Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» δίνεται από τους συντάκτες του μια ερμηνεία για την πτώση της παραγωγής του σύσπορου βαμβακιού από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ). Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:
«Ομως αισθητή ήταν η μεταβολή στη συνολική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού (μειωμένη κατά 20-25% περίπου σε σχέση με το 2005), κάτι που αποδίδεται, εκτός των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, και στο γεγονός, ότι οι καλλιεργητές βαμβακιού ακολούθησαν λιγότερο εντατικές πρακτικές καλλιέργειας αφού ούτως ή αλλιώς το αυξημένο κόστος δεν τους επέτρεπε μεγαλύτερο κέρδος από τυχόν μεγαλύτερη παραγωγή».
Για πρώτη φορά ομολογείται ότι η μειωμένη κατά 20-25% παραγωγή σύσπορου βαμβακιού δεν οφείλεται μόνο στις κακές καιρικές συνθήκες, κάτι που μέχρι τώρα ισχυρίζονταν κάποιοι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας. Δεύτερο, παραδέχονται, ότι οι αγρότες δεν θα έβγαζαν μεγαλύτερο κέρδος εάν πετύχαιναν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις μέσω εντατικών καλλιεργειών. Ας κάνουμε τον κόπο να αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτά που είναι αναγνώσιμα μόνο απ’ όσους γνωρίζουν τα της καλλιέργειας του σύσπορου βαμβακιού.
Οι συντάκτες του κειμένου γνωρίζουν ότι τα καλλιεργητικά έξοδα ανά στρέμμα είναι γύρω στα 200 ευρώ και για να εισπράξουν οι αγρότες τουλάχιστον αυτή τη δαπάνη από την πούληση του βαμβακιού θα πρέπει να πετύχουν μεγάλες αποδόσεις (κάτι που είναι πολύ δύσκολο για τους φτωχούς βαμβακοπαραγωγούς που διαθέτουν μικρό κλήρο), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι πολύ καλές οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού. Το τελευταίο όμως είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την πολιτική που εφαρμόζει η αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο κανόνας λοιπόν είναι να είναι πολύ χαμηλές οι διεθνείς τιμές. Γι’ αυτό και λένε ότι δεν θα αυξηθεί το κέρδος από τυχόν μεγαλύτερη παραγωγή. Εννοούν, προφανώς, ότι οι μικροί αγρότες δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα για τους λόγους που προαναφέραμε. Τέλος, όταν αναφέρονται στο κέρδος των βαμβακοπαραγωγών, εννοούν τα 150 ευρώ το στρέμμα που παίρνουν αθροιστικά οι βαμβακοπαραγωγοί με την αποσυνδεδεμένη και συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση.