Οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή βάλθηκαν να μας πείσουν ότι στις τρεις περίπου εβδομάδες που απομένουν μέχρι να αποχαιρετίσουν τα πολυτελή τους γραφεία θα πάρουν τόσα φιλολαϊκά μέτρα όσα δεν πήραν τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια.
Την προηγούμενη εβδομάδα, Παπαθανασίου και Πετραλιά μοίραζαν πέτσινα ομόλογα στο ΙΚΑ (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο της «Κ»). Αυτή τη βδομάδα η Πετραλιά αποφάσισε να «μοιράσει» ρυθμίσεις υπέρ των ασφαλισμένων για τη διαδοχική ασφάλιση. Την Τετάρτη, εξέδωσε μια βαρύγδουπη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «παρέλαβε σήμερα την επίσημη οικονομική μελέτη για την εφαρμογή της Διαδοχικής Ασφάλισης, την οποία και απέστειλε σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Η μελέτη αυτή ήταν έτοιμη από το Μάη (εμείς την έχουμε στα χέρια μας). Επίσης, εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες έχουν δοθεί οι τοποθετήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και της αναλογιστικής αρχής! Ομως η Πετραλιά επέλεξε να την… παραλάβει τώρα, με κλειστή τη Βουλή, χωρίς δηλαδή δυνατότητα νομοθέτησης! Γιατί δεν ρύθμιζε πριν ένα θέμα που εκκρεμεί τουλάχιστον από το 2004; Γιατί προκύπτει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και φυσικά δεν περισσεύουν κονδύλια για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Κονδύλια υπάρχουν μόνο για τραπεζίτες, βιομήχανους και άλλους… αναξιοπαθούντες.
Στην ίδια ρότα ο υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι, επειδή η κυβέρνηση παίρνει υπόψη «τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αγροτικών προϊόντων», αποφάσισαν «να προσθέσουν ένα νέο ασφαλιστικό κίνδυνο στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων». Ετσι, «θα διασφαλίσουμε ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα κύρια αγροτικά μας προϊόντα και θα προσφέρουμε στον αγροτικό κόσμο την απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά».
Εδώ πια το θράσος ξεπερνά αυτό των χιλίων πιθήκων. Πρώτα-πρώτα, γιατί ο Χατζηγάκης ξέρει πολύ καλά ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προσκρούσει στο περί ανταγωνισμού κοινοτικό δίκαιο. Δεύτερο, γιατί αν ήθελε να περάσει κάτι τέτοιο και να το παλέψει σε επίπεδο ΕΕ, μπορούσε να το κάνει, ειδικά τον περασμένο χειμώνα, που η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με αγροτικές κινητοποιήσεις, κι αυτός έταζε ενισχύσεις που μόνο εν μέρει πήραν οι αγρότες. Τι κάνει τώρα; Συστήνει «Ειδική Επιτροπή» που θα επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο! Δηλαδή, συστήνει επιτροπή που μάλλον δεν θα λειτουργήσει ποτέ κι αν λειτουργήσει οι όποιες εργασίες της δεν θα έχουν καμιά αξία, αφού η σημερινή κυβέρνηση απέρχεται.
Καλά, με τέτοια μαυρογιαλούρικα τερτίπια νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν τον κόσμο;