Κρούσματα γρίπης των πτηνών Η5Ν1, υψηλής παθογονικότητας, εντοπίστηκαν και στη χώρα μας. Ενώ επιβεβαιώθηκαν στις 14 Φλεβάρη, δηλώθηκαν με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών (19 Φλεβάρη) στο σύστημα WAHIS (World Animal Health Information System).
Ο κίνδυνος να περάσει και στα εκτρεφόμενα πουλερικά ο υψηλής παθογονικότητας ιός είναι άμεσος, αλλά ο λαλίστατος Τσιάρας δεν εξέδωσε Δελτίο Τύπου για να ενημερώσει για το γεγονός και τους κινδύνους που συνεπάγεται για την πτηνοτροφία. Ενεργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ενεργεί εδώ και πολύ καιρό και στην περίπτωση του ιού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Τα κρούσματα Η5Ν1 εντοπίστηκαν σε Πελεκάνους της Δαλματίας (Pelecanus crispus, γνωστός και ως αργυροπελεκάνος), το ένα στη Λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο της ΠΕ Φλώρινας και το άλλο στη Μικρή Πρέσπα της ΠΕ Φλώρνας, και επιβεβαιώθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς στις 14 Φλεβάρη του 2025, σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στο σύστημα WAHIS στις 19 Φλεβάρη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, αντί να ανεβάσει την απόφασή της στη ΔΙΑΥΓΕΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ως όφειλε, επέλεξε να τη στείλει στην Περιφέρεια, η οποία τη δημοσιοποίησε στις 20 Φλεβάρη στην ιστοσελίδα της ως Ανακοίνωση (δείτε ΕΔΩ).
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παρουσία ιών της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1) σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) που εντοπίστηκαν νεκροί στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα», ενώ η ΓΔΚ στη δήλωση που έκανε στο σύστημα WAHIS αναφέρει ότι βρέθηκαν νεκροί μόνο δύο πελεκάνοι, ένας στη Χειμαδίτιδα και ένας στη Μικρή Πρέσπα.
Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με υπηρεσιακό παράγοντα, όταν του αναφέραμε ότι σύμφωνα με τη δήλωση της ΓΔΚ στο WAHIS οι πελεκάνοι ήταν μόνο δύο, ένας σε κάθε λίμνη, μας απάντησε ότι ήταν περισσότεροι!
Γίνεται φανερό ότι η ΓΔΚ, με τη δήλωσή της στο σύστημα WAHIS για δύο μόνο πελεκάνους, επιδίωξε να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του Η5Ν1 στη χώρα μας. Ο δε Τσιάρας επέλεξε την τακτική της πλήρους αποσιώπησης της ύπαρξης του Η5Ν1 στη χώρα μας, για να υποβαθμίσει τον κίνδυνο από την παρουσία του. Επαναλαμβάνουμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς εδώ και καιρό αυτός ο ιός πλήττει ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες των Βαλκανίων (τη γειτονιά μας δηλαδή).