Οι εξέδρες των γηπέδων ήταν, είναι και θα είναι χώροι έκφρασης της πολιτικής τοποθέτησης των νέων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές. Οπως συμβαίνει και στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, η πάλη ανάμεσα στις απόψεις που εκφράζουν τα θέλω της εργατικής τάξης και σε αυτές που εκφράζουν τη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος είναι συνεχής, όπως και οι συγκρούσεις στις τάξεις των οπαδών για το ποιος θα κυριαρχήσει ιδεολογικά. Παρά το γεγονός ότι οι εξέδρες και οι θύρες είναι ιδεολογικά πιο κοντά στην κυρίαρχη άποψη, αφού η απολιτίκ άποψη ότι η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα, το no politica, όπως έχουμε πει σε παλαιότεεα φύλλα, επί της ουσίας επιτρέπει στους φασίστες να κυριαρχούν, τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια των νέων που έχουν αντικαπιταλιστικές αναφορές δείχνει να αποδίδει καρπούς, αφού κερδίζουν συνεχώς έδαφος και κυριαρχούν στις περισσότερες θύρες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί σημαντικά οι ενέργειες που δείχνουν ότι οι οργανωμένοι οπαδοί λειτουργούν σαν ιδιωτικοί στρατοί και να είναι ολοένα και πιο συχνές ενέργειες που αμφισβητούν την αστική λογική και νομιμότητα.
Η κόντρα ανάμεσα στους αντιφασίστες νεολαίους με τις φασιστικές και νεοναζιστικές συμμορίες, εκτός από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, επηρεάζεται και από τις ιστορικές καταβολές της κάθε ομάδας. Είναι αρκετές οι ομάδες που οι οπαδοί τους ιστορικά έχουν διαλέξει στρατόπεδο και έχουν διαχρονικά μια συγκεκριμένη κοινωνική και πολιτική παρουσία. Είναι λοιπόν φυσικό, όταν ακούμε ότι οι οπαδοί μιας ομάδας σήκωσαν ένα πανό ή έκαναν μια ακτιβιστική ενέργεια, να μπορούμε εκ των προτέρων να μαντέψουμε την πολιτική τους απεύθυνση.
Στο προηγούμενο φύλλο της «Κ» υπήρχε η είδηση για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία του βασκικού λαού υπέρ των φυλακισμένων αγωνιστών της ΕΤΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι, παρά την υποχώρηση του κινήματος, στο βασκικό λαό δεν έχει σβήσει η φλόγα του αγώνα για την εθνική του αυτοδιάθεση. Στον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στη Λαμποράλ και τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί της βασκικής ομάδας, συνεπείς στις αγωνιστικές τους παραδόσεις, σήκωσαν ένα πανό με το οποίο έκραζαν τη Χρυσή Αυγή γράφοντας: «Χρυσή Αυγή, πολύ μαλάκες». Δεν ξέρω αν οι οπαδοί της Λαμποράλ ήξεραν τις στενές σχέσεις της ερυθρόλευκης διοίκησης και της ηγεσίας των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού με τα νεοναζιστικά καθάρματα ή απλά βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψη τους, αφού η ομάδα τους αντιμετώπιζε ελληνική ομάδα, πάντως το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο.
Ο κατάλογος με τα πανό των οργανωμένων οπαδών από ολόκληρη την Ευρώπη κόντρα στη δράση και την ύπαρξη της νεοναζιστικής συμμορίας συνεχώς μεγαλώνει, γεγονός που δείχνει ότι η αντιφασιστική δράση με κάθε της μορφή είναι στις πρώτες προτεραιότητες των νεολαίων στις εξέδρες και μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια, ώστε να μεγαλώσει η συνειδητοποίηση των οπαδών και να μετατραπεί η αντιφασιστική δράση σε αντικαπιταλιστική, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκτήσει εκτός από συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Ενα από τα σλόγκαν που ακούμε συχνά λέει: «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Η ιστορία του Κάρλος Ενρίκε Ραπόσο αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη ρήση ισχύει και στη Βραζιλία. Ο συγκεκριμένος απίστευτος τύπος κατάφερε να συνεργαστεί με αρκετές ομάδες, όπως η Μποταφόγκο, η Φλαμένγκο, η Φλουμινένσε, η Βάσκο Ντα Γκάμα, η Ιντεπεντιέντε της Αργεντινής και η γαλλική Αζαξιό, χωρίς να συμμετέχει στις αγωνιστικές δραστηριότητες της εκάστοτε ομάδας του. Ο Κάρλος Κάιζερ, όπως είναι γνωστός στο ποδοσφαιρικό κύκλωμα, είχε περίπου 30 συμμετοχές, δεν είχε καταφέρει να πετύχει γκολ, δεν είχε ούτε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, κατάφερε όμως να κάνει πράξη την επιθυμία του «να γίνει ποδοσφαιριστής, χωρίς να χρειάζεται να παίζει».
Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, για να πετύχει το στόχο του χρειάστηκε να γίνει φίλος με κάποιους πρωτοκλασάτους παίχτες (ανάμεσα τους ο Ρομάριο και ο Εντμούντο) και μέσω αυτών να έρθει σε επαφή με κορυφαίους μάνατζερ, οι οποίοι των συμπεριλάμβαναν σε συμφωνίες μεταγραφών άλλων παιχτών. Η διαδικασία που ακολουθούσε ήταν η εξής: αρχικά έκανε ένα δοκιμαστικό τρίμηνο συμβόλαιο που του επέτρεπε να ενταχθεί στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, να κάνει παρέα με γνωστούς ποδοσφαιριστές, να γνωρίζει ωραίες γυναίκες και να κυκλοφορεί στα μπαρ με τον αέρα ενός πρωτοκλασάτου παίχτη. Επί τρεις μήνες έκανε γυμναστική και βελτίωνε την φυσική του κατάσταση και όταν τελείωνε η περίοδος προσαρμογής, σε ένα προπονητικό διπλό υποκρινόταν κάποιο σοβαρό τραυματισμό, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη στην εποχή του των εξειδικευμένων ιατρικών μηχανημάτων, μέσω των οποίων θα μπορούσε κάποιος να αποδείξει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τραυματισμός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, είχε καταφέρει να θεωρείται ως ο «μόνιμα άτυχος στον τομέα των τραυματισμών» και να συνεχίζει τη ζωή του ποδοσφαιριστή.
Οπως όλα τα λαμόγια, κατάφερνε να αντιμετωπίζει και τα απρόοπτα του ποδοσφαιρικού βίου. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντέδρασε όταν χρειάστηκε να συμμετέχει ως αλλαγή σε έναν αγώνα, μετά τον τραυματισμό ενός συμπαίκτη του. Ενώ έκανε προθέρμανση, «ανακάλυψε» ότι οι οπαδοί της ομάδας του έβριζαν τους συμπαίχτες για την κακή αγωνιστική τους απόδοση. Αποφάσισε να ξεκινήσει ένα καυγά, υπερασπιζόμενος τους συμπαίκτες του, και ανέβηκε στα κάγκελα, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οπαδούς στην εξέδρα. Το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί ως υποκινητής επεισοδίων, όμως με αυτή την πράξη κατάφερε να έχει όλους τους συμπαίκτες του να τον υποστηρίζουν και τον πρόεδρο της ομάδας να επεκτείνει για ένα εξάμηνο το συμβόλαιό του με αύξηση των αποδοχών του!
Αφού «περιπλανήθηκε» για αρκετά χρόνια στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αποφάσισε «να κρεμάσει τα παπούτσια του» και να γίνει προσωπικός γυμναστής ποδοσφαιριστών που ανάρρωναν μετά από τραυματισμό. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Το ποδόσφαιρο θρηνεί για την απόσυρση του μοναδικού επιθετικού που δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα γκολ στην καριέρα του!
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Δωρεά 96.000 στερλίνες στο «Hilborough Family Support Group», προς τιμή της μνήμης των 96 θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο, έκανε ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ. Πριν μερικούς μήνες, αποκαλύφθηκε ότι τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία ήταν διαφορετικά από την επίσημη άποψη της αστυνομίας και ότι οι μπάτσοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν χρεώσει την ευθύνη για τα επεισόδια στους οπα- δούς, ενώ μια νέα έρευνα που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτη, θα προσπαθήσει να βρει τα πραγματικά γεγονότα και να αποδώσει τις ευθύνες στους ενόχους «όσο ψηλά και αν βρίσκονται».