Συνεχίζει να πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία η ευλογιά των αιγοπροβάτων, συνεχίζονται και τα παιχνιδάκια της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΓΔΚ), κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις 28 Απρίλη, η ΓΔΚ δήλωσε στο σύστημα WAHIS (Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών για την Υγεία των Ζώων) ότι επλήγησαν από τον ιό της ευλογιάς 4 κοπάδια (εστίες) αιγοπροβάτων στην περιοχή Μαλάτα της Δωρίδας στη Φωκίδα και 1 κοπάδι στην περιοχή Ανω Μεριά της Σαμοθράκης Εβρου. Δεν δήλωσε, όμως, τον αριθμό των θανατώσεων που έγιναν!
Ιδού η απόδειξη.
Aυτός είναι ο πίνακας με την εξέλιξη της επιδημίας της ευλογιάς στην Ελλάδα, όπως εμφανίζεται στο σύστημα WAHIS:
- Στις 23 Απρίλη, η ΓΔΚ είχε δηλώσει στο WAHIS ότι το σύνολο των εστιών ήταν 374 και οι συνολικές θανατώσεις αιγοπροβάτων 107.171.
- Στις 28 Απρίλη δήλωσε ότι οι εστίες ήταν 379 (αυξημένες κατά 5) και πως οι συνολικές θανατώσεις παρέμειναν οι ίδιες (107.171 αιγοπρόβατα)!
- Την επομένη (29 Απρίλη), η ΓΔΚ δήλωσε στο WAHIS τον ίδιο αριθμό εστιών (379) και συνολικές θανατώσεις 107.399 (αυξημένες κατά 228 αιγοπρόβατα).
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η διαφορά στις θανατώσεις αιγοπροβάτων που ανακοινώνονται στο WAHIS. Eιναι προφανές ότι η ΓΔΚ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, «μαϊμουδίζει» τις θανατώσεις αιγοπροβάτων που δηλώνει στο WAHIS.
- Στις 2 Μάη, η ΓΔΚ δήλωσε στο WAHIS ότι επλήγησαν από τον ιό της ευλογιάς 5 κοπάδια (εστίες) στην περιοχή Ν. Φώκαιας Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και ότι οι συνολικές θανατώσεις παρέμειναν 107.399 (όσες ήταν στις 29 Απρίλη). Δηλαδή, η ΓΔΚ δήλωσε 5 νέες εστίες και… μηδενικές θανατώσεις αιγοπροβάτων!
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα πέντε κοπάδια στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αριθμούσαν μεταξύ 1.650 και 1.850 αιγοπρόβατα. Μέχρι σήμερα στις 9:30 το πρωί, που γράφτηκε αυτό το άρθρο, όχι μόνο δεν αναφέρθηκε από τη ΓΔΚ ο αριθμός των θανατωθέντων αιγοπροβάτων, αλλά ούτε εκδόθηκε εγκύκλιος για τα 5 κοπάδια που επλήγησαν από την ευλογιά, μολονότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη ζημιά στα κοπάδια της Χαλκιδικής.
Επίσης, δεν υπήρξαν οι επιβεβλημένες αναρτήσεις στη Διαύγεια, από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον προϊστάμενο Κτηνιατρικής Χαλκιδικής. Μιλάμε για απόλυτη συσκότιση!
Και βέβαια, η ΓΔΚ αποσιώπησε τον αριθμό των αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν στις 28 Απρίλη.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι η ΓΔΚ δηλώνει τα κρούσματα ευλογιάς με καθυστέρηση. Για παράδειγμα, τα πέντε κρούσματα στην Κασάνδρα Χαλκιδικής επιβεβαιώθηκαν στις 28 Απρίλη (τα τρία) και στις 29 Απρίλη (τα υπόλοιπα δύο) αλλά η ΓΔΚ τα δήλωσε στο σύστημα WAHIS στις 2 Μάη!
Γεράσιμος Λιόντος