«Οσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση. Δεν είναι μόνο το πόσο καίγεται αλλά και το τι καίγεται».
Αυτά έλεγε κομπάζοντας ο υπουργός Πολιτικής [Μη] Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε μια από τις πολλές εμφανίσεις του στο Συγκρότημα Αλαφούζου (ΣΚΑΪ τηλεόραση), στις 20 Ιούλη.
Από τον περασμένο Μάη, ο Κεφαλογιάννης έχει δώσει καμιά πενηνταριά συνεντεύξεις (!) σε «φίλια» Μέσα (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, διαδικτυακά). Πάντα σε προστατευμένο «δημοσιογραφικό» περιβάλλον και πάντα με την έπαρση του «γαμάω» υπουργού, που τα έχει ετοιμάσει όλα σωστά και η δουλειά του «δείχνει».
Στις 24 Μάη ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στον (κατά Πατούλη) Παπαχλιμίτζουρα για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και κόμπαζε:
«Είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη χρονιά και ως προς την πρόληψη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό και ως προς τα διαθέσιμα μέσα, αλλά κ. Παπαχλιμίντζο θέλω να είμαι σαφής: Η αντιπυρική περίοδος είναι μια διαρκής καθημερινή μάχη με τις φωτιές, όπως δυστυχώς ξέρουμε πολύ καλά. Η έκβαση της κάθε μάχης, το αν δηλαδή θα προλάβουμε έγκαιρα την επέκταση μιας πυρκαγιάς πριν εξελιχθεί σε καταστροφική για τα δάση, τις περιουσίες αλλά κυρίως για τις ζωές των ανθρώπων, είναι ο κύριος στόχος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ενισχύσαμε φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα που αριθμεί πλέον 18.000 γυναίκες και άνδρες μαζί με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι προσλαμβάνονται με 8μηνες πλέον και όχι 6μηνες συμβάσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό -το μεγαλύτερο που είχε ποτέ το Πυροσβεστικό Σώμα – ενισχύεται από τους 10.500 εκπαιδευμένους εθελοντές. (…) Ως προς τα εναέρια μέσα έχουμε 82 – 84 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ με βάση την εμπειρία του 2024 φέτος διπλασιάσαμε τον στόλο των drones επιτήρησης σε 82 καλύπτοντας πλέον όλη την επικράτεια ειδικά όμως σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, όπως η Αττική, η Κρήτη, η Πελοπόννησος. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο στον τομέα της πρόληψης, υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα AntiNero που περιλαμβάνει δράσεις ύψους 210 εκ. ευρώ με καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών κ.α.».
Στις 18 Ιούλη οργανώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ φιέστα, με τη συμμετοχή του ίδιου του Μητσοτάκη, για την παραλαβή ενός αριθμού νέων πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο Κεφαλογιάννης κόμπαζε, μπλέκοντας τις βούρτσες με κάτι άλλο που δε γράφεται και παρουσιάζοντας τα πυροσβεστικά οχήματα σαν στοιχείο της… πρόληψης. Ελεγε:
«Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να είναι το τελευταίο άρθρο του ευρωπαϊκού συμβολαίου — πρέπει να είναι η πρώτη του παράγραφος που θα που θα επιτάσσει τη διαρκή προσοχή και τη διαρκή ετοιμότητα μας στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε εκδήλωσης ακραίου φυσικού φαινομένου. Μέσα από αυτό το πρίσμα η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει μορφή, λειτουργία, φιλοσοφία. Από παρεμβατικός μηχανισμός εκ των υστέρων, γίνεται σύστημα πρόληψης και έγκαιρης απόκρισης. Από κατακερματισμένος κρατικός βραχίονας, μετεξελίσσεται σε ενοποιημένο και διαλειτουργικό μηχανισμό. Από περιφερειακός τομέας της Δημόσιας Διοίκησης, τοποθετείται στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής. Από εξαρτημένη από την τύχη και τις συνθήκες, γίνεται προβλέψιμη, αξιόπιστη, οργανωμένη. Σε αυτόν τον δρόμο, δεν πορευόμαστε μόνοι. Έχουμε συμμάχους. Τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις τοπικές κοινωνίες, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, πρωτίστως τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που επιβεβαιώνουν καθημερινά με το έργο τους ότι η Πολιτική Προστασία η πιο καθαρή έκφραση ενός σύγχρονου εθνικού και ευρωπαϊκού πατριωτισμού».
Στις 26 Ιούλη έδινε συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και έβγαζε την ίδια οίηση, αλλά κρατούσε και μια πισινή:
«Τα έως τώρα στατιστικά της αντιπυρικής περιόδου παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά — τόσο ως προς τον αριθμό των πυρκαγιών όσο και κυρίως ως προς την έκταση των καμένων περιοχών. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στατιστικών στοιχείων εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, πρώτον, γιατί αυτά αλλάζουν, όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα και, δεύτερον, γιατί οι κρίσιμες εβδομάδες και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Η κλιματική κρίση μεταβάλλει διαρκώς τη δυναμική του κινδύνου, με αποτέλεσμα ένα και μόνο συμβάν μεγάλης έντασης να μπορεί να ανατρέψει πλήρως την εικόνα μιας ολόκληρης χρονιάς. Σε αυτή τη φάση, η εγρήγορση είναι πιο σημαντική από τον απολογισμό και αυτό είναι που πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου».
Στις 2 Αυγούστου και ενώ οι πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές είχαν ήδη ξεσπάσει, έλεγε σε συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής»:
«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς κανένας κρατικός μηχανισμός διεθνώς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πλήρη άμυνα απέναντι σε τόσο συχνά, ακραία και απρόβλεπτα φαινόμενα. Αυτό που κάνουμε –και θα συνεχίσουμε να κάνουμε– είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την ετοιμότητά μας».
«Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο – και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό – είναι ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης. Η αντιπολιτευτική κριτική ωστόσο θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη και να εξηγήσει πως την εννοεί – αν μη τι άλλο για να γίνουμε καλύτεροι. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υλοποιηθεί δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στα δάση και σε περιαστικές περιοχές που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ. Για πρώτη φορά φέτος, πάνω από 80 drones επιτηρούν καθημερινά, σε 24ωρη βάση, σε κομβικά σημεία της χώρας. Το φθινόπωρο, παραλαμβάνουμε τρία νέα αεροσκάφη επιτήρησης μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενώ δρομολογούνται δύο μεγάλα έργα πυρανίχνευσης σε εθνικούς δρυμούς και κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους. Και αν μου επιτρέπετε, αυτή η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που μίλησε για την ατομική ευθύνη που όλοι έχουμε στον τομέα της πρόληψης, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των ακινήτων τους, επιβάλλοντας για πρώτη φορά πρόστιμα, αυστηροποιώντας παράλληλα τις ποινές για πράξεις αμέλειας ή δόλου που προκαλούν φυσικές καταστροφές».
Από χτες καίγεται η χώρα. Ακόμα και περιοχές που ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει τέτοιες πυρκαγιές, όπως αυτή εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Λούρου με κέντρο τη Φιλιππιάδα. Ολόκληρα χωριά κατακάηκαν. Το πανέμορφο δάσος που περιβάλλει τη λίμνη του Ζηρού κατακάηκε. Η ίδια η Φιλιππιάδα, έχει γλιτώσει χτες, χάρη στην… εύνοια του ανέμου που έσπρωξε τη φωτιά προς τα δυτικά του δάσους που ξεκινά από την κωμόπολη. Σήμερα, όμως, άλλαξε η φορά του ανέμου και οι φλόγες εισέβαλαν ήδη στην παλιά Φιλιππιάδα και απειλούν και την υπόλοιπη κωμόπολη, όπου πρέπει να κατοικούν γύρω στους 8.000 άνθρωποι.
Στην Αχαΐα τα ίδια και χειρότερα. Δείτε την εικόνα που αντίκριζε χτες το βράδυ συντρόφισσα από το μπαλκόνι του σπιτιού της στο Ρίο.
Σήμερα, πήρε φωτιά το σπίτι! Σώθηκε την τελευταία στιγμή με μια ρίψη νερού από Canadair (κάηκε μια εξωτερική αποθήκη και μια ξύλινη πέργκολα του σπιτιού). Αντιλαμβάνεστε για πόσο μεγάλη απόσταση μιλάμε, σε λιγότερο από 24 ώρες.
H Xίος καίγεται για δεύτερη φορά. Κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην παραλία, απ’ όπου διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού και ψαράδων!
Τα ίδια στην Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο, χώρια οι εστίες στην Αττική (όπου είχε προηγηθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Λαυρεωτική) και τη Βοιωτία.

Ηδη τα κυβερνητικά παπαγαλάκια άρχισαν να τιτιβίζουν, επικαλούμενα «κυβερνητικές πηγές» (δηλαδή τον μηχανισμό προπαγάνδας του Μαξίμου): «Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών». Τη γραμμή έδωσε ο Κεφαλογιάννης, βάζοντας την Πυροσβεστική να ανακοινώσει ότι σε περιοχές με πυρκαγιές μεταβαίνουν κλιμάκια της διερεύνησης εγκλημάτων, γιατί είναι… «περίεργο» που ανάβουν πολλές φωτιές ταυτόχρονα.
Το ότι -σε συνθήκες ισχυρών ανέμων- φλεγόμενα ξύλα, κουκουνάρες και άλλα υλικά μεταφέρονται σε απόσταση και δημιουργούν νέες εστίες φωτιάς το ξέρουν ακόμα και οι άσχετοι με τις δασικές πυρκαγιές πυροσβέστες. Ομως, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην χρησιμοποίησε τέτοια γεγονότα ως «αποδείξεις» για «οργανωμένα σχέδια εμπρησμών». Ποιος ξεχνάει τη διαβόητη συνέντευξη Τζανακόπουλου-Τόσκα, της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων, που έδειχναν δορυφορικές φωτογραφίες για να αποδείξουν ότι υπήρξε σχέδιο ταυτόχρονων εμπρησμών στα βουνά της Κορινθίας, για να διασπάσουν τις δυνάμεις και να μην είναι αποτελεσματικές στο Μάτι!
Παλαιότερα εισήγαγαν επίσημη στη σχετική αποπροσανατολιστική φιλολογία και τους… «τούρκους πράκτορες». Τώρα διάγουμε περίοδο «ήσυχων νερών στο Αιγαίο», οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλει αυτόν τον τερατώδη ισχυρισμό. Φροντίζουν, όμως, τα έμμισθα τρολ του Διαδικτύου να τον ρίξουν στην πιάτσα, τροφοδοτώντας τη φαντασία ενός κοινού που τρέφεται με σενάρια συνωμοσίας.
Προς το παρόν μένουμε μόνο σ’ αυτά, που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει γκεμπελίστικη διαχείριση μιας καταστροφής, για την οποία είναι 100% υπεύθυνη. Εφερε τον Στυλιανίδη από την Κύπρο, τον έκανε έλληνα πολίτη με συνοπτικές διαδικασίες, σαν νατουραλιζέ μεταγραφή αεροδρομίου, και είδαμε τα χαΐρια του. «Παλτό» του χειρίστου είδους, που σήμερα προσπαθεί να τον ξεχάσει και ο Μητσοτάκης. Μετά ανέλαβε ο… γίγαντας Κικίλιας. Πάει κι αυτός (από… άρχοντας του βουνού μετατράπηκε σε… άρχοντα της θάλασσας). Τελευταίος στη σειρά είναι ο Κεφαλογιάννης που μόνο σε έναν τομέα βγήκε πρωταθλητής: ξεπέρασε και τον Αδωνη Γεωργιάδη σε ραδιοτηλειπτικές και έντυπες συνεντεύξεις. Πολύ λάδι στο τηγάνι κι από τηγανίτα τίποτα.
Ο δασικός πλούτος της χώρας καταστρέφεται επειδή τα δάση έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Η πρόληψη δε γίνεται με drones. Αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα στη φάση της καταστολής, αν χρησιμοποιούνται σωστά και εντάσσονται σε επιχειρησιακό σχεδιασμό επιτήρησης, πράγμα που είναι εξ ορισμού σίγουρο ότι δεν κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρόληψη είναι συνυφασμένη με εντατικές εργασίες που πρέπει να γίνονται στο δάσος το χειμώνα. Ομως, οι ανά τη χώρα δασικές υπηρεσίες παίρνουν συστηματικά μόνο το 10% των κονδυλίων που ζητούν για τα άκρως απαραίτητα έργα. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το έχουμε αποκαλύψει με ντοκουμέντα. Ο Κεφαλογιάννης, όμως, ακολουθώντας τον κανόνα του Γκέμπελς (πες, πες ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει) εκφωνεί αριθμούς για να φανεί πόσο… τιτάνιο έργο επιτελείται. Το έκανε και ο Παπαδόπουλος της χούντας.
Θα επανέλθουμε.