Στο δεύτερο δημοσίευμά μας, απ’ αφορμή το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», το οποίο συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σημειώναμε: «Η ιστορία αυτή έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά, ότι ο καπιταλισμός δεν γιατρεύεται, αλλά πρέπει και μπορεί ν’ ανατραπεί». Πριν περάσουμε στην ανάλυση αυτών των πλευρών, είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε τη διάθεση αγροτικής γης που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανέργους με πολύ χαμηλό μίσθωμα, την οποία η πολιτική ηγεσία χρησιμοποιεί ως βαρύ πυροβολικό προκειμένου να κρύψει όλα όσα της καταμαρτυρούμε.
Η ιδέα να μοιραστεί γη σε ανέργους με πολύ χαμηλό μίσθωμα (π.χ. 5 ευρώ το στρέμμα) ήταν ενός υπηρεσιακού παράγοντα που δεν ανήκει στον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να πείσει την πολιτική ηγεσία . Ο υπηρεσιακός αυτός παράγοντας παροπλίστηκε, γιατί έθεσε και άλλα ζητήματα που δεν ήταν αρεστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων, όλων των κυβερνήσεων, διαμορφώνει τη δημόσια διοίκηση στα μέτρα της και όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες αρνούνται να εκτελέσουν τις παράνομες αποφάσεις της παροπλίζονται.
Το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης θα δοθεί στην πλούσια αγροτιά και στο μεγάλο κεφάλαιο για μια σειρά δραστηριότητες πέραν της αγροτικής παραγωγής. Αυτού του είδους οι παραχωρήσεις αποτυπώνονται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, όπως ψηφίστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια τους οι Κ. Σκανδαλίδης και Ι. Δριβελέγκας, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τη φτωχή αγροτιά. Και κάτι ακόμη. Το προηγού-μενο διάστημα, ο Ι. Δριβελέγκας μοίρασε στην Καβάλα 180 στρέμματα σε εννέα αγρότες, δηλαδή κατά μέσο όρο 20 στρέμματα το άτομο.
Μπορούν να μας πουν τι αγροτικά προϊόντα θα καλλιεργήσουν για να μπορέσουν να βγάλουν εισόδημα για να ζήσουν; Οσο και αν προσπαθήσουν, δε θα μπορέσουν να βρουν τέτοια αγροτικά προϊόντα.
Με το άρθρο 4, παρ.1β, θέλουν να συνεχίσουν την πρακτική των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, να παραχωρούν δηλαδή ακίνητα σε καπιταλιστές ή σε ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις δωρεάν για να πραγματοποιήσουν υποτίθεται κοινωφελείς σκοπούς. Σε προηγού-μενο άρθρο αναφερθήκαμε σε κτίσμα 1.500 περίπου τ.μ. του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, που παραχώρησε ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για 20 χρόνια με δωρεάν χρήση. Από τη στιγμή που ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ δε θα το χρησιμοποιεί για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, ανοίγει ο δρόμος για να περάσει στην κυριότητα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Από την εποχή που υπουργός Γεωργίας ήταν ο Γ. Δρυς, έχουν ψηφιστεί νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα να παραχωρούνται και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ακίνητα του υπουργείου για χρήση, χωρίς μίσθωμα. Απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν ακίνητα που ακόμη δεν έχουν δοθεί σε ΝΠΙΔ και γι΄ αυτό επαναλαμβάνεται η συγκεκριμένη διάταξη και σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, υπάρχει ακίνητο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 18.500 τ.μ., που έχει ελάχιστους υπαλλήλους. Αυτό το ακίνητο είναι ένα από τα υποψήφια θύματα, χωρίς να είναι το μοναδικό που θα δοθεί σε ΝΠΙΔ. Υπάρχει ακόμη ακίνητο στα Ιλίσια, πάνω από 4.500 τ.μ., όπου το προσωπικό είναι λιγότερο απ’ αυτό που θα μπορούσε να στεγαστεί στο κτίριο. Θα στεγαστούν άραγε και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου ή θα παραχωρηθεί σε καμιά εταιρία για «κοινωφελείς σκοπούς»;
Το 2010, το υπουργείο πλήρωσε γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για τα κτίρια που νοικιάζει. Μετά από πιέσεις του υπηρεσιακού παράγοντα που προαναφέραμε, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 600.000 ευρώ το χρόνο. Παρά ταύτα, το υπουργείο εξακολουθεί να πληρώνει πολλά λεφτά για τα κτίρια που νοικιάζει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και η πολιτική ηγεσία σκέφτεται να παραχωρήσει ακίνητα με δωρεάν χρήση! Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο.
Με τα άρθρα 2 και 29 μπαίνει χέρι στο τεκμήριο του δημοσίου, ανοίγοντας το δρόμο στην καταπάτηση και άλλων γεωργικών εκτάσεων και δασικών εποικιστικών εκτάσεων.
Στο υπουργείο είχε συγκροτηθεί επιτροπή για να μελετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα ακίνητα και τις γεωργικές εκτάσεις. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τίτλο της, αλλά γνωρίζουμε ποιοι συμμετείχαν σ’ αυτή την επιτροπή που μπορεί να ονομάστηκε π.χ. ομάδα εργασίας. Γνωρίζουμε ότι συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος. Την πενταετία 2005-2009 η εταιρία Αγρογή ΑΕ με το Φωτοορθοστατικό Σύστημα (GIS) σάρωσε από δορυφόρο όλη την Ελλάδα και κατέγραψε όλες τις εκτάσεις και ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από μερικές περιοχές (τον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας, τα νησιά Λευκάδα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, το 18% της Θεσσαλονίκης και το 50% της Δράμας). Η αγροτική γη που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 11.800.000 στρέμματα και απ’ αυτή το 50% (5.900.000 στρέμματα ) είναι δασωμένες εποικιστικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα παραμείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τις διαχειρίζεται όπως θέλει η πολιτική του ηγεσία, που είναι η μόνη που γνωρίζει τις συντεταγμένες της θέσης τους και την έκτασή τους. Οσες φορές κι αν ρωτήσαμε τρεις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, δεν είχαν εικόνα για την έκταση και τις θέσεις των δασικών εποικιστικών εκτάσεων.
Η επιτροπή διαπίστωσε ότι στην Αττική καταπατήθηκαν εκτάσεις (ακόμη και δασικές εποικιστικές) 38.000 στρεμμάτων, σε Καβούρι, Γλυφάδα, Βάρη, Βάρκιζα, Υμηττό, Εκάλη, Διόνυσο, Αγιο Στέφανο κ.α. Εκτάσεις φιλέτα όπου χτίστηκαν πολυτελείς βίλες και πολυκατοικίες. Εάν εγειρόταν θέμα ιδιοκτησίας, θα συγκεντρώνονταν αποζημιώσεις αρκετών δισ. ευρώ (άγνωστο πόσων ακριβώς), όχι από φτωχαδάκια φυσικά. Ο παροπλισμένος υπηρεσιακός παράγοντας έθεσε αυτό το ζήτημα και εισέπραξε την απομόνωση σ’ ένα γραφείο του 5ου ορόφου του κτιρίου της Αχαρνών 2.
Στο Βοτανικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει ακίνητο 11,5 στρεμμάτων (αρχικά ήταν 16 στρέμματα, αλλά τα 4,5 δόθηκαν στο δήμο Αθήνας). Πότε θα γίνει το τοπογραφικό διάγραμμα και πότε θα κατοχυρωθεί ως περιουσία του; Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε δίνει τέλος σ’ αυτή την πολύ περίεργη ιστορία; Υπάρχουν, επίσης, τα 300-400 στρέμματα των λεγόμενων βασιλικών κτημάτων. Πότε θα γίνει το τοπογραφικό διάγραμμα, πότε θα καταγραφούν ως περιουσία του υπουργείου και πότε θ’ αρχίσουν να αξιοποιούνται;
Το μοίρασμα αγροτικής γης σε μικρούς και ανέργους αγρότες δεν μπορεί ν’ αλλάξει τη φύση αυτού του νομοσχέδιου. Δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι νομοσχέδιο προς όφελος του Κ. Στέγγου και διάφορων άλλων καπιταλιστών. Δεν μπορεί να κρύψει ότι άφησε στο έλεος των καταπατητών της μπουρζουαζίας της Αθήνας 38.000 στρέμματα γης φιλέτου, ότι θα δοθούν βορά στους καταπατητές της μπουρζουαζίας τα 5.900.000 στρέμματα δασικών εποικιστικών εκτάσεων.