Γράψαμε χτες για την εκτελεστική απόφαση της Κομισιόν που απαγορεύει την εξαγωγή αιγοπροβάτων από τη Ρουμανία, λόγω εντοπισμού κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε Ρουμανία και Βουλγαρία – Tεράστιος κίνδυνος να περάσει και στην Ελλάδα με τα πασχαλινά αρνιά
Ενώ, όμως, διαγράφεται τεράστιος κίνδυνος για την κτηνοτροφία, λόγω των αθρόων εισαγωγών αρνιών από τη Ρουμανία, λόγω Πάσχα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σφυρίζει αδιάφορα και κλείνει το μάτι στους μεγαλέμπορους-εισαγωγείς «να κάνουν τη δουλειά τους». Υπόσχεται επάρκεια αρνιών και χαμηλές τιμές. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν η ελληνική παραγωγή είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί; Μόνο με εισαγωγές, κυρίως από τη Ρουμανία που έχει πολύ μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή.
Μια χρονολογική αναφορά αρκεί για να αποδειχτεί η καταγγελία μας κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι σφυρίζει αδιάφορα, όχι από άγνοια αλλά με σκοπιμότητα.
- Η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΑΑΤ γνώριζαν από τις 6 Μάρτη ότι η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Ρουμανίας είχε δηλώσει στο σύστημα WAHIS κρούσμα πανώλης στη χώρα. Τι έπρεπε να κάνουν; Να παρέμβουν άμεσα και να απαγορεύσουν την εισαγωγή αιγοπροβάτων, μικρών ή ενήλικων, από τη Ρουμανία στη χώρα μας. Οχι απλά να βγάλουν ένα χαρτί και να αφήσουν την εφαρμογή του στις… ευγενείς προθέσεις και την… υπευθυνότητα των εμπόρων, αλλά να επιβάλουν ελέγχους στους ΣΥΚΕ (Συνοριακός Υγειονομικός Κτηνιατρικός Ελεγχος) της Βόρειας Ελλάδας. Και κυρίως να εγκαταστήσουν κλιμάκια ελέγχου στον Προμαχώνα, όπου ο ΣΥΚΕ έχει καταργηθεί (εσωτερικά σύνορα της ΕΕ). Γιατί από εκεί περνούν κατά βάση τα φορτηγά με τα ρουμάνικα αρνιά (μέσω Βουλγαρίας).
Δεν έκαναν απολύτως τίποτα! Εκλεισαν το μάτι στους εμπόρους: «Φέρτε τώρα όσα αρνιά μπορείτε, γιατί μετά μπορεί να ζορίσουν τα πράγματα». Ως γνωστόν, οι έμποροι φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία (και όχι μόνο), τα παχαίνουν για ένα διάστημα και μετά τα πουλάνε σαν ελληνικά.
- Στις 14 Μάρτη δημοσιεύτηκε η εκτελεστική απόφαση της Κομισιόν, που απαγόρευσε την εξαγωγή αιγοπροβάτων από όλη τη ρουμανική επικράτεια. Για την ελληνική κυβέρνηση αυτή η απόφαση της Κομισιόν ήταν σαν να μην υπήρξε! Το ΥΠΑΑΤ δεν τη δημοσιοποίσε καν! Εννοείται πως δε θα έπρεπε απλά να δημοσιοποιήσει την απόφαση της Κομισιόν, αλλά να προειδοποιήσει τους εμπόρους ότι απαγορεύεται κάθε εισαγωγή αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. Και να μην αρκεστεί στην προειδοποίηση, αλλά να πάρει πρακτικά μέτρα στα σύνορα (στον Προμαχώνα και στους ΣΥΚΕ της βόρειας Ελλάδας), ώστε να μην περάσει ρουμάνικο ή βουλγάρικο αρνί. Τόσο υπέφερε η ελληνική κτηνοτροφία από την πανώλη την περασμένη χρονιά…
- Στις 21 Μάρτη, η ιστοσελίδα Agronewsbomb δημοσίευσε την είδηση για την απαγόρευση εξαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ δεν έδωσαν καμιά σημασία. Το άφησαν να περάσει «στο ντούκου».
- Την ίδια μέρα (21 Μάρτη) ο Τσιάρας πήρε α’λα μπρατσέτα τον υφυπουργό ΑΑΤ Κέλλα και πήγαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου τους περίμενε ο τιτανοτεράστιος «Ζορό της ακρίβειας» Τάκης Θεοδωρικάκος με καφεδάκια και βουτήματα (ελπίζουμε να ήταν σαρακοστιανά και να μην τους έβαλε να κολαστούν χρονιάρες μέρες). Στη σύσκεψη ασχολήθηκαν με «την προστασία του καταναλωτή και τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που αποτρέπουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας». Ανακοίνωσαν ότι «θα δρομολογηθούν ενισχυμένοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές των δύο Υπουργείων, τόσο στο στάδιο της χονδρεμπορικής όσο και της λιανικής πώλησης, με στόχο την τήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού κέρδους και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά».
Για την πανώλη στη Ρουμανία και την απαγόρευση εξαγωγής αμνοεριφίων απ’ αυτή τη χώρα, που -αν τηρηθεί- θέτει νέα δεδομένα στην αγορά αμνοεριφίων για το Πάσχα, ούτε λέξη! Κι ας είχαν περάσει δεκαπέντε μέρες από τότε που η Ρουμανία δήλωσε κρούσμα πανώλης στο σύστημα WAHIS και εφτά μέρες από τότε που εκδόθηκε η εκτελεστική της Κομισιόν για απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρουμανία. Ιδού το κοινό Δελτίο Τύπου των δύο υπουργείων.
DT_YPAAT_YPAN_21-3-25Τ’ αρνιά βελάζουν στο μαντρί, αλλά στην κυβερνητική στρούγκα επικρατεί… άκρα του τάφου σιωπή. Τσιάρας, Κέλλας και Θεοδωρικάκος εξακολούθησαν να κλείνουν το μάτι στους χοντρέμπορους: «Φέρτε αρνιά από τη Ρουμανία ΤΩΡΑ, προτού φουντώσει η απαγόρευση». Μα δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς απαγόρευση; Ε και; Οταν δε γίνεται κανένας έλεγχος, η απαγόρευση είναι καθαρά… φιλολογικού χαρακτήρα.
Θυμίζουμε πως το ίδιο κάνουν και στο εσωτερικό. Ενώ από τις 30 Οκτώβρη του 2024 η Κομισιόν έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων απ’ όλη την ελληνική επικράτεια στο εξωτερικό, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, και ενώ αυτή η απαγόρευση παίρνει συνεχείς παρατάσεις (ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μάη – εξίμισι μήνες από την πρώτη έκδοσή της!), αυτοί επιτρέπουν τη μετακίνηση αιγοπροβάτων στα σφαγεία. Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και με την εισαγωγή ρουμάνικων αρνιών, υπηρετώντας τα συμφέροντα των χοντρέμπορων;
- Στις 28 Μάρτη (προχτές) ήρθε το δικό μας δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσιεύτηκε την ίδια μέρα και από τον Ημεροδρόμο. Τότε ήταν που στο ΥΠΑΑΤ προκλήθηκε μια… ανατριχίλα. Ξέρουν καλά πόσο κυνηγάμε αυτά τα θέματα και θυμούνται τη «ζημιά» που τους έχουμε κάνει αρκετές φορές (όχι μόνο στη σημερινή πολιτική ηγεσία, αλλά διαχρονικά).
Την άλλη μέρα (29 Μάρτη) το πρωί, εμφανίστηκε στο πρωινάδικο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κέλλας και για πρώτη φορά ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη ότι υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. To είπε ο Κέλλας και δεν είναι τυχαίο ότι το είπε μια μέρα μετά το δικό μας δημοσίευμα, ενώ επί τρεις εβδομάδες σιωπούσαν. Η συνέντευξη Κέλλα στο πρωινάδικο του ΣΚΑΪ ΕΔΩ (από το 1:16:00 μέχρι το 1:23:00).
Ο Κέλλας, προκειμένου ν’ απαντήσει σε έναν κρεοπώλη που του έβαλαν «απέναντι», ο οποίος τον είχε κάνει «σκόνη» με το ζήτημα των τιμών των αμνοεριφίων (ο κρεοπώλης μιλούσε συγκεκριμένα, ενώ ο Κέλλας αερολογούσε), είπε δύο φορές ότι το ΥΠΑΑΤ έχει εξασφαλίσει επάρκεια αρνιών στη χώρα μας. Για όποιον ξέρει, αυτή είναι μια έμμεση ομολογία ότι μέσα στον Μάρτη έχουν επιτρέψει μαζική εισαγωγή ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία, οι οποίες προφανώς θα συνεχιστούν. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και μετά τη δημόσια παραδοχή του Κέλλα ότι υπάρχει απαγόρευση, το ΥΠΑΑΤ δεν ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία, ούτε φυσικά ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στους ΣΥΚΕ και στα τελωνεία που βρίσκονται σε συνοριακά περάσματα από/προς χώρες της ΕΕ, όπως ο Προμαχώνας, να μην επιτρέπουν την εισαγωγή αρνιών από τη Ρουμανία.
Η αναγνώριση της απαγόρευσης, μετά από τόσο καιρό και αφού προηγήθηκε η δική μας δημοσιογραφική πίεση, δεν σημαίνει τίποτα, όταν δεν συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών αρνιών στα σύνορα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αδίστακτη. Από τη μια, θέλει να βολέψει τις μπίζνες των χοντρέμπορων ενόψει Πάσχα και, από την άλλη, θέλει να λέει στον ελληνικό λαό ότι εξασφάλισε φτηνά αρνιά. Παράλληλα, με τις μαζικές εισαγωγές από τη Ρουμανία, δίνει στους χοντρέμπορους τη δυνατότητα να εκβιάζουν τους έλληνες κτηνοτρόφους. Ετσι, βάζει σε νέο μεγάλο κίνδυνο την ελληνική κτηνοτροφία, που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα, από τις φυσικές καταστροφές και από την άθλια, εγκληματική διαχείριση των επιδημιών της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
ΥΓ. Στο πρώτο δημοσίευμά μας γράψαμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε προλάβει να μάθουμε πώς μπήκε σε Βουλγαρία και Ρουμανία ο ιός της πανώλης των αιγοπροβάτων. Ολα δείχνουν πως αυτή τη φορά δεν μπήκε στη Ρουμανία από την Τουρκία αλλά από την Ουγγαρία. Το κρούσμα ανιχνεύτηκε σε περιοχή της Ρουμανίας όμορη με την Ουγγαρία (νομός Bihor). Η Ουγγαρία είχε πληγεί νωρίτερα από την πανώλη των αιγοπροβάτων. Αυτό πιστοποιείται από άλλη εκτελεστική απόφαση της Κομισιόν, που εκδόθηκε στις 31 Γενάρη και αφορούσε την Ουγγαρία.
Aπό αυτή την εκτελεστική απόφαση βλέπουμε ότι εντοπίστηκε εστία στα νοτιοδυτικά της Ουγγαρίας, τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, η οποία επίσης πήρε μέτρα επιτήρησης. Αρχές Μάρτη, όμως, βλέπουμε να εντοπίζεται εστία στη Ρουμανία, σε νομό στα ουγγρορουμανικά σύνορα, στα νοτιοανατολικά της Ουγγαρίας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σε λιγότερο από 40 μέρες ο ιός της πανώλης έχει «ταξιδέψει» από τα νοτιοδυτικά στα νοτιοανατολικά της Ουγγαρίας και έπληξε και τη Ρουμανία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο επικίνδυνες είναι οι αγορές ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία και η μεταφορά τους στη χώρα μας.
Αυτή είναι η εκτελεστική απόφαση της Κομισιόν για την Ουγγαρία:
panoli_Ouggaria