Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)
  • Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
  • 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
  • Σαν σήμερα 13 Ιούλη
  • Δε σας σώνει το Ταλμούδ
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Ηπειρώτικος νταμΠλΑΣ με ερυθρόλευκα κουλούρια
Αθλητισμός

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Ηπειρώτικος νταμΠλΑΣ με ερυθρόλευκα κουλούρια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Φεβ 2007, 00:00
► Ποδοσφαιρική η βδομάδα που πέρασε, με αγώνες κυπέλλου, δυο από τους οποίους μας χάρισαν ιδιαίτερες συγκινήσεις. Στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΣ Γιάννενα κατάφερε στην παράταση να αποκλείσει τον Ολυμπιακό, ενώ στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα λάθη του Μουνιόθ και να πάρει την πρόκριση. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε δυο σημαντικούς αγώνες για το πρωτάθλημα: ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, τα αποτελέσματα των οποίων, αν και δεν θα έχουν ουσιαστική σημασία, θα μας δώσουν όμως τη δυνατότητα να γεμίσουμε τη στήλη του επόμενου φύλλου. Σήμερα εκτός από τον σχολιασμό των αγώνων του κυπέλλου, θα ασχοληθούμε και με το «non show» της ΑΕΚ σε έλεγχο ντόπινγκ και τις εξελίξεις στο θέμα με τις τιμωρίες από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ), που εξέθεσαν για μια ακόμη φορά τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και τους συνεργάτες του.
 
Στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΣ εκμεταλλεύτηκε την αγωνιστική τρικυμία του Ολυμπιακού και την ανυπαρξία προπονητή στον πάγκο των ερυθρόλευκων και πήρε μια ιστορική πρόκριση. Οι Γιαννιώτες μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και κατάφεραν με συνεχές πρέσινγκ να μπλοκάρουν την ανάπτυξη του Ολυμπιακού στο κέντρο. Εξουδετερώθηκαν ο Ριβάλντο και ο Τζόρτζεβιτς και αυτό σε συνδυασμό με την κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν ο Καστίγιο και ο Κωνσταντίνου είχε σαν αποτέλεσμα η υπεροχή των ερυθρόλευκων να μην συνοδευτεί από γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ εκτός από τον Ολυμπιακό είχε να αντιμετωπίσει και τον διαιτητή Κοντογιαννίδη, ο οποίος φρόντισε να λύσει το γόρδιο δεσμό και να καταλογίσει ένα ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων και ταυτόχρονα να μεταφέρει με τα συνεχή σφυρίγματά του το παιχνίδι στο μισό γήπεδο προς την πλευρά του ΠΑΣ.
 
Οσον αφορά την αγωνιστική ταχτική των δυο ομάδων, ο Λεμονής έχασε κατά κράτος τη μάχη του πάγκου και δε μπόρεσε να βοηθήσει στο ελάχιστο τους ποδοσφαιριστές του. Αρχικά «φόρτωσε» με πολλούς παίχτες το κέντρο του γηπέδου θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και την κυκλοφορία της μπάλας, δεν τόλμησε να αλλάξει τους αρνητικούς Καστίγιο και Κωνσταντίνου και δεν αντέδρασε στην πολύ έξυπνη τακτική του προπονητή του ΠΑΣ. Ο Γιάννης Παπακώστας ρισκάρισε απαιτώντας από την ομάδα του να μαρκάρει «ψηλά» στο χώρο του κέντρου και κατάφερε αφενός να δημιουργήσει «κυκλοφοριακό» χάος στη μεσαία γραμμή και αφετέρου να κρατήσει εκτός μάχης τους ερυθρόλευκους επιθετικούς. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα έδειχναν να γίνονται ευκολότερα για τους Γιαννιώτες, αφού ο Λεμονής συνέχισε να φορτώνει την επίθεση με Μπαμπαγκίντα, Μάριτς, ενισχύοντας το αγωνιστικό κομφούζιο της ομάδας του, όμως ο διαιτητής Κοντογιαννίδης είχε διαφορετική γνώμη και κατάφερε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.
 
Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε στην παράταση και όλα έδειχναν ότι αυτό θα κρινόταν από μια λάθος κίνηση, που ευτυχώς έγινε από την πλευρά του Ολυμπιακού. Ο Ζεβλάκοφ (αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, ο Σόλιντ μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος που έφερε τον Πολωνό στον Πειραιά) έκανε τάκλιν σε συμπαίκτη του (Σέζαρ) και έδωσε την ευκαιρία στον επιθετικό του ΠΑΣ Κοντογουλίδη να βγει μόνος προς την ερυθρόλευκη εστία και να πλασάρει άψογα τον Νικοπολίδη, χαρίζοντας στην ομάδα του την πρόκριση. Στα αρνητικά της αναμέτρησης, εκτός από την απαράδεκτη εικόνα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, προστέθηκε και η απαράδεκτη συμπεριφορά των οπαδών του που δε μπόρεσαν να χωνέψουν τον αποκλεισμό της ομάδας τους. Τα απαράδεκτα υβριστικά συνθήματα για τις μάνες των παιχτών του ΠΑΣ ξεκίνησαν από το πρώτο δεκαπεντάλεπτο, οι ρίψεις αντικειμένων ήταν συχνό φαινόμενο από την αρχή και εντάθηκαν κατά την διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο τραυματισμένος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Αντάντο από ερυθρόλευκους οπαδούς, ορισμένοι από τους οποίους μπήκαν στο γήπεδο και προσπάθησαν να τον χτυπήσουν.
 
Η ένταση μεταφέρθηκε και ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού που πλακώθηκαν προς στιγμήν και μεταξύ τους, ενώ η επέμβαση των ψυχραιμότερων απέτρεψε χειρότερες καταστάσεις. Για τους ερυθρόλευκους που μετά την ευρωπαϊκή αποτυχία μένουν εκτός από έναν ακόμη στόχο τους, είναι αναγκαίο για το γόητρό τους να μη χάσουν στον αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ένταση και η αμφισβήτηση από τους οπαδούς τους θα είναι πολύ μεγάλη. Ο Λεμονής έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη και αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι ένας απλός διαχειριστής καταστάσεων και δε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας.
 
► Συνεχίζουμε με τον προπονητή του Παναθηναϊκού Βίκτορ Μουνιόθ, που μας εξέπληξε αρνητικά. Από τη στήλη έχουμε εκφράσει θετική άποψη για το πρόσωπό του, η οποία δεν αλλάζει από τον τρόπο που κοουτσάρισε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς ανώτερος από τον αντίπαλό του και έδειχνε ότι θα περνούσε ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, μιας και η δική του πρόκριση συνοδευόταν από την αποτυχία του Ολυμπιακού. Ολα αυτά κινδύνεψαν να τιναχτούν στον αέρα από την επιλογή του Μουνιόθ να αντικαταστήσει τον Νίνη και να δώσει το σύνθημα για να πέσουν οι ρυθμοί του αγώνα. Ο Παπαδόπουλος που μπήκε στην θέση του πιτσιρικά ήταν αρνητικός, οι πράσινοι έχασαν την αγωνιστική τους πειθαρχία και χαλάρωσαν επικίνδυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίχτες, και παραλίγο το λάθος του Γκαλίνοβιτς να αποδειχτεί οδυνηρό. Οι υποθέσεις που μπορούμε να κάνουμε για την απόφαση του Μουνιόθ να «ρίξει» η ομάδα του στροφές είναι πολλές, όμως σε μια ομάδα σαν τον φετινό Παναθηναϊκό, που αγωνιστικά δε μπορείς να τον εμπιστευθείς, είσαι υποχρεωμένος στις καλές μέρες του να παίρνεις όσα περισσότερα μπορείς από την ομάδα και όχι να της κόβεις τον ρυθμό, γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσει τον κακό εαυτό της με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
Εκεί που δεν μπορούμε να βρούμε δικαιολογητικά για τον Ισπανό είναι στην αντικατάσταση του Σωτήρη Νίνη. Ο μικρός ήταν για μια ακόμη φορά απολαυστικός και έδειξε στοιχεία μεγάλου ποδοσφαιριστή, με αποκορύφωμα τις δυο σέντρες του προς τον Μάντζιο (απ’ τις οποίες προήλθε το δεύτερο γκολ). Ο μικρός πρέπει να πάρει εμπειρίες και παραστάσεις από αγώνες και θα ήταν προτιμότερο για τον Μουνιόθ να αλλάξει τον Ιβανσιτς, που δείχνει να μη μπορεί να βγάλει ολόκληρο 90λεπτο. Στα θετικά για τον Παναθηναϊκό είναι η φόρμα του Μάντζιου και η καλή συνολική εικόνα της ομάδας που δείχνει ότι σιγά – σιγά βρίσκει το δρόμο της και ευελπιστεί να κατακτήσει το κύπελλο και σε στραβοπάτημα της ΑΕΚ να πάρει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.
 
► Θέμα από το πουθενά δημιουργήθηκε στην ΑΕΚ. Το ΕΣΚΑΝ (υπεύθυνο για το ντόπινγκ) επισκέφτηκε το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ για αιφνιδιαστικό έλεγχο (την ίδια μέρα άλλο κλιμάκιο έκανε έλεγχο στους παίχτες του Ολυμπιακού), χωρίς όμως να βρει κανέναν. Από τις δυο πλευρές, ΑΕΚ και ΕΣΚΑΝ, δίνονται διαφορετικές εκδοχές και επικαλούνται διαφορετικά «were about», με την ΠΑΕ ΑΕΚ να βρίσκεται σε δύσκολη επικοινωνιακά θέση αφού το θέμα έχει ανακύψει λίγες μέρες πριν το κρίσιμο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, αφενός γιατί από την νομοθεσία προβλέπεται ότι για οποιεσδήποτε κυρώσεις απαιτείται να υπάρχει τριπλή άρνηση ή μη ανεύρεση για έλεγχο και αφετέρου γιατί τη φετινή χρόνια οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν ελεγχθεί η σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους χωρίς να προκύψει πρόβλημα. Μετά την απώλεια βαθμών στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Ηρακλή, που μηδένισε τις ελπίδες της για κατάκτηση του τίτλου, και τους τραυματισμούς βασικών της παιχτών, η ΑΕΚ έχει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα που επικοινωνιακά την αποπροσανατολίζει ενόψει του ντέρμπι.
 
► Για μια ακόμη φορά φτύνουν τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και αυτός νομίζει ότι ψιχαλίζει. Η απόφαση του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της «πλαστής» βεβαίωσης που χορήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) Δημήτρης Δημητρόπουλος σε αθλήτρια και για την οποία τιμωρήθηκε με τριετή αναστολή της φιλάθλου ιδιότητας από την ΕΦΙΠ, αποτελεί δικαίωση για τον πρόεδρο, αφού αποδέχεται την ορθότητα της βεβαίωσης και καλεί το Πυροσβεστικό Σώμα να προχωρήσει στην επικύρωση της πρόσληψης της συγκεκριμένης αθλήτριας σύμφωνα με το νόμο. Μετά από αυτό, η απόφαση της ΕΦΙΠ είναι στον αέρα και επιβεβαιώνεται ότι εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες. Μάλιστα, ο Δημητρόπουλος κατήγγειλε ότι η ΕΦΙΠ γνώριζε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (εκδόθηκε στις 23-11-2006 και δημοσιεύτηκε στις 28-11-2006), αλλά προχώρησε στην απόφασή της για να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ «σηκώνει» το θέμα κατηγορώντας ευθέως τον Ορφανό ότι έχει στήσει την ΕΦΙΠ για να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα και αναμένεται να χρησιμοποιήσει και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για να ενισχύσει το επιχειρήματα του. Η επόμενη φάση θα δοθεί στο ΑΣΑΕΔ, στο οποίο έχουν προσφύγει ο Σεβαστής (πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ) και ο Δημητρόπουλος (πρόεδρος της ΕΓΟ) και αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις.  

Κος Πάπιας
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Παρασκευή, 2.2.07
Επόμενο άρθρο

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Δευτέρα, 5.2.07

Σχετικά Αρθρα

Μποϊκοτάζ στο σιωναζισμό

Αθλητισμός 29 Ιούν 2025, 22:34

Οι τελικοί που θα θυμόμαστε για όσα έγιναν εκτός αγωνιστικού χώρου

Αθλητισμός 10 Ιούν 2025, 07:24

Paddy McCorry: Πανηγύρισε σαν Παλαιστίνιος και όχι ως Ιρλανδός

Αθλητισμός 1 Ιούν 2025, 12:43

H αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη παρούσα (και) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Από τους οπαδούς της Παρί Σαν Ζερμέν

Αθλητισμός 1 Ιούν 2025, 09:10

Eπέλεξαν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία, παρά να σηκώσουν το Κύπελλο

Αγγλία, ποδόσφαιρο γυναικών

Αθλητισμός 29 Μάι 2025, 10:53

Από τη Φεϊρούζ στον Πίπο Ιντσάγκι

Αθλητισμός 13 Μάι 2025, 10:36
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

13 Ιούλ 2025, 12:07
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

1924: Τρεις χιλιάδες νεκροί στο Σάο Πάολο σε σύγκρουση επαναστατών με στρατεύματα.

1925: Κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τον δικτάτορα Πάγκαλο λόγω “κομμουνιστικού κινδύνου“.

1946: Δολοφονική απόπειρα κατά του Μιλτιάδη Πορφυρογένη με χειροβομβίδες στο σπίτι του.

1991: Η τουρκική αστυνομία σκοτώνει έντεκα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» σε επιδρομές σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1997: Η σορός του Τσε Γκεβάρα μεταφέρεται και ενταφιάζεται στην Κούβα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    17Ν
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο 17Ν
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Ποιοι είμαστε
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επικοινωνία
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Όροι χρήσης
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Ποιοι είμαστε
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επικοινωνία
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo