Για τα έργα και τις ημέρες της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης και της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας έχουμε ξαναγράψει. Στην αρχή η πρώτη υπηρεσία ζητούσε από τη δεύτερη απαντήσεις σχετική με τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΥΠ). Ο ανεκδιήγητος προϊστάμενος της δεύτερης, με άνωθεν εντολές, δεν προωθούσε τις απαντήσεις που ετοίμαζε ο αρμόδιος τμηματάρχης Α. Κατζηλάκης και έσπρωχνε τα πράγματα ώστε τις παράνομες αποφάσεις για τον απαχαρακτηρισμό της γης να τις πάρουν οι ίδιες οι Διευθύνσεις Γεωργίας (ερωτήματα δεν είχε θέσει μόνο η Διεύθυνση Γεωργίας Ξάνθης, αλλά και άλλες).
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Γεωργίας Α. Κοντός κάλεσε δύο φορές τον Α. Κατζηλάκη (που είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου) για να «διερευνήσει» τις δυνατότητες για την ανεύρεση λύσης. Προφανώς λύσης μη σύννομης, από τη στιγμή που ο υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος δεν προωθούσε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα συγκροτούνταν η επιτροπή που θα έβγαζε τα κριτήρια για τη ΓΥΠ. Ο Α. Κατζηλάκης δεν ήταν δυνατόν να συνεργήσει σε μια παράνομη ενέργεια και το αποτέλεσμα ήταν να παροπλιστεί και έκτοτε τις αποφάσεις να τις παίρνουν οι Διευθύνσεις Γεωργίας.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας και άλλη απόφαση της Διεύθυνσης Γεωργίας Ξάνθης, απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε: «Η Διεύθυνση Γεωργίας του Ν. Ξάνθης τελευταία δέχεται αιτήματα της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ αλλά και ιδιωτών προκειμένου να προχωρήσει σε χαρακτηρισμό της γεωργικής γης σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας ή μη. Με αφορμή τα παραπάνω και προκειμένου να γίνει ο χαρακτηρισμός της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας στο νομό Ξάνθης έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Α. Στην πεδινή έκταση του Ν. Ξάνθης υπάρχουν οι μειονεκτικές περιοχές πρώην κοινότητας… Σ’ αυτές λόγω του χαρακτηρισμού τους ως μειονεκτικές περιοχές η γη δεν χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας… Β. Στις υπόλοιπες πεδινές κοινότητες εξαιρούνται από την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας οι εκτάσεις που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα επαρχιακών οδών και σε βάθος μέχρι 500 μ.».
Ως γενική παρατήρηση λέμε, ότι οι αποφάσεις αυτές είναι παράνομες. Εχουμε να κάνουμε με ξεσάλωμα, που οφείλεται στη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Εφτασαν στο σημείο να ορίζουν αυθαίρετα κριτήρια κατάταξης της γης υψηλής παραγωγικότητας (π.χ. ότι στις λεγόμενες μειονεκτικές περιοχές η γη δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας) και να νομοθετούν, μειώνοντας την απόσταση από το επαρχιακό δίκτυο από 600 σε 500 μέτρα.