Τι διάρκεια έχουν οι διάφορες επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συστήνονται στο Δημόσιο με ειδικό σκοπό; Συνήθως μερικούς μήνες, χωρίς να ξεπερνούν το εξάμηνο. Ο γίγαντας Βαγγέλης Αποστόλου, όμως, αποφάσισε να σπάσει και αυτό το… ταμπού. Συγκρότησε, λοιπόν, μια Ομάδα Εργασίας με διετή θητεία! Στόχος της ομάδας είναι «ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασίσουν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας “Ελληνικό Γιαούρτι“ στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ενδειξης (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ)».
Η σχετική ανακοίνωση έγινε με Δελτίο Τύπου την 1η Αυγούστου (τη στιγμή που όλοι ετοιμάζονταν να φύγουν για διακοπές ή βλαστημούσαν επειδή δεν είχαν φράγκο στην τσέπη για να πάνε διακοπές), υπό τον πανηγυρικό τίτλο «Β. Αποστόλου: Σημαντικό βήμα για τη διεθνή κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού»! Η υπουργάρα δήλωσε ότι «προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού που χαρακτηρίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».
Ποια ήταν, άραγε, τα προηγούμενα σημαντικά βήματα δεν μας είπε ο Αποστόλου. Θα πούμε παρακάτω γι' αυτά, αφού πρώτα σχολιάσουμε την τεράστια διάρκεια της Ομάδας Εργασίας. Αν η σημερινή κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, η Ομάδα θα ολοκληρώσει το έργο της πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή αιτήματος (αν υπάρξει τέτοιο) θα αφεθεί για την επόμενη κυβέρνηση. Αν οι εκλογές γίνουν πιο πριν, δε θα υπάρξει καν πόρισμα της Ομάδας.
Αυτό είναι που θέλει και ο Αποστόλου. Ξέρει πολύ καλά ότι αίτημα για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ δεν μπορεί να υποβληθεί. Θέλει όμως να δημαγωγεί, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι τάχα δίνει σκληρούς αγώνες στα ευρωόργανα για να κατοχυρώσει όσο γίνεται περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Τον ελληνικό λαό προσπαθεί να παραμυθιάσει και όχι τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ξέρουν τι τρέχει (άλλο αν συνδικαλιστές τους -για λόγους που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς- συμμετέχουν στην ομάδα-φερετζέ που έστησε ο Αποστόλου).
Ο Αποστόλου ξαναεμφανίστηκε ως μέγας πρόμαχος του «ελληνικού γιαουρτιού», όταν ξεμπροστιάσαμε τα ψέματά του για τη φέτα ενόψει της οικονομικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ιαπωνίας. Αφού τον αναγκάσαμε να σταματήσει να μιλά για τη «μεγάλη επιτυχία» της κατοχύρωσης της φέτας στη γιαπωνέζικη αγορά, ξαναθυμήθηκε το γιαούρτι κι άρχισε να κάνει ντόρο. Στις 17 Ιούλη έβγαλε… πολεμικό ανακοινωθέν για τη μάχη που υποτίθεται πως έδωσε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, όπου… καταχέριασε τον τσέχο υπουργό.
Λοιπόν: η υπόθεση «ελληνικό γιαούρτι» ως ΠΓΕ τελείωσε. Για την ακρίβεια, την τελείωσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπεριλαμβανόμενων. Ας ξαναθυμίσουμε τα γεγονότα.
Το ελληνικό γιαούρτι μέχρι το 2009 παρασκευαζόταν με νωπό γάλα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Από το 2009, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, όλες οι γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, άρχισαν να χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα, το οποίο αραιώνουν με νερό σε αναλογία 1:3, για την παρασκευή γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το κάνουν ακόμα και τώρα. Ολες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα καθώς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν για τη μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και σιωπηλά την επιτρέπουν. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν τον ΚΤΠ αναχρονιστικό, γιατί επιτρέπει τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος στην παρασκευή τόσο του ελληνικού γιαουρτιού όσο και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στις 5 Αυγούστου του 2016, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Τρ. Αλεξιάδης και Μ. Μπόλαρης εξέδωσαν υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2457 Β, 9.8.2016) με την οποία επιτρέπεται η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, το οποίο δε θεωρείται προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά προϊόν ορισμένου τρόπου παρασκευής.
υ Με την απόφαση αυτή τροποποίησαν το άρθρο 82 του ΚΤΠ και κατήργησαν την παράγραφό του, που επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος. Στη θέση του νωπού γάλακτος έβαλαν σκέτο γάλα. Το αρχικό εδάφιο του άρθρου 82 του ΚΤΠ ανέφερε: «Γιαούρτι (…) χαρακτηρίζεται το προϊόν, το οποίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος». Το τροποποιημένο άρθρο 82 αναφέρει: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος».
υ Με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ των Αλεξιάδη και Μπόλαρη, το ελληνικό γιαούρτι δεν χαρακτηρίζεται προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά τρόπος παρασκευής. Αναφέρει συγκεκριμένα αυτή η παράγραφος: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέλος της συνθήκης του ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμιών που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με τις απαιτήσεις του παρόντος τεχνικού κανονισμού για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ασφάλειας, των συμφερόντων του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».
Με κυβερνητική (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) βούλα, λοιπόν, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» παραπέμπει σε τρόπο παρασκευής και μόνο, ενώ στην ελληνική αγορά μπορούν να διατίθενται γιαούρτια που παρασκευάζονται ή διατίθενται στην ΕΕ ή σε κράτη μέλη της ΕΖΕΣ, όταν έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τεχνικό κανονισμό. Με αυτή την ΚΥΑ οι Τσιπροκαμμένοι νομιμοποίησαν το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στιλ», που παρασκευάζεται στην Τσεχία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβενία κ.ά. Στην αρθρογραφία μας το 2016 είχαμε αναφέρει ενδεικτικά αυτές τις χώρες, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες.
Τον Ιούλη του 2016 ο επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, είχε στείλει, για λογαριασμό και του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απαντητική επιστολή στον Αποστόλου, που διαμαρτυρόταν στην ΕΕ επειδή η Τσεχία επιχείρησε τότε να νομοθετήσει τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Ο επίτροπος Υγείας ανέφερε στην επιστολή αυτή ότι η ΕΕ συμφωνεί με τη χρήση των όρων γιαούρτι «ελληνικού τύπου», «ελληνικού τρόπου-στιλ» κτλ.
Θυμίζουμε τι έγραφε ο κομισάριος σχετικά με το τι είναι αποδεκτό για το ελληνικό γιαούρτι: «Οσον αφορά άλλες ονομασίες όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ“ ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής (…) Σχετικά με την παραπάνω ανάλυση, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είναι στην πρόθεση της Επιτροπής, να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία “Ελληνικό γιαούρτι“, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».
Ο Αποστόλου δημοσιοποίησε απόσπασμα από το (κατά δικό του ισχυρισμό) «πέσιμο» που έκανε στον τσέχο υπουργό, επειδή «πρόσφατα η χώρα του υιοθέτησε νομοθεσία για το “ελληνικό γιαούρτι“». Δεν είπε λέξη, όμως, για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν δηλαδή δέχτηκε να χρησιμοποιεί η Τσεχία τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».
Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος ο Αποστόλου τη δημαγωγία ότι προσπαθεί να σώσει το ελληνικό γιαούρτι. Αν επεδίωκε κάτι τέτοιο, έπρεπε από τις αρχές Φλεβάρη του 2015 να απαγορεύσει ρητά τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτός όμως σφύριζε κλέφτικα. Οταν δε ζητήσαμε με αίτηση να μας δώσουν τα ισοζύγια γάλακτος, οι υπηρεσίες του Αποστόλου μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας τα δώσουν, γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα!
Ο Αποστόλου, οι κτηνοτρόφοι αγροτοπατέρες και οι γαλακτοβιομήχανοι δουλεύουν εν ψυχρώ τους κτηνοτρόφους, όταν λένε ότι θέλουν να κατοχυρώσουν το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ. Το προϊόν «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να γίνει ΠΓΕ, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα. Ενα γαλακτοκομικό προϊόν δεν μπορεί να ονομαστεί προϊόν ΠΓΕ ακόμα και αν για την παρασκευή του χρησιμοποιείται νωπό γάλα που δεν έχει παραχθεί στον ίδιο τόπο. Πόσω μάλλον όταν δεν χρησιμοποιείται νωπό γάλα!
Να γιατί ο Αποστόλου πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, φτιά-χνοντας τη διετούς διάρκειας Ομάδα Εργασίας. Αυτός θα μπορεί να δημαγωγεί ότι τάχα δίνει μάχη κι όταν θα έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί πλήρως το ψέμα, αυτός δε θα είναι υπουργός.
Τελευταία Νέα :
- Τα «παιδιά της εξέδρας» στο πλευρό των μαχόμενων γηρατειών
- Σαν σήμερα 14 Μάρτη
- Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο Κούλης;
- Εδωσαν εντολή στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να «φακελώσει» τους ασθενείς που προσήλθαν στα νοσοκομεία με προβλήματα από την αστυνομική καταστολή
- Αιλουροειδές ο Τραμπαρίφας
- Νέα κόλπα, ίδια κατάληξη στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες»