Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η θερμοκρασία συνεχώς ανεβαίνει, η θερινή ραστώνη αρχίζει να εξαπλώνεται και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το αποτέλεσμα για τη χώρα μας είναι μια πολύ φτωχή αθλητική επικαιρότητα. Δεν έχουμε λοιπόν κάποιο γκανιάν θέμα, γεγονός που μας αναγκάζει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη για να βρούμε θέματα και να γεμίσουμε το χώρο της στήλης.
Στον απόηχο των ευρωεκλογών θα ξεκινήσουμε με μια είδηση από την Ισπανία. Περισσότεροι από 60.000 οπαδοί της Μπέτις βγήκαν στους δρόμους της Σεβίλλης και απαίτησαν να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ομάδας, Μανουέλ Λοπέρα, μιας και τον θεωρούν τον αποκλειστικά υπεύθυνο για την αγωνιστική κατρακύλα της ομάδας τους. Η κόντρα των οπαδών με τον πρόεδρο έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, όταν ο Λοπέρα αποφάσισε να μην ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και ο υποβιβασμός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η είδηση δεν είναι ο υποβιβασμός των πράσινων της Σεβίλλης (ούτε στην Ανδαλουσία δεν στρίβουν οι πράσινες ομάδες) και η διοικητική κρίση της ομάδας, αλλά το γεγονός ότι σε μια χώρα που η οικονομική κρίση σαρώνει, η ανεργία πλησιάζει το 20% και οι προβλέψεις μιλούν για ακόμη χειρότερες μέρες, 60.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, κατεβαίνουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο όχι για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους αλλά για την ομάδα τους. Η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά αυτούς που πιστεύουν ότι μετά την ήττα του εργατικού κινήματος και τη χρεοκοπία των ρεφορμιστικών κομμάτων, οι αθλητικές ομάδες είναι το τελευταίο ίσως μόρφωμα συλλογικότητας για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των νεολαίων μπορεί να βγει στους δρόμους και να «πολεμήσει».
Φεύγουμε από την Ανδαλουσία, παραμένουμε όμως στην Ισπανία και πάμε στην πρωτεύουσα Μαδρίτη. Σε αντίθεση με τους οπαδούς της Μπέτις, οι οπαδοί της Ρεάλ ζουν σε ένα όνειρο και ετοιμάζονται για τις μεγάλες στιγμές που πιστεύουν ότι θα γευτούν στην προσεχή αγωνιστική περίοδο. Ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ σαρώνει ό,τι κινείται στη μεταγραφική αγορά, προκειμένου να φτιάξει μια υπερομάδα που θα κυριαρχήσει σε Ισπανία και Ευρώπη. Μετά τα 65.000.000 ευρώ που δαπάνησε για την απόκτηση του Κακά, έδωσε και 94.000.000 ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας του τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και έπεται συνέχεια. Οπως είναι φυσικό, αυτές οι μεταγραφές συνοδεύτηκαν από αντιδράσεις τόσο από το χώρο του ποδοσφαίρου όσο και από το χώρο της πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Την επαύριο της μεταγραφής του Κακά δήλωσε: «Σε τέτοιες εποχές, στις οποίες το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο συσσωρευμένων χρεών, η προβολή μεταγραφών που εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη είναι κάτι που με προβληματίζει ιδιαίτερα και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιβολής του financial fairplay και ενός συστήματος κανόνων που θα κάνει πιο διαφανή τη διαχείριση των εσόδων των ομάδων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ισορροπία από οικονομικής πλευράς των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ είναι κάτι που πρέπει για όλους μας να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα». Η απάντηση του Πέρεθ ήταν η ακόμη πιο ακριβή μεταγραφή του Ρονάλντο, ενώ οι αγγλικές αθλητικές εφημερίδες ασκούν σκληρή κριτική στον Πλατινί, γιατί πρόσφατα είχε κάνει απαξιωτικές δηλώσεις για τα χρέη των αγγλικών ομάδων, και οι γερμανικές του ζητούν να πάρει άμεσα μέτρα και να εφαρμόσει salary cap στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως γίνεται στο NBA.
Η δαπάνη των δυο μεταγραφών καλύφθηκε από δάνειο που πήρε η Ρεάλ (αναμένεται ένα ακόμη δάνειο, προκειμένου να καλυφθούν οι επόμενες μεταγραφές που ετοιμάζει ο Πέρεθ). Η προθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν με τη Ρεάλ, η οποία χρωστάει ήδη περίπου 600.000.000 ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Πολλοί κατέκριναν το γεγονός ότι η Ρεάλ δανείζεται με μεγάλη ευκολία, την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, λόγω έλλειψης ρευστού. Το θέμα έφτασε και στην ισπανική Βουλή, όπου το καταλανικό κόμμα Iniciativa per Catalunya Verds πρότεινε να τεθεί ένα πλαφόν για το ανώτατο ποσό που θα πληρώνει μια ποδοσφαιρική ομάδα για την απόκτηση ενός υπάλληλου. Η πρόταση απορρίφθηκε μετ’ επαίνων και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας (επισημαίνουμε ότι είναι σοσιαληστής). «Με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει παρανομία, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ιδιωτική επιχείρηση και λαμβάνει τις αποφάσεις της βάσει των συμφερόντων της. Οι τράπεζες κάνουν το ίδιο. Το μόνο που ζητώ από τις τράπεζες είναι να βοηθούν με τον ίδιο εύκολο τρόπο που το κάνουν με τη Ρεάλ, τις οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα». Η στήλη δεν θα κάνει το παραμικρό σχόλιο, προκειμένου να αποφύγει το νόμο περί ασέμνων.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το μεταγραφικό παζάρι στην Ισπανία, βρήκαμε ορισμένες παραμέτρους που αξίζει να σχολιαστούν. Το σύνολο των ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν (εκτός από τη Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη) έχουν τεράστια οικονομικά ανοίγματα και με δεδομένη την οικονομική κρίση δεν μπορούν να δανειστούν επιπλέον χρήματα για να κάνουν μεταγραφές. Για το λόγο αυτό, το μεταγραφικό παζάρι είναι πολύ φτωχό και περιορίζεται σε δανεικούς ή ελεύθερους ποδοσφαιριστές, ενώ οι περισσότερες ομάδες είναι πρόθυμες να πουλήσουν πρωτοκλασάτους παίχτες τους για να αναπνεύσουν οικονομικά. Το θέαμα στο προσεχές πρωτάθλημα αναμένεται κατώτερο από το φετινό και άπαντες θεωρούν ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δεν θα έχουν αντίπαλο και ότι ο τίτλος θα κριθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Αξίζει να τονίσουμε ότι εντός Ισπανίας δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τις μεταγραφικές κινήσεις της Ρεάλ. Από την πλευρά της Μπαρτσελόνα είχαμε κάποια υπονοούμενα για την οικονομική δυνατότητα του Πέρεθ και τίποτα περισσότερο. Τα σχόλια έγιναν περισσότερο για να υπάρξει έξωθεν καλή μαρτυρία από τους οπα- δούς της ομάδας και λιγότερο για να δημιουργήσουν προβλήματα στη μισητή αντίπαλο. Η «σιωπή» των ισπανικών ομάδων γίνεται ακόμη πιο εκκωφαντική από τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε αντιδράσεις και έντονη κινητικότητα. Μας έκανε εντύπωση το γεγονός και σε πρώτη ανάγνωση δεν μπορέσαμε να βρούμε μια λογική εξήγηση. Μελετώντας όμως τα στοιχεία που υπάρχουν για τα οικονομικά των ισπανικών ομάδων, μας έκανε εντύπωση ότι σχεδόν όλες δανείζονται από τις τράπεζες και σαν εγγύηση τα δάνεια συνδέονται με τα συμβόλαια που έχουν για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Ισως εδώ να βρίσκεται και η εξήγηση της «σιωπής» τους. Η μεταγραφική ενίσχυση της Ρεάλ συνεπάγεται, εκτός των άλλων, και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Πριμέρα Ντιβισιόν. Αυτό σε απλά ισπανικά σημαίνει περισσότερες διαφημίσεις, χορηγίες, μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον, συνεπώς περισσότερα φράγκα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να προσδοκούν, μέσα από τις μεταγραφές της Ρεάλ, περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους και γι΄ αυτό κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Οπως λέει και η λαϊκή ρήση, όταν κάτι δεν μπορείς να το αποφύγεις, χαλάρωσε για να το απολαύσεις.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Υπογράφηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο γήπεδο στο Βοτανικό και πλέον η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση μπαίνει στην τελική ευθεία. Υπολογίζεται ότι τις επόμενες 15 μέρες θα έχουν υπογράψει υπέρ της ανέγερσης οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και ότι μέσα Ιούλη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ταυτόχρονα με την υπογραφή του Σουφλιά, έστειλε και ο δήμος Αθηναίων το φάκελο για την άδεια ανωδομής στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και πλέον δεν φαίνονται εμπόδια στον ορίζοντα. Μοναδική εκκρεμότητα ο Βωβός. Στην πράσινη ΠΑΕ δεν δείχνουν να ανησυχούν, στέλνουν όμως και το σχετικό μήνυμα για κάθε ενδεχόμενο: «είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όσους φέρνουν προσκόμματα στην πορεία του έργου ή δεν το θέλουν πραγματικά και εμπαίζουν τόσο εμάς όσο και τους φιλάθλους της ομάδας». Ο Τσίπρας τώρα δικαιώνεται…