Με αμείωτη ένταση και σε πολλά επίπεδα συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη. Η ποδοσφαιρική του διάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως η κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο μεταξύ των τριών καπιταλιστών έχει και η κυβέρνηση και όσον αφορά το ποδόσφαιρο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά οι Τσιπροκαμμένοι διάλεξαν να πάνε με την μεριά των ηττημένων.
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο επί της ουσίας αθωώνει τον Μαρινάκη και τους συγκατηγορουμένους του, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών έχει την άποψη ότι είναι παρά πολύ δύσκολο να αποδειχτούν στην ακροαματική διαδικασία τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων ποδοσφαίρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα (οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και θα υπάρχει απόφαση), ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ θα είναι αθώος και με δικαστική βούλα.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν άρεσε στους αντίπαλους του Μαρινάκη και από την πρώτη στιγμή οι «σκληροπυρηνικοί» άρχισαν να ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στις αρμόδιες δικαστικές υπηρεσίες, για να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών κατά το σκέλος που αθωώνει τους εμπλεκόμενους από τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της απάτης και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη (υπόθεση Κωνσταντινέα). Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με τις οποίες καλούσε τους τρεις κατηγορούμενους πρόεδρους της Super Laegae, να μεταβιβάσουν άμεσα τις μετοχές που έχουν στην ιδιοκτησία τους, πολλοί πίστεψαν ότι οι «σκληροπυρηνικοί» είχαν πετύχει το στόχο τους και ότι η κυβέρνηση είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει τις διαδικασίες για να κατατεθεί αίτηση αναίρεσης του αθωωτικού σκέλους του βουλεύματος (με την άποψη αυτή συμφωνούσαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος).
Στο ενδεχόμενο αυτό αντέδρασαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, με το επιχείρημα ότι η αίτηση αναίρεσης θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Αφενός γιατί κανένας δεν μπορούσε να διασφαλίσει ότι ο Αρειος Πάγος θα έκανε δεκτό το αίτημα και θα έστελνε ξανά την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών. Το γεγονός ότι η απόφαση για απαλλαγή των κατηγορούμενων από τα παραπάνω αδικήματα ήταν ομόφωνη μειώνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα αναίρεσης και από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είναι διστακτική στο να «αδειάσει» το Συμβούλιο Εφετών. Αλλά ακόμη και αν γινόταν δεκτή η αίτηση αναίρεσης, πάλι δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν οι πόθοι των «σκληροπυρηνικών», αφού η υπόθεση θα επέστρεφε στο Συμβούλιο Εφετών για νέα κρίση και έκδοση νέου βουλεύματος. Το βούλευμα που θα έβγαζε η νέα σύνθεση του Συμβουλίου θα μπορούσε να είναι ίδιο με το προηγούμενο, όπως έχει συμβεί πολλέ φορές στο παρελθόν.
Από την άλλη, εκτός από το τυρί υπάρχει και η φάκα. Πιθανόν να βολεύει τους γενικότερους κυβερνητικούς χειρισμούς η «εξουδετέρωση» του Μαρινάκη, όμως αν αυτό γίνει μέσω της συγκεκριμένης υπόθεσης για το ποδόσφαιρο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις συνέπειες της παραπομπής σε δίκη του Μαρινάκη με το σύνολο του κατηγορητηρίου. Εχοντας δικαστικό προηγούμενο την περίπτωση του Μπέου και του Ολυμπιακού Βόλου (και ο Μαρινάκης προφανώς δεν είναι Μπέος, από άποψη οικονομικής, μιντιακής και πολιτικής δύναμης), στην περίπτωση που το Συμβούλιο Εφετών αποφάσιζε να παραπέμψει τους τρεις προέδρους των ΠΑΕ (Μαρινάκης, Σπανός και Κομπότης) σε δίκη με τις αρχικές κατηγορίες, τότε Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Λεβαδειακός θα έπρεπε να υποβιβαστούν στη Δ' Εθνική (μεγαλύτερη ερασιτεχνική κατηγορία). Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια εξέλιξη, που θα έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους ερυθρόλευκους οπαδούς, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τη διαχειριστεί η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, πόσο μάλλον η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που βρίσκεται στο καναβάτσο.
Από τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και στο Διαδίκτυο και κυρίως από την αντι-Μαρινάκης πλευρά προκύπτει ότι η υπόθεση έχει φύγει από τον Βασιλειάδη και τα αθλητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχει μεταφερθεί στου Μαξίμου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεκινήσει την προσπάθεια αλλαγής του αθωωτικού σκέλους του βουλεύματος. Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι η επιλογή θα είναι να μην υιοθετηθεί η «σκληροπυρηνική» γραμμή και να μην ανοιχτεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, που θα φέρει την κυβέρνηση απέναντι σε ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. Θα αρκεστούν στη φθορά, κυρίως επικοινωνιακή, που θα έχει ο ερυθρόλευκος πρόεδρος από τη δικαστική εμπλοκή και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν διαδικασίες που πιθανόν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Βεβαίως, με μια τέτοια εξέλιξη θα «αδειαστούν» ο Βασιλειάδης και οι «σκληροπυρηνικοί», αλλά πολιτικοί άνδρες του επιπέδου τους είναι «αναλώσιμοι» στις κυβερνήσεις.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Από μια τέτοια υπόθεση δε θα μπορούσε να λείψει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, κατά κόσμον «Ζούγκλας». Σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 FM το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και σε μια προφανή προσπάθεια να περάσει στην κοινή γνώμη τη γραμμή των «σκληροπυρηνικών», «αποκάλυψε» ότι θα ασκηθεί αίτηση αναίρεσης για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, επιτέθηκε κατά του προέδρου του Συμβουλίου, που μειοψήφησε και πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων (προέβλεψε ότι θα περάσει και πειθαρχικό για την αθωωτική του πρόταση!), άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων Μαρινάκη από τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κοινό περί δικαίου αίσθημα και συνδέοντας την υπόθεση του ποδοσφαίρου με την υπόθεση του Noor-1, και άφησε να «αιωρείται» η αίσθηση ότι θα υπάρχουν δικαστικές εξελίξεις με τη φράση: «Αυτό που συμβαίνει με τα αδικήματα για το ποδόσφαιρο είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη μπόρα που έρχεται σχετικά με το Νοοr-1». Είναι φανερό ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση γίνεται από καθαρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και από την πρόθεσή του να βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια! Η στήλη δε θα σχολιάσει… κακοήθειες ότι είναι «παπαγαλάκι» και υπάλληλος των ανταγωνιστών του Μαρινάκη.
ΥΓ2. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, για μια ακόμη φορά σηκώνει τα όπλα ενάντια στην Euroleague, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα κεκτημένα του. Με γραπτή του δήλωση κατηγορεί την ηγετική ομάδα της Euroleague ότι προσπαθεί να διαλύσει τα εθνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να δημιουργήσει μια κλειστή πανευρωπαϊκή Λίγκα στα πρότυπα του ΝΒΑ, σύμφωνα με τις επιθυμίες μιας «οικονομικοαθλητικής ελίτ». Σε μια πρώτη ανάγνωση, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με τον Βασιλακόπουλο, αφού ταυτόχρονα με την ίδρυση της Euroleague ξεκίνησε και η συζήτηση για τη διενέργεια ενός πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτό που μπορούμε να αμφισβητήσουμε, όμως, είναι η ανιδιοτέλειά του. Αν διαβάσουμε προσεχτικά τη δήλωσή του και παραλείψουμε τα όμορφα λόγια, σύμφωνα με τα οποία ο στόχος των ιδρυτών της Λίγκας είναι «η αλλαγή του τρόπου της κοινωνικοαθλητικής παραγωγικής διαδικασίας και η αξιοποίηση νέων παικτών», μπορούμε να φτάσουμε στην ουσία της παρέμβασής του. Αλλωστε, δεν κρύβει τα λόγια του και φροντίζει να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο λάβρος στην δήλωσή του. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι την χρησιμότητα της διαδικασίας των προκριματικών αγώνων, βλέποντας τα σημαντικά οφέλη στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA δεν είναι ανόητες που τα διενεργούν, επιδιώκουν να παίζουν οι ομάδες στις χώρες τους, διαπιστώνουν ότι έτσι αυξάνεται ο φίλαθλος κόσμος, άρα και οι οικονομικοί πόροι μέσω χορηγών, που βοηθούν στην ανάπτυξη του αθλήματος», δηλώνει μεταξύ άλλων και δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο καυγάς γίνεται για τα φράγκα και τον έλεγχο των εξελίξεων και όχι από αγάπη για το άθλημα.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά το καλύτερο εξοχικό το βρίσκεις στο λιμάνι…