Στις 20 Νοέμβρη 2007 η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα Ανακοίνωση για την ανάγκη νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «διαγνωστικός έλεγχος της ΚΑΠ» (για να χρυσωθεί το χάπι). Οι Κομισάριοι ομολογούν κυνικά, ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις έχουν μειωθεί και γι’ αυτό πολλές περιοχές, κυρίως απομακρυσμένες και εξαρτώμενες από την αγροτική παραγωγή, θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν έχουν καμιά αναστολή να εισηγηθούν το λεγόμενο διαγνωστικό έλεγχο της ΚΑΠ, η οποία δε συμπλήρωσε καλά-καλά δύο χρόνια ζωής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προαναγγέλλουν την ανάγκη και άλλων «βημάτων» στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, πριν ακόμη βγουν τα νομικά κείμενα του «διαγνωστικού ελέγχου», πριν ακόμη ψηφιστούν και εφαρμοστούν για ένα διάστημα.
Οι απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα αυτές που εξαρτώνται από την αγροτική οικονομία είναι πάρα πολλές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νότια Ιταλία και στις 12 νέες χώρες της ΕΕ. Ηδη, οι αγρότες αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν άμεσα (και όχι ως μελλοντική προοπτική, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι Κομισάριοι) νέα πρόσθετα σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής πάμφθηνων αγροτικών προϊόντων (από τα οποία ωφελείται αποκλειστικά το κεφάλαιο που ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) και της δίχρονης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που εκτός από λίγες εξαιρέσεις έσπρωξε προς τα κάτω τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Στους τρεις Πίνακες που δημοσιεύονται σ’ αυτή τη σελίδα αποτυπώνεται η κίνηση των τιμών των παραγόμενων προϊόντων και των εφοδίων-προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή. Με μερικές εξαιρέσεις και για ένα πολύ μικρό διάστημα, οι τιμές παραγωγού το δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη έπεσαν κατά πολύ. Οι τιμές παραγωγού ελάχιστων προϊόντων αυξήθηκαν (π.χ. δημητριακά), γιατί αυξήθηκαν οι διεθνείς εμπορικές τιμές. Αντίθετα, οι τιμές όλων των εφοδίων αυξήθηκαν σταθερά καθ’ όλο το δεκάμηνο του 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2006.
Ενώ, λοιπόν, συνέβηκε αυτή η –αναπόφευκτη κατά τη γνώμη μας- κίνηση των τιμών παραγωγού, έχουν το θράσος οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους να ισχυρίζονται ότι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τι και πόσο θα καλλιεργήσουν. Λένε αυτές τις καθησυχαστκές παπάρες, τη στιγμή που η καπιταλιστική αγορά και οι συμφωνίες της ΕΕ, είτε διμερείς είτε πολυμερείς, δρουν καταλυτικά και οδηγούν στη συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου και στην εγκατάλειψη της παραγωγής από την πλειοψηφία των μικρών αγροτών.
Πολλές είναι οι αλλαγές που οι Κομισάριοι εισηγούνται να γίνουν στη νέα ΚΑΠ. Θα επισημάνουμε την πρότασή τους να καταργηθεί το ιστορικό μοντέλο με το οποίο υπολογίζονται οι άμεσες αποσυνδεδεμένες κοινοτικές ενισχύσεις. Οι αγρότες παίρνουν το μέσο όρο των κοινοτικών ενισχύσεων της τριετίας 2000-2002 για όλα τα προϊόντα, εκτός από το ελαιόλαδο που βάση αναφοράς είναι η τετραετία 2000-2003. Οι Κομισάριοι, λοιπόν, προτείνουν να καταργηθεί αυτό το ιστορικό μοντέλο και να δίνονται οι κοινοτικές ενισχύσεις με ένα κατ’ αποκοπή σύστημα, που θα το αποφασίζει το κάθε κράτος μέλος. Ενώ προφανέστατα θέλουν να βασίζονται οι αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις στα δεδομένα της περιόδου 2006-2007, δηλαδή σε καλλιέργειες και παραγωγές πιο μειωμένες, δεν το λένε από τώρα ανοιχτά. Θέλουν να περάσει ένα χρονικό διάστημα ζυμώσεων, για να μετριάσουν όσο γίνεται τις αντιδράσεις των ευρωπαίων αγροτών.