ΑΕΚ, γιατί δυστυχώς γι’ αυτούς το παρελθόν δείχνει ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας, ως γνήσιος καπιταλιστής, βάζει το κέρδος και τα φράγκα πριν και πάνω απ’ όλα. Οσο και αν θέλουν κάποιοι να το κρύψουν, στο παρελθόν την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, όταν είδε ότι με οικονομικούς όρους η εμπλοκή του με την ομάδα θα ήταν δαπανηρή και θα χρειαζόταν να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr