Την περασμένη Πέμπτη, ο νέος υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης, μαζί με τους δύο υφυπουργούς του, έδωσε μια αρχηγικού τύπου συνέντευξη για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει την τριετία 2011-2013, προκειμένου το 2014, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), να είναι έτοιμοι «να την υποδεχθούν χωρίς τις σημερινές στρεβλώσεις και στερήσεις». Προκειμένου, όμως, να καλύψει τα τεράστια κενά του τομέα που κλήθηκε να διαχειριστεί, φρόντισε να έχει γραπτή την εισήγησή του και να μας τη διαβάσει. Κινήθηκε στα χνάρια των προκατόχων του υπουργών Γεωργίας, αναμασώντας διακηρυγμένους –και χωρίς αντίκρισμα– στόχους, που λέγονται από την εποχή ακόμη του Γ. Δρυ, που με την υπογραφή του το 2003 στην ΚΑΠ της περιόδου 2007-2013 έβαλε την ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή και τη φτωχή αγροτιά.
Επανέλαβε το τετριμμένο τρίπτυχο «Ταυτότητα, Ποιότητα και Αειφορία» στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ως τη μοναδική διέξοδο για την κρίση που μαστίζει την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα, προκειμένου ν’ αποφύγει στην αρχική γραπτή του τοποθέτηση να μιλήσει για την ταμπακέρα. Να αναφερθεί δηλαδή τόσο στην αθρόα και ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ και στην Ελλάδα από τρίτες χώρες (χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς) όσο και στην πολιτική των καρτέλ, ως τους κύριους παράγοντες που επιβάλλουν τις εξευτελιστικές τιμές. Γιατί εάν το έκανε, θα όφειλε στη συνέχεια να αναφέρει ποια θα είναι τα μέτρα της πολιτικής που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα.
Επανέλαβε και αυτός τις εξαγγελίες που έκαναν και οι προκάτοχοί του, ότι θα είναι διαφανής η πολιτική του και ότι όλα θα δημοσιοποιούνται για να μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας. Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι πολύ ζοφερή (ιδιαίτερα μάλιστα μετά την υπογραφή του αποικιοκρατικού Μνημονίου) και η νέα πολιτική ηγεσία θα εφαρμόσει σκληρά και μη δημοφιλή μέτρα, είναι επόμενο ότι θα εφαρμόσει την γνώριμη πολιτική της αδιαφάνειας. Ηδη, τη μέρα που έκανε αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις Πέμπτη, 23 Σεπτέμβρη) εγκαλεί υπηρεσιακούς παράγοντες για τη «διαρροή» εμπιστευτικών εγγράφων που τον εκθέτουν, γιατί παρέπεμψε υπηρεσιακό παράγοντα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης, μια μέρα μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη του υπουργείου Γεωργίας! Είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για διαρροή εγγράφων, όταν αυτά δόθηκαν επίσημα στον άμεσα ενδιαφερόμενο, μετά από εισαγγελική παραγγελία; (Για περισσότερα δείτε στη σελίδα 7).
Δεν παρέλειψε να εκθειάσει κι αυτός τη μεγάλη συμβολή του κοινοτικού προϋπολογισμού στο αγροτικό εισόδημα, που την ανέβασε στο 40%. Οταν όμως του επισημάνθηκε, ότι αυτή η προσέγγιση είναι μονομερής και λογιστική, ότι τα ίδια είχε επισημάνει στο Σρέντερ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το 1999, ρετάρισε και απολογητικά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εμμένοντας όμως στην άποψη ότι οι επιδοτήσεις στους αγρότες είναι πρόσθετο κονδύλι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι ότι είναι λεφτά που κλάπηκαν από τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο του αποικιοκρατικού εμπορικού ισοζυγίου που έχει επιβληθεί από το γερμανικό κεφάλαιο (και όχι μόνο) εντός της ΕΕ. Στις αιτιάσεις μας ότι το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων μέχρι το 1980 ήταν θετικό για την Ελλάδα, ενώ τώρα έχει γίνει ελλειμματικό και ότι ξεπέρασε τα τρία δισ. ευρώ, απάντησε με το αμίμητο: «Σε ό,τι αφορά το θετικό ισοζύγιο. Μιλάς για μια εποχή που δεν υπήρχε καν διεθνής και παγκόσμια αγορά, που είχαμε κλειστές οικονομίες»!!!
Οταν κλήθηκε από συνάδελφους να απαντήσει για «πεζά» πράγματα, όπως είναι η λήψη μέτρων για την άγρια επίθεση που δέχονται οι κτηνοτρόφοι στην Ηπειρο από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με τη μείωση των τιμών του γάλακτος, έμμεσα δικαιολόγησε τη στάση της διοίκησης. Ρωτήθηκε ακόμη για τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και έπαθε μεγάλο ταράκουλο, γιατί –εκτός των άλλων– είναι εκτός κλίματος και το ολιγόωρο μάθημα από τους συμβούλους του δεν ήταν αρκετό για να τον κάνει καλό μαθητή, που να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Τέλος, και οι τρεις της πολιτικής ηγεσίας εν χορώ επανέλαβαν, ότι θα εφαρμόσουν αυστηρούς ελέγχους στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως το ράφι. Οταν όμως ρωτήθηκαν με ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί, όταν ο ΕΦΕΤ φεύγει από την εποπτεία του υπουργείου Γεωργίας και περνά στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας, όταν οι Διευθύνσεις Γεωργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα περάσουν στους δήμους και υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και όταν το γεωτεχνικό προσωπικό των Διευθύνσεων Γεωργίας είναι λειψό, ο Σκανδαλίδης απάντησε γενικόλογα και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα κακό μαθητή που δεν επιδέχεται βελτίωσης και που δεν γνωρίζει από τι πάσχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μηχανισμοί που σκοπίμως όλες οι πολιτικές ηγεσίες τους κρατούν σε κατάσταση μπάχαλου, γιατί δεν θέλουν να κάνουν ελέγχους. Και δεν θέλουν, γιατί οι έλεγχοι είναι αντιπαραγωγικοί για το μεγάλο κεφάλαιο και γιατί πρώτιστο μέλημά τους ήταν και είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την αποκόμιση ανώτατων καπιταλιστικών κερδών.