Hδη από την ανάληψη της ολυμπιάδας όλοι ξέραμε ότι μετά το 2004 θα ακολουθήσουν ακόμα δυσκολότερα χρόνια για να πληρωθούν τα δάνεια του κράτους αλλά και του κάθε Eλληνα που ακολούθησε την συνήθεια της “κεφαλής” του. Oλα αυτά τα έλαβε υπόψη της η τάξη (μεγάλωσε πια) των μεγαλοεπιχειρηματιών και οι πολιτικοί τους συνέταιροι και έβαλαν εδώ και χρόνια τον μακροπρόθεσμο στόχο τους. Το επόμενο κόλπο θα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας γης από το κράτος στους μεγαλοκαρχαρίες και στη συνέχεια στην “αξιοποίησή” της και στο πούλημά της στους Eυρωπαίους και Aμερικάνους, που θέλουν και μια βίλα-εξοχικό στο Αιγαίο.
Με νόμους και με την σύμφωνη γνώμη του συνόλου σχεδόν του κοινοβουλίου, το κράτος δημιούργησε δύο ανώνυμες εταιρείες για να διευκολύνει το κόλπο, την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤOΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ (ΕΤΑ ΑΕ) και την ΑΓΡOΓΗ ΑΕ. Oσον αφορά τα ΕΤΑ πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί, για την ΑΓΡOΓΗ ΑΕ όμως επικρατεί απόλυτη σιωπή, παρόλο που τις τελευταίες μέρες όλα τα ΜΜΕ αναφέρονται στην τροπολογία του Πάχτα που σχετίζεται άμεσα. Η υπόθεση “Πόρτο Καρράς” ξεκίνησε επί χούντας, όταν μερικοί υπουργίσκοι του Δικτάτορα με απειλές και εκβιασμούς ανάγκασαν το κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής να παραχωρήσει για ψίχουλα τον παράδεισο της Σιθωνίας σε κολλητό της χούντας.
«Η ΑΓΡOΓΗ ΑΕ είναι ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συστάθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας (άρθρο 46 του Ν. 2637/ 1998) ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης, με στόχο να συμβάλλει στην μεγέθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης, στην αποτροπή του πολυτεμαχισμού της και τη συγκέντρωση του πολυτεμαχισμένου κλήρου. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΓΡOΓΗ ΑΕ θα συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας. H ΑΓΡOΓΗ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της υλικό-τεχνικής της υποδομής και της εσωτερικής της οργάνωσης θα παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφελείας στους Eλληνες αγρότες και στην Εθνική Oικονομία. Το όραμα μας είναι: “η αγροτική γη να μείνει αγροτική και στα χέρια του Αγρότη”».*
Μέχρι εδώ όλα είναι όμορφα και γεννούν ελπίδες στον έλληνα αγρότη ότι επιτέλους δεν θα είναι ο ξεχασμένος της ελληνικής υπαίθρου, αλλά ας δούμε παρακάτω πως μας σερβίρεται η νέα συνταγή ξεπουλήματος της Δημόσιας γης.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι δυο δισ. δραχμές και καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο (από εμάς δηλαδή). Μετοχές μέχρι 49% του μετοχικού κεφαλαίου μπορούν να μεταβιβάζονται σε φορείς, οργανώσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, η Αγρογή ΑΕ θα αγοράζει τον πολυτεμαχισμένο κλήρο (το χωραφάκι που πουλάμε γιατί πρέπει να πληρώσουμε και το εορτοδάνειο) και θα το διαχειρίζεται αυτή. Για να εκπληρώσει το όραμά της, η ΑΕ θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (λεφτά των Ελλήνων), θα πωλεί, θα διαχειρίζεται και θα εκποιεί εκτάσεις (δημόσια γη) που θα τις παραχωρεί το ελληνικό δημόσιο. Η αγορά του πολυτεμαχισμένου κλήρου είναι το περιτύλιγμα, η βιτρίνα του κόλπου, διότι τα χοντρά λεφτά δεν είναι στα 2 στρ. που θα πουλήσει ο μπαρμπα-Μήτσος, αλλά στις δημόσιες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν από το ελληνικό δημόσιο και σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι δασικές εκτάσεις, οι χορτολιβαδικές, η μισή Ελλάδα δηλαδή, και οι γεωργικές που ανήκουν σε εποπτευόμενους φορείς του υπ. Γεωργίας.
Από το ‘98 που συστάθηκε η εν λόγω ΑΕ μέχρι και το 2003 δεν ανέπτυξε σχεδόν καμία δραστηριότητα εκτός από μια πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής της δημόσιας γης στους νομούς Eβρου και Δράμας. Η ανυπαρξία ουσιαστικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δασικές εκτάσεις με το νόμο 998/79 και δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης της γης. Αν το όραμα της Αγρογή ΑΕ, όπως διατυμπανίζει η ίδια, είναι η αγροτική γη να μείνει στα χέρια του Αγρότη, δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί 5 χρόνια τώρα ήταν “κρυμμένη”.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ψηφίστηκε νέος νόμος για τα δάση, ο ν. 3208 τον οποίο πολλοί χαρακτήρισαν ως “δασοκτόνο” διότι τροποποιεί πολλά άρθρα του ν. 998/79 και επιτρέπει με διάφορα παραθυράκια την αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων. Κατά σύμπτωση, μέσα στο 2003 άρχισε να δραστηριοποιείται και η Αγρογή ΑΕ.
«Στις 17.2.2003 με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Oικονομίας & Oικονομικών παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα προς την AΓPOΓH AE -εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- τρία ακίνητα. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν δύο εκτάσεις εμβαδού 60.670 τ.μ. και 134.290 τμ. στην Αντιμάχεια της Κω και μια έκταση εμβαδού 54.046 τ.μ. στο Νομό Πιερίας. Η παραχώρηση των ανωτέρω ακινήτων πραγματοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των επιδιωκόμενων σκοπών της ΑΓΡOΓΗ Α.Ε.».*
Από την παραπάνω ανακοίνωση της ΑΕ κρατάμε την ημερομηνία, τις τοποθεσίες και το μέγεθος των εκτάσεων. Ηδη από το 2002 ψιθυριζόταν ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος για τα δάση και Πρόεδρος της Αγρογή ΑΕ είναι ο πρώην Γεν. Διευθυντής Δασών του υπ. Γεωργίας, ο Βασίλης Γιωτάκης. Oι δυο πρώτες περιοχές όπου παραχωρήθηκαν δημόσιες εκτάσεις είναι η Κως και το Λιτόχωρο Πιερίας. Η Κως φημίζεται για τον τουρισμό της και το πολύ χρήμα που έρχεται το καλοκαίρι, στην Αντιμάχεια της Κω όπου παραχωρήθηκαν περίπου 195 στρ. οι εκτάσεις είναι χορτολιβαδικές και άγονες από γεωργική άποψη και απορώ πως η Αγρογή ΑΕ θα συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας. Το Λιτόχωρο επίσης φημίζεται σαν ο δεύτερος προορισμός των Θεσσαλονικέων μετά τη Χαλκιδική, άσε που έρχονται λόγω Oλύμπου και πολλοί ξένοι.
Λίγο πριν κατατεθεί η (ν)τροπολογία του (αρ)Πάχτ(ρ)α, δημοσιεύεται η εξής ανακοίνωση:
«Η ΑΓΡOΓΗ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι δέχεται μέχρι τις 06 Φεβρουαρίου 2004 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 έγγραφες σφραγισμένες προσφορές για την εκποίηση του παρακάτω ακινήτου ιδιοκτησίας της.
Παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο εμβαδού 58.820,97 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή ΤOΜ Πηγάδι του Δήμου Λιτοχώρου, Νομού Πιερίας, με επιτρεπόμενες χρήσεις: κατοικίας, κτιρίων κοινής ωφέλειας, τουριστικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων αναψυχής, αθλητισμού και κατασκηνώσεων».*
…..Το οποίο συνορεύει με τον Θερμαϊκό……
Στις 14/12/2003 ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στην εν λόγω ΑΕ μας θολώνει τα νερά: «…θα επιδιώξουμε να διατηρηθεί η αγροτική γη στην αγροτική παραγωγή και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Διαβάζοντας εγώ ο αδαής όσα γράφει η Αγρογή ΑΕ στο επίσημο site της απορώ και αναρωτιέμαι:
* Πώς θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας;
* Πώς θα υποστηριχθεί και διευκολυνθεί η εγκατάσταση νέων αγροτών σε αγροτικές εκτάσεις και η διατήρηση των αγροτών στην ύπαιθρο;
* Ποιος νέος αγρότης μπορεί να αγοράσει 190 στρ. άγονης έκτασης στην τουριστική Κω;
Eνα αγροτεμάχιο εκποιεί η ΑΕ και αυτό το προορίζει για άλλες χρήσεις (κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.).
Μήπως “τρώμε” πάλι παραμύθι;
Eκτορας
29 /01/2004