Το δημοσίευμα με τον τόσο κατηγορηματικό τίτλο στο 902.gr ενδεχομένως σε αρκετούς να προκάλεσε έκπληξη. Σ’ εμάς όχι και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.
Μελέτησε ο Περισσός το ζήτημα; Συμβουλεύτηκε ειδικούς; Πήρε θέση ως κόμμα; Οχι.
Μήπως έκαναν μια δική τους ξεχωριστή μελέτη οι δημοσιογράφοι του; Πάλι όχι είναι η απάντηση. Εκείνο που κάνουν είναι ότι αναπαράγουν ένα δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (αυτό αναφέρουν ως πηγή). Και βέβαια, έβαλαν έναν κατηγορηματικό τίτλο για να καθησυχάσουν τον κόσμο.
Θα μπορούσε βέβαια να τους ρωτήσει κάποιος: ηλίθιοι είναι οι δανοί ιμπεριαλιστές που θανάτωσαν και έθαψαν 17 εκατομμύρια μινκ, καταργώντας προς το παρόν αυτόν τον κλάδο της δανικής κτηνοτροφίας; Πιάστηκαν κορόιδα (και αντιμετωπίζουν και ισχυρή κριτική από την αντιπολίτευση, γιατί εξόντωσαν όλα τα μινκ χωρίς να έχουν νομική εξουσιοδότηση);
Διαβάζεις το δημοσίευμα του 902.gr (άκριτο παπαγάλισμα δημοσιεύματος του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ) και δεν καταλαβαίνεις τι ισχύει και τι όχι. Διαβάζεις στην αρχή: «Δεν είναι ακόμα επικίνδυνες για τον άνθρωπο οι μεταλλάξεις του COVID-19 σε μινκ σύμφωνα με επιστημονική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature“. Μετά από αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτές οι μεταλλαγές επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον άνθρωπο ή να τον καταστήσει πιο θανατηφόρο ή να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή του εμβολίου».
Αμέσως μετά, όμως, διαβάζεις ότι «ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σφαγή των ζώων μάλλον είναι απαραίτητη, λόγω της ταχείας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στα μινκ … γεγονός που καθιστά τα ζώα μία μεγάλη πηγή μεταδόσεων για τον άνθρωπο»! Διαβάζεις, ακόμα, ότι «οι ερευνητές στη Δανία έχουν μελετήσει δείγματα από 40 εκτροφεία μινκ και έχουν εντοπίσει περίπου 170 παραλλαγές του κορονοϊού. Σε δείγματα ιών από ανθρώπους -που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 της χώρας- έχουν βρει περίπου 300 παραλλαγές σε άτομα που η μετάδοση προήλθε μάλλον από μινκ, υποδεικνύοντας ότι οι μεταλλαγές δημιουργήθηκαν πρώτα στα ζώα».
Και στο καπάκι έρχεται η πλήρης αντιστροφή της άποψης που διατυπώθηκε εισαγωγικά και στον τίτλο: «Οι συγκεκριμένες μεταλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του COVID-19 υποστηρίζουν οι ερευνητές»!
Πού οδηγεί αυτό το συμπέρασμα; Σ’ αυτό που ήδη έκαναν οι Δανοί και που πρέπει να γίνει παντού στον κόσμο: στην εξόντωση όλων των μινκ. Και στην απαγόρευση της εκτροφής αυτών των άγριων ζώων σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση κάθε είδους ζωονόσων. Δεν πρόκειται για ζώα που χρησιμοποιούνται για την τροφή του ανθρώπου, αλλά για μορφή άγριας ζωής που χρησιμοποιείται μόνο στην παραγωγή γούνας. Ας ρίξει τίποτ’ άλλο στους λεπτεπίλεπτους ώμους της η κυρία μπουρζουά (εμείς θα συστήναμε κουρελού, αλλά τέλος πάντων…).
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάθε λόγο να φτιάχνει ένα παραπλανητικό δημοσίευμα. Θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική. Μπορεί οι μικροί φάρμερ να θέλουν την εξόντωση των ζώων τους, για να πάρουν κάποια αποζημίωση, καθώς τα δέρματα πουλιούνται 15 ευρώ το κομμάτι, από 75 που είχαν προ κοροναϊού, όμως οι μεγάλοι φάρμερ θέλουν να συνεχίσουν τη μπίζνα. Και βέβαια, υπάρχει η οικογένεια Παπαγεωργίου, που εκτός από εμπόριο γούνας και εκτροφή μινκ, έχει φτιάξει και το εργοστάσιο της ΜΑΒΙΖ ΑΕ και τροφοδοτεί μονοπωλιακά όλους τους φάρμερ με κρεατάλευρα για τα μινκ, τα οποία φτιάχνει με υπολείμματα σφαγείων.
Ο Περισσός, όμως, τι λόγο έχει να γίνεται παπαγαλάκι της κυβερνητικής πολιτικής; Πρέπει να υπερασπιστεί την «εθνική οικονομία». Πρέπει να διατηρήσει τους δεσμούς του με ένα τμήμα της μεσαίας και μικρής αστικής τάξης. Ακούσατε μήπως από τον Περισσό να ζητάει να μην ανοίξει ο εξωτερικός τουρισμός; Δεν ήξεραν σε τι αποτελέσματα θα οδηγήσει αυτό το άνοιγμα; Ηξεραν. Κι αν δεν ήξεραν, μπορούσαν να μάθουν. Δεν ήθελαν να μάθουν, όμως, γιατί δεν ήθελαν να βρεθούν «απέναντι» στους επιχειρηματίες του τουρισμού (αντλούν εκλογική πελατεία και από τους λεγόμενους «μικρομεσαίους» του χώρου). Για τον ίδιο λόγο βάζουν παραπλανητικούς τίτλους για την υπόθεση των μινκ.
Δεν είναι μόνο η μεγαλοαστική τάξη που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη δημόσια υγεία. Είναι και η μεσαία και η μικρή αστική τάξη, με τμήματα της οποίας ο Περισσός διατηρεί δεσμούς και τα εκφράζει πολιτικά.