ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Θα απολαύσουμε τις στιγμές μας και θα βάψουμε κόκκινη την πόλη

0

♦ Ο Γιούργκεν Κλοπ συχνά ξαφνιάζει θετικά με τη συμπεριφορά του, με τις πολιτικές του απόψεις που εκφράζει (οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν αντικαπιταλιστικές) και τον τρόπο που σχολιάζει τα τεκταινόμενα εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Εχει καταφέρει να κερδίσει, εκτός από την αποδοχή των οπαδών της Λίβερπουλ, και μια γενικότερη εκτίμηση απ’ όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και βρίσκονται εκτός της λογικής της ακραίας επαγγελματοποίησής του.

H Λίβερπουλ, παίζοντας από την αρχή του πρωταθλήματος το καλύτερο ποδόσφαιρο, κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στην Premier League και όπως ήταν αναμενόμενο οι οπαδοί της ξέσπασαν. Ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, συγκρούστηκαν με τους μπάτσους και συνωστίστηκαν στις πλατείες και τις παμπ, αψηφώντας κάθε μέτρο προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού. Με αφορμή τους πανηγυρισμούς των Reds, o γερμανός προπονητής έγραψε στην εφημερίδα «Liverpool Echo» (επίσημη εφημερίδα της ομάδας), ανοιχτή επιστολή προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ, στην οποία ανέφερε ότι η κατάκτηση του τίτλου «είναι η στιγμή μας», αλλά πρέπει να γιορταστεί με ασφαλή και σωστό τρόπο, δήλωσε «άνθρωπος με πάθος και συναισθήματα», τόνισε όμως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή η δημόσια υγεία είναι πάνω από τον οποιονδήποτε τίτλο και πρέπει να μην υπάρχει συνωστισμός, γιατί αυτό «το οφείλουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους επαγγελματίες υγείας που έδωσαν πάρα πολλά και τους οποίους χειροκροτήσαμε». Ζήτησε από τους οπαδούς να γιορτάσουν και να πανηγυρίσουν «ιδιωτικά» και τους υποσχέθηκε ότι, όταν έρθει η σωστή στιγμή, «θα απολαύσουμε τις στιγμές μας και θα βάψουμε κόκκινη την πόλη».

Με την επιστολή του ο Κλοπ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν διστάζει να πάει «κόντρα στο ρεύμα» και να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Συνήθως οι προπονητές προσπαθούν να τα έχουν καλά με τους οπαδούς της ομάδας τους, να τους χαϊδεύουν τ’ αυτιά και να τους εκθειάζουν για να κερδίσουν την αποδοχή τους. Ο Κλοπ διάλεξε ένα διαφορετικό δρόμο, επιλέγοντας να παρουσιάσει τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση, να βάλει τη λογική πάνω από το συναίσθημα, να θέσει ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και όχι τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του τίτλου και να τους «μαλώσει» με τον δικό του τρόπο επειδή δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών.

Οσοι έχουμε μια στοιχειώδη «επαφή» με τον τρόπο σκέψης και την κουλτούρα των οργανωμένων οπαδών είμαστε σίγουροι ότι ο Κλοπ ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην εκτίμηση των «Reds» Οι οπαδοί, γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του, καταλαβαίνουν ότι ο Κλοπ επιδιώκει να χτίσει μια αληθινή και ζωντανή σχέση μαζί τους, στην οποία θα υπάρχουν συμφωνίες αλλά και διαφωνίες, ίσως και διαφορετικός τρόπος κατανόησης και αντιμετώπισης κάποιων καταστάσεων, και γι’ αυτό δεν του κρατούν κακία, ακόμη και όταν τους μαλώνει.

♦ Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη και του μπασκετικού Παναθηναϊκού, υπήρχε απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα και όλα ήταν μαύρα για τους πράσινους οπαδούς. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ ότι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα έχουν την ευθύνη για την ομάδα και θα συνεργαστούν στη διοίκηση με τον Τάκη Τριαντόπουλο, που ανέλαβε την προεδρία, είχε ως αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα και να επανέλθει η αισιοδοξία στον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και από τις δηλώσεις Τριαντόπουλου, Αλβέρτη και Διαμαντίδη, η εκτίμηση της στήλης είναι ότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτε στους πράσινους, εκτός από μια γενναία μείωση στο μπάτζετ. Ο Γιαννακόπουλος θα συνεχίσει να διοικεί την ομάδα (πλέον μέσω αντιπροσώπων), θα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ο βασικός χρηματοδότης, αφού πολύ δύσκολα θα βρεθεί καπιταλιστής να δώσει 25 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τους πράσινους. Επιχειρηματικά, η αλλαγή στα διοικητικά της ΚΑΕ είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση από τον Γιαννακόπουλου, αφού θα έχει τον έλεγχο της ομάδας, χωρίς να έχει την υποχρέωση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Απαντες γνωρίζουν ότι τα φράγκα που θα έχει στη διάθεσή της η τριανδρία Τριαντόπουλου, Αλβέρτη και Διαμαντίδη θα είναι πολύ λιγότερα από την τελευταία χρόνια, όμως κανείς δε θα τους κατηγορήσει ή θα απαιτήσει από αυτούς να βάλουν από την τσέπη τους τα φράγκα που απαιτούνται για να κάνει η ομάδα πρωταθλητισμό στη Euroleague. Οι απαιτήσεις που έχουν από τη νέα διοίκηση οι οπαδοί της ομάδας είναι να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα και να έχει μια αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη. Αντίθετα, αν ο Γιαννακόπουλος παρέμενε και δήλωνε ότι μειώνει δραστικά το μπάτζετ και κατά συνέπεια και τον πήχη για τους στόχους της ομάδας, είναι σίγουρο ότι μια μεγάλη μερίδα των οπαδών του Παναθηναϊκού θα του ασκούσε σφοδρή κριτική και θα τον κατηγορούσε ότι χαντάκωσε την ομάδα.

Ενα ακόμη σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε σε σχέση με τη δραστηριοποίηση του Αλβέρτη και του Διαμαντίδη στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, είναι ότι θα επανέλθει ηρεμία στην ομάδα, καθώς θα σταματήσει ο εμφύλιος ανάμεσα στον Γιαννακόπουλο και μια σημαντική μερίδα των οργανωμένων οπαδών. Οι δυο πρώην παίχτες έχουν την καθολική αποδοχή του κόσμου του Παναθηναϊκού και τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες θα εξασφαλίσουν πίστωση χρόνου, θα έχουν στο πλευρό τους τους οπαδούς του τριφυλλιού και θα επανέλθει η ηρεμία στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Βέβαια, όταν μια ομάδα κάνει πρωταθλητισμό, ο παράγοντας που θα καθορίσει αν είναι επιτυχημένη ή όχι, είναι το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις του Αλβέρτη και του Διαμαντίδη. Σήμερα, τα δυο πράσινα «τοτέμ» είναι οι σωτήρες της ομάδας, αν όμως τα αποτελέσματα εντός του παρκέ δεν είναι τα αναμενόμενα, είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει η κριτική και η αποδόμησή τους.

♦ Το νέο επεισόδιο στη διαμάχη Μελισσανίδη-Μαρινάκη διαδραματίστηκε στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, που εκδικάζει την υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Ο Μελισσανίδης στην κατάθεσή του επιβεβαίωσε στο ακέραιο το κατηγορητήριο και την εισήγηση Σπανού και κατηγόρησε τον Μαρινάκη ότι είχε στήσει εγκληματική οργάνωση στην ΕΠΟ, που λειτουργούσε σαν Μαφία. Ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ αναφέρθηκε αναλυτικά σε πρόσωπα και περιστατικά που δικαιώνουν όσους ισχυρίζονται ότι υπήρχε «παράγκα» στην ΕΠΟ, που λειτουργούσε προς όφελος του Ολυμπιακού, και τόνισε ότι τα 6.000.000 ευρώ που παίχτηκαν στον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια επιβεβαιώνουν ότι ο αγώνας ήταν στημένος, καθώς το ποσό αυτό ξεπερνά το στοίχημα που παίζεται στο ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα.

Εκτός από τις κατηγορίες για την ερυθρόλευκη «παράγκα», ο Μελισσανίδης υπερασπίστηκε τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, τονίζοντας ότι στα τρία χρόνια της θητείας της έχουμε τρεις διαφορετικούς πρωταθλητές, ενώ με τις προηγούμενες διοικήσεις, εξαιτίας της «παράγκας», επί 20 χρόνια είχαμε έναν πρωταθλητή. Εκτός από τις αναφορές του στην παράγκα, ο Μελισσανίδης επέλεξε να κάνει και προσωπική επίθεση στον Μαρινάκη, λέγοντας: «Ο Μαρινάκης είναι Κατίνα. Δεν πήγε στρατό, κανείς δεν ξέρει γιατί δεν πήγε. Γιατί απαλλάχθηκε; Εκρυψαν και τον φάκελο. Γι’ αυτό είναι Κατίνα, αρχικατίνα. Μαμά είπε στα είκοσί του, τα βρήκε όλα έτοιμα».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ερυθρόλευκη πλευρά σήκωσε το γάντι και του απάντησε μέσω του Κούγια. Ο ιδιοκτήτης της Λάρισας και υποψήφιος πρόεδρος της Super League με την υποστήριξη του Ολυμπιακού ανέλαβε να «αποδομήσει» τον Μελισσανίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι διευθύνει εγκληματική οργάνωση, προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγμα στη συμμαχία Μελισσανίδη-Σαββίδη, χαρακτηρίζοντας τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κορόιδο («έβαλε τόσα λεφτά στο ποδόσφαιρο, για να κάνει κουμάντο ο Μελισσανίδης και να παίρνει τις Ενώσεις! Του δίνουν ένα… ξεροκόμματο, του κλέβουν τίτλους μέσα από το γήπεδο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Του έκλεψαν πρωτάθλημα και Κύπελλο») και προανήγγειλε ότι στην κατάθεσή του στην Επιτροπή θα πει αναλυτικά για τον τρόπο που έστηναν τα παιχνίδια και για όλα όσα έγιναν στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια (η κατάθεση Κούγια είχε οριστεί τη Δεύτερα 6 Ιούλη, όμως δεν έγινε γιατί δήλωσε κώλυμα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τη σχολιάσουμε γιατί ορίστηκε την Πέμπτη, οπότε είχε κλείσει η ύλη της «Κ»).

Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αξιολόγηση της κατάθεσης του Μελισσανίδη και της απάντησης του Κούγια έγινε με βάση την οπαδική προτίμηση της κάθε εφημερίδας και της κάθε ιστοσελίδας. Από την πλευρά μας θα τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι όπου υπάρχει μπίζνα και κυνήγι του μέγιστου κέρδους θα υπάρχει και «παράγκα». Ο κάθε καπιταλιστής δεν έχει στόχο να την καταργήσει, αλλά προσπαθεί να την ελέγξει για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και να προωθήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Κατά συνέπεια, οι κάθε Μελισσανίδης και Κούγιας είναι οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος και εναλλάσσονται, παίζοντας το ρόλο είτε του αρχηγού της «παράγκας» είτε του τίμιου παράγοντα που έχει θέσει τον εαυτό του στην υπόθεση της «εξυγίανσης» του ποδόσφαιρου.

Κος Πάπιας

[email protected]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: