Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»
  • 5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί
  • Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού
  • Σαν σήμερα 5 Μάρτη
  • Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες
  • Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Η εκδίκηση είν’ ένα πιάτο που τρώγεται κρύο
Αθλητισμός

Η εκδίκηση είν’ ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Οκτ 2005, 00:00

Με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ δεν είχαμε ασχοληθεί καθόλου πριν την έναρξή του και εκ του αποτελέσματος προκύπτει ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση των αναγνωστών της στήλης. Παρά τα μηνύματα που έστειλε η Εθνική στους φιλικούς αγώνες, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα περνούσε στα  ψιλά των εφημερίδων. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για μια στήλη που θέλει να θεωρείται –και είναι- ψαγμένη. Επιλέξαμε να αναλωθούμε σχεδόν αποκλειστικά με την κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, γιατί πιστεύω ότι οι στόχοι του Νικολαΐδη και το αποτέλεσμα της διαμάχης θα έχουν σημαντική επίδραση στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Ενας επιπλέον λόγος που αμελήσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα ήταν και ότι δεν πίστευα ότι  η Εθνική μπορούσε να φτάσει στην κορυφή στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Δεν θεωρούσα, λοιπόν, έτοιμη την Εθνική μπάσκετ για την κατάκτηση του τίτλου της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οχι βέβαια γιατί η συγκεκριμένη ομάδα δεν είχε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο, άλλωστε έχει αποδείξει το αντίθετο μέσα στο γήπεδο, αλλά γιατί θεωρούσα ότι «ηλικιακά» δεν ήταν ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο. Η ομάδα προερχόταν από μια ριζική ανανέωση, με νέους παίχτες που είχαν πολύ μεγάλες αγωνιστικές ικανότητες, αλλά πολύ μικρή πείρα από τέτοιου μεγέθους αγώνες. Θεωρούσα, λοιπόν, ότι δύσκολα θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που κατάφερε. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καλή δικαιολογία, αλλά όσο το επεξεργάζομαι κάνει ακόμη πιο μεγάλη την ευθύνη της στήλης.

Ανατρέχοντας εκ των υστέρων στα δημοσιεύματα των εφημερίδων και στην κριτική που έκαναν οι διάφοροι ειδήμονες στον προπονητή της Εθνικής, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ανακάλυψα ότι πολλοί από αυτούς που πανηγύριζαν και  υμνούσαν την επιτυχία της ομάδας, έκαναν κακόπιστη κριτική  τόσο στην ομάδα όσο και στις ικανότητες του προπονητή της. Πολλοί ήταν αυτοί που προσδοκούσαν μια αποτυχία της Εθνικής και «περίμεναν στην γωνία» για να την πέσουν στον Γιαννάκη. Το γεγονός αυτό έκανε επιτακτική την ανάγκη υπεράσπισης της ομάδας και ιδιαίτερα του προπονητή της. Είπα από την αρχή ότι δεν πίστευα στην επιτυχία της Εθνικής και το επαναλαμβάνω για να μην θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι εκ των υστέρων τους συντελεστές μιας μεγάλης επιτυχίας. Ομως, είναι άλλο να μην πιστεύεις στην επιτυχία μιας ομάδας, κρίνοντας με αγωνιστικά δεδομένα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της, και άλλο να κάνεις κακόπιστη κριτική προσπαθώντας να εκμεταλλευτείς την αγωνιστική «ανετοιμότητα» για να βγάλεις άχρηστο τον προπονητή της.  Κάνω την αυτοκριτική μου, γιατί έπρεπε να στηρίξουμε την προσπάθεια της Εθνικής στην καινούργια αρχή που έκανε, ανεξάρτητα από το αγωνιστικό αποτέλεσμα, και να ξεμπροστιάσουμε όλους όσους προσδοκούσαν την αποτυχία, σε εποχές που ήταν «δυνατοί» και όχι μετά την επιτυχία που τους έκανε είτε να λουφάξουν είτε σαν χαμαιλέοντες να μετατραπούν από επικριτές σε υποστηρικτές. 

Επί της ουσίας και με δεδομένη την μεγάλη επιτυχία, θα πρέπει όλοι να βγάλουμε το καπέλο στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οσοι παρακολουθούν τη στήλη, γνωρίζουν ότι θεωρώ τον Γιαννάκη τον κορυφαίο παίχτη σε προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ. Γνωρίζετε όλοι την αντιπάθεια που έχω στα πρόσωπα του Ιωαννίδη και του Γκάλη. Θεωρώ ότι και οι δύο πήραν πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσαν στο ελληνικό μπάσκετ και ότι έβγαλαν πολύ μεγάλη υπεραξία από την προσφορά του Γιαννάκη σ’ αυτό. Ο μεγάλος Αρης του παρελθόντος και η ώθηση που έδωσε στο ελληνικό μπάσκετ η συγκεκριμένη ομάδα ήταν δημιούργημα του Παναγιώτη. Ακόμη και στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το ’87, που η πλειοψηφία των ανθρώπων του μπάσκετ  (ή καλύτερα των ανθρώπων που ζούσαν από το μπάσκετ) προσπαθούσε να μας πείσει ότι οφείλεται στον Γκάλη, η συμβολή του Γιαννάκη ήταν αθόρυβη αλλά πολύ μεγαλύτερη. Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση. Ξαναβλέποντας στα αφιερώματα που έκαναν το κανάλια την τελευταία φάση του τελικού του ’87, αξίζει να προσέξουμε τις κινήσεις του Γκάλη. Ο «σόουμαν» δεν είχε την ψυχή να πάρει την τελευταία επίθεση και να χρεωθεί μια ενδεχομένη αποτυχία (τη δόξα της επιτυχίας την είχε δεδομένη, αφού το σύστημα τον είχε αναγορεύσει στον κορυφαίο) και κρυβόταν πίσω από τους αντίπαλους, για να μην πάρει την μπάλα.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και τον Γιαννάκη, πρέπει να σταθούμε τόσο στο εκπληκτικό κοουτσάρισμα που έκανε όσο και στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της διοργάνωσης. Αξίζει να θυμηθούμε τον ημιτελικό με τη Γαλλία και ιδιαίτερα τα τελευταία 73 δευτερόλεπτα της μεγάλης ανατροπής. Αν έβλεπε κάποιος τη συμπεριφορά του στον πάγκο, χωρίς να γνωρίζει το σκορ και το χρόνο που υπολειπόταν για τη λήξη, θα νόμιζε ότι πρόκειται για ένα ματς ρουτίνας, στο οποίο η Εθνική βρισκόταν μπροστά στο σκορ με μεγάλη διαφορά.  Η απόλυτη ηρεμία και ο τρόπος που έδωσε τις οδηγίες στα τρία τάιμ άουτ, σε συνδυασμό με το κοουτσάρισμα τύπου βόλεϊ (έβαλε παίχτη για την επίθεση και τον έβγαλε στην άμυνα), ήταν το στοιχείο που βοήθησε αφάνταστα την προσπάθεια των παιχτών του μέσα στο γήπεδο. Ας συγκρίνουμε την εικόνα της Εθνικής μας στα κρίσιμα αυτά δευτερόλεπτα, με την εικόνα της Εθνικής ή του Αρη του Ιωαννίδη σε αντίστοιχα παιχνίδια.  

Ο Γιαννάκης είναι στην αρχή της προπονητικής του καριέρας και δεν ξέρω αν στο μέλλον γίνει ο πολύ μεγάλος προπονητής που θα αφήσει εποχή στο ελληνικό μπάσκετ. Του αξίζουν όμως οι ανεπανάληπτες στιγμές που ζει μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου και η δόξα του ότι είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σαν παίχτης και σαν προπονητής.

Κος Πάπιας

ΥΓ1: Αν και αναπάντεχη η επιτυχία της Εθνικής μπάσκετ, γιορτάστηκε δεόντως και έδωσε χαρά σε όλους. Επειδή όμως σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, γνωρίζω έναν Ελληνα που δεν αισθάνεται άνετα. Ο λόγος για τη «συμπάθεια» της στήλης, τον πρώην προπονητή μπάσκετ και νυν βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη. Ο παρασκηνιακός πόλεμος που έχει κάνει ενάντια στον Γιαννάκη, αλλά και η αμφισβήτηση ορισμένων παιχτών της Εθνικής (ο Χατζηβρέττας με δήλωση του τον έσφαξε με το μπαμπάκι) είναι κοινό μυστικό για όσους ασχολούνται με το άθλημα. Η απάντηση που πήρε από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον αποστόμωσε. Ισως γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε σε καμιά από τις εκπομπές που έγιναν με αφορμή την επιτυχία της Εθνικής και περιορίστηκε σε μια γραπτή δήλωση συγχαρητηρίων. Τί να πει άλλωστε; Το ελληνικό μπάσκετ εδώ και αρκετό καιρό τον έχει τοποθετήσει εκεί που πραγματικά του αξίζει. Στη γωνία, παθητικό θεατή των εξελίξεων και των επιτυχιών του. 

ΥΓ2: Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία ενός άλλου φίλου της στήλης σε εκπομπή για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ.  Τα αισθήματα της στήλης για τον συνάδελφο Φίλιππο Συρίγο είναι γνωστά, όμως δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε θετικά αυτά που είπε. Σχολιάζοντας το λεγόμενα του παρουσιαστή της εκπομπής, ο οποίος προσπαθούσε να συνδέσει την επιτυχία της Εθνικής με την ανωτερότητα και τα προτερήματα των Ελλήνων, έβαλε το θέμα στην σωστή του διάσταση και ξεκαθάρισε ότι η παρουσία της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η νίκη της στον τελικό δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια επιτυχία της συγκεκριμένης ομάδας, που δούλεψε μέσα στο γήπεδο και πέτυχε τους στόχους της και δεν μπορούμε να την συνδέουμε με την ελληνική «ψυχή» και τα «προτερήματα» της ράτσας. Είναι πάγια η τακτική να προσπαθούν οι αρμόδιοι να εκμεταλλευτούν τις όποιες επιτυχίες, για να παίξουν με το συναίσθημα του κόσμου και να τον ποτίσουν με εθνικιστικό δηλητήριο και αυτό ορισμένες φορές γίνεται τόσο άγαρμπα και απροκάλυπτα που δεν μας επιτρέπει  να χαρούμε και να πανηγυρίσουμε κάποια επιτυχία, για να μην συνεισφέρουμε και εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια. Αν και προσπάθησαν ορισμένοι να εκμεταλλευτούν με αυτό τον τρόπο και τη συγκεκριμένη επιτυχία, δεν τα κατάφεραν, αφενός γιατί ο κόσμος δεν συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στο πανηγύρι, όπως στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου στο ποδόσφαιρο, και  αφετέρου γιατί οι παίχτες και ο προπονητής της Εθνικής, αλλά και ορισμένοι σημαντικοί άνθρωποι του μπάσκετ, όπως ο Συρίγος, έβαλαν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

ΥΓ3: Σε φάση ανακωχής βρίσκονται ο πρόεδρος και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ. Στην πρόσφατη συνάντησή τους βρήκαν μια κοινή συνισταμένη για να πορευτούν το επόμενο διάστημα, αφήνοντας τις διαφορές τους να λυθούν στο μέλλον. Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της κόντρας, κερδισμένος βγαίνει ο Νικολαΐδης, που κατάφερε να «εισάγει»  νέα ήθη και έθιμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.  Ο πρόεδρος της ΑΕΚ κατάφερε επιπλέον να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να παγιώσει την καινούργια κατάσταση που προσπαθεί να επιβάλει, έχοντας ήδη δημιουργήσει ρήγματα στις γραμμές των οργανωμένων  οπαδών. Ηδη, κάποιοι σύνδεσμοι έχουν πάρει κόκκινη κάρτα από τον πρόεδρο και τα μέλη τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της ομάδας και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς και τους μετριοπαθείς οπαδούς είναι καθημερινό φαινόμενο. Από τη στιγμή που ο Νικολαΐδης κατάφερε να βάλει σε αντιπαράθεση τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι εκτός των άλλων βρίσκονται στριμωγμένοι και από τις διαθέσεις της κοινωνίας, ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλήθειες και ιδεοληψίες
Επόμενο άρθρο Σφυροκοπούν τη Γάζα

Σχετικά Αρθρα

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 08:59

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

Αθλητισμός 13 Φεβ 2026, 13:12

Πεπ Γουαρδιόλα: Μιλάω γιατί με πονάει

Κονιορτοποίησε το Νο Politica ο καταλανός προπονητής

Αθλητισμός 6 Φεβ 2026, 20:50

Οι ακρωτηριασμένοι ποδοσφαιριστές της Γάζας τιμούν τον Πεπ Γουαρδιόλα

Αθλητισμός 3 Φεβ 2026, 10:29
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

3 Μαρ 2026, 12:11
Διεθνή

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

3 Μαρ 2026, 11:25
Πολιτική

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

3 Μαρ 2026, 05:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

3 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

1871: Γεννιέται η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1913: Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη.
1929: Τρεις εργάτες νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών στην Ελευσίνα.
1951: Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης για εσχάτη προδοσία (συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη).
1953: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1978: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία του περιοδικού “Αντί”.
1984: Οι βρετανοί ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία που τελικά διήρκησε δώδεκα μήνες.
2000: Βόμβα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο Χαλάνδρι (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo