Την περασμένη Τρίτη, έγινε συνάντηση των αντιπροσώπων της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, Πέτρου Παππά και Κωνσταντίνου Κοτσάτου, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το ποσό των 20.000.000 ευρώ, που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια, είναι στη διάθεση της ΑΕΚ και θα μπορέσει να το εκταμιεύσει όταν ολοκληρώσει το φάκελο του γηπέδου και λύσει τόσο τα γραφειοκρατικά όσο και τα τεχνικά ζητήματα του έργου. Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι θα πρέπει να εκδοθούν νέες οικοδομικές άδειες και να ρυθμιστεί το θέμα του συντελεστή δόμησης και εφόσον ξεκινήσει το έργο η Περιφέρεια θα αποπληρώνει τις εργασίες ανέγερσης μέχρι του ποσού των 20 εκατομμυρίων.
Την επόμενη μέρα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουν οι κιτρινόμαυροι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η παρουσίαση έγινε σε κλίμα έντονης συγκίνησης, αφού οι διοργανωτές της είχαν φροντίσει να αξιοποιήσουν κάθε λεπτομέρεια. Ολοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν μια κονκάρδα με το σύνθημα «είμαι μέσα», οι οπαδοί της ΑΕΚ τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα από το δεύτερο εξώστη, η μακέτα ήταν εντυπωσιακή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χορηγός και ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς πρωταγωνιστούσε σε ένα μελό βίντεο, στο οποίο γινόταν αναδρομή της ιστορίας της ΑΕΚ και κατέληγε στην ανέγερση του νέου γηπέδου.
Είναι φανερό ότι ο Μελισσανίδης, γνωρίζοντας την επιθυμία και τον πόθο των οπαδών της ΑΕΚ να δουν να χτίζεται ξανά ένα γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Οπως όλα δείχνουν, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την ανέγερσή του και από εδώ και μπρος θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το γήπεδο για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας, χωρίς να κινδυνεύει από τη δημιουργία αντιπολίτευσης, αφού κανένας από τους πρώην διοικούντες της ΑΕΚ δεν μπορεί να προσφέρει στους οπαδούς πειστικό πλάνο για την επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Αρκεί και μόνο να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από τα όσα δήλωσαν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης για να καταλάβουμε ότι πουλάνε φούμαρα στο πόπολο και παίζουν με το συναίσθημα και τους πόθους των ΑΕΚτζήδων.
Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Κοτσάτο, ο οποίος μίλησε για αρχή της αναγέννησης και χωρίς να ντραπεί σύγκρινε τον εαυτό του με τον Μπάρλο, αφού είναι και αυτός πρόεδρος όλων των τμημάτων της ΑΕΚ, «ξεχνώντας» βεβαίως να πει ότι ο μακαρίτης ο Μπάρλος είχε την ομάδα ποδοσφαίρου πρωταθλήτρια στην Α’ Εθνική και τα υπόλοιπα τμήματα της ΑΕΚ να πρωταγωνιστούν. Ο Κοτσάτος κάλεσε τους απανταχού ΑΕΚτζήδες να συσπειρωθούν και να στηρίξουν την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα, πρεσβεύει προσφυγιά, χαμένες πατρίδες και θέλει να αναγεννήσει το μέλλον της. Θέλει να γίνει παράδειγμα και για την χώρα που περνά κρίση».
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την κιτρινόμαυρη διοίκηση που του εμπιστεύτηκε τη μελέτη του έργου, έκανε μια αναφορά στην ΑΕΚ που είναι «άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του ελληνισμού και της Ελλάδος», ενώ κατά την αναφορά του στο γήπεδο τόνισε ότι είναι ένα πολυδιάστατο έργο, που συνδυάζει «την αρχιτεκτονική σκέψη του χριστιανικού ελληνισμού και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική» με «τον αθλητισμό, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό, σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης»!
Στη συνέχεια βγήκε στην πίστα το πρώτο όνομα, ο Μελισσανίδης. Μίλησε και αυτός για την ιστορία της ΑΕΚ και την προσφυγική της καταγωγή και τόνισε ότι, αφού «η ΑΕΚ είναι πολύ περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα, και το γήπεδό της δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο. Το νέο μας γήπεδο πρέπει να ενσαρκώσει την τεράστια ιστορία της ομάδας και να έχει σημείο αναφοράς τις βυζαντινές και προσφυγικές καταβολές της». Για να γίνει αυτή η μοναδικότητα πράξη, στο γήπεδο «τα τείχη θα είναι ψηλά, απόρθητα. Το κάστρο αυτό δεν θα πέσει και ο δικέφαλος θα επιστρέψει πιο προστατευμένος από ποτέ. Το κάστρο έτσι δεν θα έχει αρίθμηση στις θύρες του. Κάθε θύρα θα πάρει το όνομά της από πόλεις της Μικράς Ασίας, από πόλεις του ελληνισμού της Ανατολής. Από την Εφεσο, τη Μίλητο, το Αϊβαλί. Στη δική μας Φιλαδέλφεια θα διατηρήσουμε μόνο τη θύρα 21 και τα όσα συμβολίζει για τον οπαδό της ΑΕΚ».
Κι ενώ η αίθουσα σειόταν από συνθήματα και χειροκροτήματα, ο Μελισσανίδης άφησε πίσω του την ιστορία και μπήκε στην ουσία, τονίζοντας ότι οι ΑΕΚτζήδες δεν έχουν ανάγκη κανέναν και θα φτιάξουν το σπίτι τους μόνοι τους. Με ποιον τρόπο θα βρεθούν όμως τα αναγκαία φράγκα; Εδώ οι πρωτοτυπίες σταματούν και ξαναπέφτει στην πιάτσα η θεωρία του «λαϊκού καπιταλισμού», διά στόματος Μελισσανίδη: «οι ιδρυτές μας δεν χρειάστηκαν την παραμικρή βοήθεια για το γήπεδο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ούτε εμείς θα χρειαστούμε. Αυτή τη φορά το σπίτι μας θα το φτιάξουμε μόνοι μας και μαζί. Με την Ενωση 1924, θα έχει μετόχους τους φίλους και τους φιλάθλους της. Θα ανήκει στην ΑΕΚ και κανέναν άλλον. Ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με τις δικές του δυνάμεις. Πολλά από λίγους και λίγα από πολλούς, αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει όλοι μαζί, όπως και η ΑΕΚ δεν έχει ιδιοκτήτες, έτσι και το γήπεδο δεν θα έχει. Η ΑΕΚ είναι ιδανικό, είναι πάνω από ιδιοκτήτες και εταιρίες. Η ΑΕΚ είναι ιστορία, όχι εταιρία. Το γήπεδο θα ανήκει στην ΑΕΚ και τον κόσμο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά, όπως πριν από 83 χρόνια οι πρόγονοι μας τον πρώτο μαντρότοιχο από υλικά που περίσσεψαν από τις προσφυγικές κατοικίες. Αυτή τη φορά θα δώσουμε στο όνειρο σάρκα και οστά, αλλά πιο γρήγορα».
Οπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάλεσε τον κόσμο της ΑΕΚ να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας, που έχει προκηρυχτεί στα 30.000.000 ευρώ, γιατί «ήρθε η στιγμή της αλήθειας για όλους. Τώρα θα φανεί ποιοι αγαπούν την ΑΕΚ και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει οικονομικά ισχυρός φίλος της ομάδας που θα απουσιάζει από το κάλεσμα». Εκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ο οποίος μέσω εκπροσώπου του εκδήλωσε το ενδιαφέρον να βάλει το θεμέλιο λίθο και πρόσφερε 50.000 ευρώ για την ανέγερση του γηπέδου), τους καπιταλιστές συνεργάτες του στη διοίκηση της ΑΕΚ και το Ιδρυμα Ωνάση για την οικονομική στήριξη, τη φιλοξενία και τη συνεργασία του.
Σε απλά ελληνικά, ο Μελισσανίδης πουλάει συναίσθημα για να βγάλει φράγκα, προσπαθεί να κάνει τον κόσμο της ΑΕΚ να ξεχάσει την απόφασή του να μην ασχοληθεί με την ομάδα το καλοκαίρι του 2004, αλλά και να κερδίσει χρόνο, αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2014 και θα τελειώσει, αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος του 2016. Αλλωστε, μέχρι να επιστρέψει η ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα, για να δούμε αν και πόσο βαθιά θα βάλει το χέρι στην τσέπη, θα έχει τη δυνατότητα να μιλάει για προσφυγιά και χαμένες πατρίδες.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr