Την Παρασκευή 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υπό την αιγίδα του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Αποστολόπουλος, κανένας όμως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (όπως ειπώθηκε, είχε δηλώσει ότι θα παραστεί η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή, όμως δεν παρέστη λόγω… υποχρεώσεων).
Αξιολογώντας την ημερίδα, την οποία παρακολουθήσαμε, δύο θέματα είχαν ενδιαφέρον. Πρώτον, η παρουσίαση από τον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Θ. Μασούρα της «μελέτης» που θα περιλαμβάνει ο φάκελος για το ελληνικό γιαούρτι. Δεύτερον, το πάνελ για τη Φέτα ΠΟΠ, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Βιτάλης (αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ΑΕ), Γκίκας (διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ίδιας εταιρίας), Μποτός (πρόεδρος της τυροκομικής επιχείρησης Ρούσσας) και Σαράντης (διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, στον οποίο ανήκουν οι Τυράς, Ολυμπος και Ροδόπη).
Η ανάγνωση της μελέτης από τον αν. καθηγητή Μασούρα διήρκεσε 13,5 λεπτά. Τα τέσσερα πρώτα τα αφιέρωσε στην παρουσίαση του έργου του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας, του οποίου προΐσταται (βλογώντας τα γένια του), τα επόμενα τριάμισι λεπτά σε στατιστικά στοιχεία (που μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα, χωρίς να διαθέτει τα προσόντα καθηγητή πανεπιστημίου) και τον υπόλοιπο χρόνο τον ξόδεψε αναφέροντας τι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, πόσο χρόνο χρειάστηκε για να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Φέτα ως προϊόν ΠΟΠ και τι προσφυγές έγιναν διαχρονικά για την υπεράσπιση της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ.
Μιλάμε για μελέτη-καρικατούρα, που θα μπορούσε να τη συντάξει πρωτοετής του ΓΠΑ, για τη σύνταξη της οποίας δόθηκε χρόνος έξι μηνών από τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 7 Μάρτη του 2019 από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον αν. πρύτανη του ΓΠΑ. Ο χρόνος ήταν υπερβολικά μεγάλος, γιατί η παράδοση της μελέτης είχε συσχετιστεί τότε με τις βουλευτικές εκλογές και γιατί -το σπουδαιότερο- οι εμπνευστές της επινόησαν τη σύνταξη φακέλου για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ για λόγους καθαρά προεκλογικούς.
Ο Αποστόλου και ο Αραχωβίτης που τον διαδέχτηκε στο ΥΠΑΑΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν ότι αυτός ο φάκελος δε θα έχει καμία τύχη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δε θα έχει καμία τύχη, γιατί τον Αύγουστο του 2016 οι αναπληρωτές υπουργοί Μπόλαρης και Αλεξιάδης υπέγραψαν ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), με την οποία νομιμοποιήθηκε η έως τότε παράνομη χρήση εισαγόμενου συμπυκνωμένου γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, ενώ ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» εννοεί τρόπο παρασκευής και τίποτ’ άλλο. Με αυτή την απόφαση μπήκε η ταφόπλακα στη διεκδίκηση για την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη).
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση, το ΓΠΑ θα εισέπραττε γι’ αυτή τη μελέτη της πλάκας 22.320 ευρώ (τα 4.320 είναι ΦΠΑ)!
Υπάρχει μάλιστα και παρασκήνιο για την εν λόγω ανάθεση. Η προτελευταία συριζαϊκή διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Βλάχος – Καρέτσος) προσπάθησε στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 27.7.2018 (τελευταία πριν από την αποπομπή της) να δώσει με ανάθεση τη μελέτη στον αν. καθηγητή Μασούρα, αντί του ποσού των 40.000 ευρώ. Επειδή όμως εργασίες σε τρίτους μπορούν να δοθούν από δημόσιες υπηρεσίες μόνον όταν η αμοιβή δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, το δίδυμο δεν μπόρεσε να περάσει απόφαση γι’ αυτή την ανάθεση. Το επόμενο δίδυμο (Μπακαλέξης-Κατής) δοκίμασε να αναθέσει τη μελέτη στον Μασούρα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις 26.9.2018, όμως και αυτή η απόπειρα δεν καρποφόρησε, μετά από παρέμβαση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζόμενων Παπαβασιλείου και Κάτσαρη. Ετσι, το δίδυμο Μπακαλέξη-Κατή υποχρεώθηκε να κατεβάσει την αμοιβή για τη μελέτη στα μισά (20.000 αντί για 40.000 ευρώ).
Σε άλλη συνεδρίαση του ΔΣ, το ίδιο δίδυμο προσπάθησε να περάσει απόφαση ανάθεσης της μελέτης στον αν. καθηγητή Μασούρα, όμως δεν το πέτυχε γιατί συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζόμενων και αντιπρόταση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας Αθ. Μπαντή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αιρετοί πρότειναν:
– Να μην ανατεθεί η μελέτη στον Μασούρα.
– Να καταργηθεί η περιβόητη ΚΥΑ του 2016 με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου, στην Παρασκευή γιαουρτιού.
– Να δίνεται το Ελληνικό Σήμα μόνο στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα.
– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση στον οργανισμό και οι προσλήψεις προσωπικού προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.
Το μέλος του ΔΣ Αθ. Μπαντής πρότεινε πριν από την ανάθεση της μελέτης για την σύνταξη του φακέλου να προηγηθεί μελέτη με την οποία θα διερευνηθεί η αναγκαιότητα της μελέτης για το φάκελο. Στη συνεδρίαση πλειοψήφησε η πρόταση Μπαντή.
Μετά τις τωρινές εξελίξεις, με τη μελέτη-καρικατούρα από τον αν. καθηγητή και την αντίδραση του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, επιβεβαιώθηκε ότι τα τρία μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (οι αιρετοί Παπαβασιλείου και Κάτσαρης και ο Αθ. Μπαντής) είχαν απόλυτα δίκιο. Αν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις τους, δε θα επιβαρυνόταν ο Οργανισμός με την αμοιβή (συν τον ΦΠΑ) γι’ αυτή τη μελέτη. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε: Θα απαιτηθεί από το ΔΣ του Οργανισμού η επιστροφή των χρημάτων που έλαβε το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και η επιβολή κυρώσεων στο δίδυμο Μπακαλέξη-Κατή;
Στην ιστοσελίδα μας θα ανεβάσουμε το άρθρο του Παναγιώτη Παπαβασιλείου με τίτλο «Γιατί λέμε όχι στο φάκελο για το γιαούρτι. Η κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη προϋπόθεση για τη στήριξη της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής και της κτηνοτροφίας», για άντληση περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με αυτό το παρασκήνιο.
Οταν, στην ημερίδα του ΣΕΒΓΑΠ, ο Μασούρας ολοκλήρωσε την ανάγνωση της «μελέτης» του, δέχτηκε ερωτήσεις από τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ και από εμάς. Ο Αποστολόπουλος ρώτησε τον Μασούρα: Ο φάκελος έπρεπε να βγάλει μια βάση, την οποία θα υποστηρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι πίσω από την έννοια γκρικ γιόγκουρτ υπάρχουν όλα τα ελληνικά και έχουν κοινό γνώρισμα. Το γνώρισμα δεν είδαμε ποιο θα είναι. Πώς θα υποστηριχτεί αυτό το κοινό γνώρισμα, το οποίο είναι ικανό και αναγκαίο για να πάρει την ταυτότητα ΠΓΕ;
Ο Αποστολόπουλος απέφυγε σκόπιμα να αναφέρει ποιο είναι αυτό το κοινό γνώρισμα, το οποίο λείπει από τη «μελέτη» του Μασούρα. Δεν εννοεί φυσικά τη χρήση αποκλειστικά παστεριωμένου ελληνικού γάλακτος (είτε πρόβειου είτε αγελαδινού) για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού. Ούτε, βέβαια, υπονοεί κατάργηση της ΚΥΑ των Μπόλαρη και Αλεξιάδη. Αυτό είναι ευνόητο, γιατί όλες οι γαλακτοβιομηχανίες, από πολύ παλιά (και όχι από τον Αύγουστο του 2016 που εκδόθηκε η κακόφημη ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη), χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, και όχι μόνο για την παρασκευή γιαουρτιού, αλλά για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στις 2 Φλεβάρη του 2019, σε ημερίδα που οργάνωσε η εφημερίδα Agrenda στο πλαίσιο της Zootechnia, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ είχε δηλώσει: «Η ρύθμιση που προωθείται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε το γιαούρτι να παρασκευάζεται μόνο από νωπό ελληνικό γάλα, δυναμιτίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές, δεδομένου ότι πάνω από το 70% του ελληνικού γιαουρτιού σήμερα παράγεται από ξένο γάλα, γιατί δεν φτάνει η δική μας παραγωγή. Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε από τη μία μέρα στην άλλη, και μάλιστα με υπουργική απόφαση».
Ο Αποστολόπουλος δεν προσδιόρισε από πότε γίνεται χρήση ξένου γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Ομως δε θα μπορούσε να εκτιναχτεί η χρήση ξένου γάλακτος σε ποσοστό πάνω από το 70% στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού, στο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Γενάρη του 2019. Στην ημερίδα της Agrenda, ο εκδότης της Ι. Πανάγος προσφώνησε τον Αποστολόπουλο ως στέλεχος της FRIESLAND CAMPINA HELLAS SA. Ο Αποστολόπουλος γνωρίζει καλά ότι η εταιρία της οποίας είναι στέλεχος εισήγαγε το 2015 21.670 τόνους νωπό αγελαδινό γάλα και 3.550 τόνους αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα από την ΕΕ.
Το αίτημα για να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα προϊόν ως ΠΓΕ, υποβάλλεται από ομάδα παραγωγών. Με την επισήμανσή του στην ερώτηση που υπέβαλε στον Μασούρα, ότι δεν υπάρχει στη «μελέτη» του το κοινό γνώρισμα, και παραπέρα με το ερώτημα «πώς θα υποστηριχτεί αυτό το κοινό γνώρισμα, το οποίο είναι ικανό και αναγκαίο για να πάρει την ταυτότητα ΠΓΕ», ο Αποστολόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΕΒΓΑΠ δεν πρόκειται να υποβάλει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αποστολόπουλος δηλώνει ότι η υποβολή φακέλου για να αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ δεν έχει καμία τύχη. Γνωρίζει ότι η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού είναι ασύμβατη με τη διεκδίκηση του να αναγνωριστεί αυτό ως προϊόν ΠΓΕ.
Κι εμείς είχαμε αποδείξει, με συνεχή δημοσιεύματα, ότι αν τελικά υποβληθεί φάκελος στην ΕΕ δε θα έχει καμία τύχη. Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο πρώην υπουργός Β. Αποστόλου, που με απόφασή του το Δεκέμβρη του 2017 είχε συγκροτήσει μια 16μελή ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και τρεις από τον ΣΕΒΓΑΠ. Ο Αποστόλου αποφάσισε τη συγκρότηση αυτής της ομάδας εργασίας με σκοπό να καλμάρει τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος, πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού.
Η ομάδα εργασίας εξέδωσε το Πόρισμά της στις 28 Μάρτη του 2018 και εισηγούνταν ότι το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ μπορεί να παράγεται και με τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος! Βρήκαμε τότε το Πόρισμα και το δημοσιεύσαμε, σχολιάζοντάς το. Η δημοσιοποίηση αυτού του κατάπτυστου Πορίσματος προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους.
Ο Αραχωβίτης, που διαδέχτηκε τον Αποστόλου στον υπουργικό θώκο, αναδιπλώθηκε και έβαλε τα οκτώ από τα 16 μέλη της ομάδας εργασίας να υπογράψουν ένα νέο χαρτί, σύμφωνα με το οποίο για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ΠΓΕ θα χρησιμοποιείται δήθεν μόνο νωπό ελληνικό γάλα.
Ανάμεσα στα οκτώ μέλη της ομάδας εργασίας που ψήφισαν το νέο Πόρισμα ήταν και οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ. Δηλαδή, του συνδικάτου των γαλακτοβιομηχανιών που εδώ και χρόνια παράγουν, όχι μόνο γιαούρτι, αλλά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας εισαγόμενο συμπυκνωμένο και νωπό γάλα! Για να υπογράψουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ το νέο Πόρισμα-κατασκεύασμα πήραν τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η ΚΥΑ για τη νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Δεν τους κόστιζε και τίποτα, άλλωστε, η υπογραφή, αφού οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει καμιά τύχη στην ΕΕ. Πέραν αυτού, είχαν κάθε λόγο να θέλουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίζουν ατιμωρησία για τις γαλακτοβιομηχανίες που πιάνονται να παράγουν φέτα ΠΟΠ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα.
Στην απάντηση που έδωσε ο αν. καθηγητής Μασούρας στον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ είπε ότι η βάση που θα στηριχτεί ο φάκελος θα είναι ένας ορισμός και η τεχνολογία παρασκευής. Δηλαδή αυτό που προβλέπεται και στην ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία η πρώτη ύλη μπορεί να είναι και εισαγόμενο γάλα. Οσον αφορά δε την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού, ο Μασούρας απάντησε ότι είναι στην ευχέρεια της αιτούσας ομάδας τι θα επιλέξει ως πρώτη ύλη! Με τον τρόπο που απάντησε στον Αποστολόπουλο, ο Μασούρας έδειξε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε πως δε θα καταργηθεί η ΚΥΑ του 2016, που νομιμοποιεί τη χρήση εισαγόμενου (νωπού και συμπυκνωμένου) γάλακτος.
Αυτό φάνηκε καθαρά στην απάντηση που έδωσε σε εμάς, όταν τον ρωτήσαμε, πώς είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα για αναγόρευση του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ, όταν θα εξακολουθεί να ισχύει η ΚΥΑ του 2016 και οι γαλακτοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, στην παραγωγή γιαουρτιού, ενώ ο ισχύων Κανονισμός για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ προβλέπει ότι η πρώτη ύλη πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη χώρα παραγωγής του προϊόντος;
Ο Μασούρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως ότι πρέπει να καταργηθεί η ΚΥΑ και να απαγορευθεί η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου, γιατί προφανώς δε συμφωνεί με τη δική μας θέση, μολονότι είναι σαφές και γνωρίζει καλά ότι μόνο αν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η θέση, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει δεκτός από την ΕΕ ο φάκελος για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ. Οσον αφορά την πρώτη ύλη, απάντησε ότι ο φάκελος θα περιλαμβάνει αυτό που θα ζητήσει η αιτούσα ομάδα. Στην ουσία, εμμέσως πλην σαφώς, ο καθηγητής επαναφέρει τη θέση του Πορίσματος της 16μελούς ομάδας εργασίας στις 28 Μάρτη του 2018, ότι για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ΠΓΕ μπορεί να χρησιμοποιείται και εισαγόμενο γάλα!
Πώς «θάβουν» τη φέτα ΠΟΠ
Στη συζήτηση που έγινε στο πάνελ για τη φέτα, ζητήθηκε από τον συντονιστή να σχολιάσουν την πτώση των τιμών στο νωπό γάλα. Ολοι τους (εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών) παραδέχτηκαν ότι όχι μόνο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος οι τιμές στο πρόβειο γάλα έπεσαν στα 80 λεπτά το κιλό. Συνέδεσαν δε αυτή την πτώση με τα αποθέματα φέτας που δημιουργήθηκαν. Εδωσαν αυτή την ερμηνεία, γιατί θέλουν να κρύψουν το πραγματικό γεγονός, ότι η πτώση των τιμών -όχι μόνο στο πρόβειο γάλα- οφείλεται στη μαζική εισαγωγή γάλακτος, πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού, νωπού και συμπυκνωμένου και στη χρήση τους, όχι μόνο για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, αλλά και στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων-εμπορευμάτων.
Από την πλευρά μας ζητήσαμε να υποβάλουμε ερωτήσεις. Αρχικά αρνήθηκαν να μας το επιτρέψουν, προφασιζόμενοι ότι είχε ξεπεραστεί ο προγραμματισμενος χρόνος. Η δικαιολογία ήταν προσχηματική, γιατί ήξεραν πολύ καλά ότι οι ερωτήσεις μας θα πήγαιναν στην καρδιά του ζητήματος και θα χαλούσαν την ψεύτικη εικόνα μιας ημερίδας με καθαρά προπαγανδιστικό και αβανταδόρικο χαρακτήρα. Επιμέναμε και οι συντονιστές αναγκάστηκαν να μας δώσουν το μικρόφωνο για να κάνουμε μόνο μία ερώτηση.
Η πρώτη ερώτηση ήταν γιατί χρησιμοποιούν την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, με την οποία με τρία κιλά γάλακτος παράγουν ένα κιλό φέτα. Μετά απ’ αυτή την ερώτηση, πήραν το μικρόφωνο, απαιτώντας να σταματήσουμε και έτσι αναγκαστήκαμε να υποβάλουμε δύο ακόμα ερωτήσεις εκτός μικροφώνου: Γιατί χρησιμοποιούν κοινή δεξαμενή, στην οποία συγκεντρώνουν και αναμειγνύουν νωπό ελληνικό γάλα με εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο και παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα; Και πώς σχολιάζουν την πρόταση που είχε καταθέσει ο Αποστόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ αφορμή τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών CETA (ΕΕ – Καναδά), σύμφωνα με την οποία μπορούν στον Καναδά να ονομάζουν το παραγόμενο τυρί φέτα, αρκεί για την παραγωγή του να γίνεται χρήση πρόβειου καναδέζικου γάλακτος; Υπενθυμίζουμε ότι μ’ αυτή την πρόταση του Αποστόλου μπήκε η ταφόπλακα στη Φέτα ΠΟΠ, όχι μόνο στον Καναδά.
Από τους τέσσερις ομιλητές του πάνελ (Βιτάλης και Γκίκας της Δωδώνη ΑΕ, Μποτός της Ρούσσας ΑΕ και Σαράντης της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ) απάντησε μόνον ο Βιτάλης και μόνο για την πρόταση Αποστόλου για τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά. Για τις δύο άλλες ερωτήσεις δήλωσε ότι δε γνωρίζει γι’ αυτά που αναφέραμε!
Ετσι, με την απάντηση που έδωσε ο Βιτάλης και την ένοχη σιωπή των άλλων και ιδιαίτερα του Σαράντη, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά αυτό που εδώ και τόσα χρόνια καταγγέλλουμε. Οτι δηλαδή οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης για την παραγωγή φέτας, ενώ χρησιμοποιούν κοινή δεξαμενή, στην οποία αναμειγνύουν νωπό ελληνικό γάλα, με εισαγόμενο -νωπό και συμπυκνωμένο- γάλα.
Η μούγκα των γαλακτοβιομήχανων σε μια ημερίδα δεν μπορεί, βέβαια, ν’ αλλάξει την πραγματικότητα. Ιδού λοιπόν στοιχεία από πολυσέλιδη Εκθεση Ελέγχου που συνέταξε στις 11 Γενάρη του 2006, Επιτροπή Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, μετά από ελέγχους που έκανε στις επιχειρήσεις ΤΥΡΑΣ ΑΕ (5ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Τρικάλων-Πύλης), ΜΠΙΖΟΣ ΑΕ (Βοδιανά Ελασσόνας) και ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ (Γυρτώνη Λάρισας). Ο χώρος δεν επιτρέπει παράθεση όλης της έκθεσης, γι’ αυτό θα περιοριστούμε σε ένα απόσπασμα από το τμήμα που αφορά τον έλεγχο (έγινε στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη του 2005) στην ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ιδιοκτησίας Σαράντη, μιας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μ. Σαράντης ήταν στο πάνελ και επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
«Παρά τους ισχυρισμούς της εταιρίας για διαφορετικούς χώρους όπου παράγονται τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο κατά τον επιτόπιο έλεγχο όσο και από την περιγραφή των παραγωγικών διεργασιών, όπως καταγράφονται στην ΜΠΕ και στα αντίστοιχα έντυπα του πιστοποιημένου συστήματος HACCP και του flow chart της εταιρίας, ο λόγος γίνεται για την ίδια εγκατάσταση όπου η παραγωγική διαδικασία είναι συνεχής και η ροή της πρώτης ύλης του γάλακτος από το ενιαίο τμήμα παραλαβής-παστερίωσης διαχειρίζεται και διοχετεύεται στα διάφορα τμήματα παραγωγής προϊόντων. Ανεξάρτητα από την χωροταξική διάταξη της παραγωγής των διάφορων ειδών μη γαλακτοκομικών προϊόντων αυτή αποτελεί τμήμα της ενιαίας παραγωγικής διαδιακασίας της εγκατάστασης της εταιρίας… για την παραγωγή τόσο των γαλακτοκομικών όσο και μη γαλακτοκομικών προϊόντων» (η έμφαση δική μας).
Συνδυάστε αυτή την αποκάλυψη του 2006, ότι η ροή της πρώτης ύλης από το ενιαίο τμήμα παραλαβής-παστερίωσης διοχετεύεται σε όλα τα τμήματα, που παράγουν όχι μόνο όλα τα γαλακτοκομικά αλλά και τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα, με το αδιαμφισβήτητο γεγονός (στατιστικά –και όχι μόνο- πιστοποιημένο) ότι γίνονται εισαγωγές νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος, και θα καταλάβετε τι συμβαίνει. Επιβεβαιώνεται αυτό που καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια, ότι από πολύ παλιά οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κοινή δεξαμενή, όπου αναμειγνύουν ελληνικό και εισαγόμενο γάλα και παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, γιατί δεν τόλμησε να μας διαψεύσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ Μ. Σαράντης απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Είχε, βέβαια, και έναν επιπλέον λόγο. Παλαιότερα, μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας, η εταιρία του μας είχε στείλει ένα εξώδικο, το οποίο δημοσιεύσαμε, με τη δέουσα απάντηση υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!» (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/992/Αγροτικά/32220. Κύριοι-ξύνεστε-στη-γκλίτσα-του-τσοπάνη). Είμαστε, τρόπον τινά, παλιοί γνώριμοι…
Γεράσιμος Λιόντος