Mε εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ μεταξύ Παλαιστινιακής Αντίστασης (εκπροσωπούμενης από τη Χαμάς) και σιωνιστικής οντότητας (επικεφαλής ο αρχηγός της Μοσάντ), με διαμεσολαβητές Αιγύπτιους, Καταριανούς και Αμερικανούς. Η άφιξη ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ ίσως αποτελεί μια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όμως το τοπίο παραμένει θολό.
Συνεπείς σ’ αυτό που κάνουμε σε όλες τις φάσεις που έχουμε διαπραγματευτική διαδικασία (σχεδόν εννιά μήνες τώρα), θα μείνουμε μόνο στα στοιχεία του ρεπορτάζ, χωρίς κρίσεις ή πρόωρα συμπεράσματα. Δεχόμαστε πάντοτε αυτά που ανακοινώνει η Παλαιστινιακή Αντίσταση, η οποία δεν έχει διαψευστεί ποτέ ως τώρα.
Το Ρόιτερ επικαλείται δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων της Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες η αντιστασιακή οργάνωση παρουσίασε κατάλογο με 34 αιχμάλωτους προς ανταλλαγή. Αυτό διαψεύδει τους ισχυρισμούς των σιωναζιστών ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ κωλυσιεργούσε σκόπιμα, αποφεύγοντας να δώσει κατάλογο με τους αιχμάλωτους.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, η Χαμάς υποστηρίζει πως μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από τοους όρους της αποχώρησης [του σιωναζιστικού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας] και της κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, ότι δεν έχει δει [η Χαμάς] πρόοδο από το Ισραήλ αναφορικά με τα ζητήματα της αποχώρησης από τη Γάζα ή της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, Δρ. Αχμαντ Αμπντέλ Χάντι εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, δηλώνοντας πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υπογραμμίζοντας μια πρωτοφανή σοβαρότητα από την πλευρά των ισραηλινών διαπραγματευτών. Δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα εκκρεμή ζητήματα έχουν επιλυθεί, με τη Χαμάς να επιδεικνύει ευελιξία, ενώ παράλληλα διατηρεί τις απαιτήσεις της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων.
Ο Δρ. Αμπντέλ Χάντι παρατήρησε ότι η μπάλα είναι τώρα ξανά στο γήπεδο του Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί είτε να παρεμποδίσει τη συμφωνία είτε να την υπογράψει, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα φάση που θα επικεντρώνεται στην ανακούφιση, την ανοικοδόμηση και την παροχή στέγασης.
Αλλο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα. Τα βασικά σημεία των δηλώσεών του, όπως τα μετέδωσε ο ιστότοπος The Cradle:
Ο εχθρός εμποδίζει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα από τα πάντα και συνεχίζει με τη δολοφονία και την καταστροφή. Το μήνυμα της Αντίστασης είναι ότι συνεχίζει, το ηθικό της είναι υψηλό και τίποτα δεν θα αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά της, παρά τις θυσίες.
Η ξεκάθαρη θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση της Κατοχής, η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς ισραηλινούς όρους.
Η εμπειρία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι η μόνη λύση για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του λαού μας είναι να εμπλακούμε με τον εχθρό και να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει.
Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των αιχμαλώτων στις φυλακές της Κατοχής ως ένα ενιαίο ζήτημα, χωρίς να αναφερόμαστε στη μία ή την άλλη παράταξη.
Η ενότητα της παλαιστινιακής θέσης δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθήκον της εποχής και πρέπει να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε στις προηγούμενες συνεννοήσεις στο Πεκίνο. Θέλουμε μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης ως πύλη για τη διαχείριση των παλαιστινιακών υποθέσεων σε αυτή τη μεταβατική φάση, μέχρι ο παλαιστινιακός λαός να εκλέξει την ηγεσία του. Αν δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από τον σχηματισμό παλαιστινιακής εθνικής διοίκησης για τη Λωρίδα της Γάζας.
Εχουμε εσωτερικές ρυθμίσεις και διαδικασίες που μπορεί σύντομα να οδηγήσουν στην ανακοίνωση επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου [της Χαμάς]. Η οργανωτική διαδικασία προχωρά κανονικά μέσω των θεσμών του Κινήματος, αλλά υπάρχουν οργανωτικές διαδικασίες που απαιτούν καθυστέρηση της ανακοίνωσης.
Σε προχτεσινό άρθρο της με τίτλο: Καμία πρόοδος στον ορίζοντα καθώς οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ξαναρχίζουν, η λιβανέζικη Αλ-Αχμπάρ παρουσίασε μια απαισιόδοξη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα. Παραθέτουμε τα βασικά του σημεία:
Οι διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν στη Ντόχα, με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Παλαιστινιακής Αντίστασης και του «Ισραήλ». Ωστόσο, αιγύπτιοι αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την επίτευξη προόδου, υπογραμμίζοντας την επίμονη αδιαλλαξία του «Ισραήλ» και την εντατικοποίηση των επιχειρήσεών του στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων κατεδαφίσεων και της παρεμπόδισης εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το Κάιρο πείθεται όλο και περισσότερο ότι το «Ισραήλ», υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν επιδιώκει ειλικρινά μία συμφωνία. Αυτή η πεποίθηση, που εκφράστηκε στις πρόσφατες συζητήσεις, ενισχύεται από τη μειωμένη αμερικανική εμπλοκή στο ζήτημα, με τους απεσταλμένους του νεοεκλεγέντα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτυγχάνουν να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στο «Ισραήλ». Η Αίγυπτος και το Κατάρ αποδίδουν την αποτυχία μιας σχεδόν ολοκληρωμένης συμφωνίας σε νέους, μη ρεαλιστικούς όρους που υπέβαλε ο Νετανιάχου, θεωρώντας αυτόν το γύρο συνομιλιών πιθανότατα ως τακτική του «Ισραήλ» για τη διαχείριση της εσωτερικής κοινής γνώμης.
Οι προσπάθειες της Αιγύπτου να μεσολαβήσει μέσω πρόσφατων επικοινωνιών με το «Ισραήλ» δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, η Χαμάς έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παραχωρήσεων, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω το αδιέξοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντέλ Ατι, εξέφρασε την απογοήτευση του Καΐρου για τη στάση του «Ισραήλ» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν.
Παράλληλα, οι εσωτερικές παλαιστινιακές διαιρέσεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο. Η επιμονή του κινήματος Φάταχ και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς χθες να απορρίψουν την «Επιτροπή Κοινωνικής Στήριξης» έχει εξελιχτεί σε σημαντικό εμπόδιο για τις πρωτοβουλίες των οποίων ηγούνται η Αίγυπτος και το Κατάρ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας παλαιστινιακής στρατηγικής για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Σε διαφορετικό κλίμα είναι σημερινό άρθρο της ίδιας εφημερίδας. Παραθέτουμε τα βασικά του σημεία:
Απεσταλμένος του Τραμπ στο Κάιρο: Ανανεωμένη αισιοδοξία για πρόοδο;
Κάιρο | Παρά τις όχι και τόσο αισιόδοξες δηλώσεις από ορισμένους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αντίστασης, οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων στη Γάζα φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η άφιξη του Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένου του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Ντόχα θεωρείται ένδειξη της αμερικανικής υποστήριξης προς τη συμφωνία, ειδικά μετά τις δηλώσεις από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εξέφρασαν διάθεση να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN ανέφερε ότι ο Γουίτκοφ εξέφρασε ελπίδες για «θετικές εξελίξεις σχετικά με την απελευθέρωση αιχμαλώτων στη Γάζα πριν από την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου».
Σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους που μίλησαν στην Al-Akhbar, οι υπό συζήτηση όροι περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός διάρκειας 6-8 εβδομάδων, αυξημένη και σταθερή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας. Το «Ισραήλ» θα λάβει λίστα με τους ζωντανούς ισραηλινούς αιχμαλώτους και τον αριθμό των σορών που γνωρίζουν οι ηγέτες της Αντίστασης. Ωστόσο, οι αποφάσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας έχουν αναβληθεί.
Οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για πιθανές καθυστερήσεις από την πλευρά του «Ισραήλ», καθώς ορισμένοι ισραηλινοί διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν για περαιτέρω παραχωρήσεις. Αξιωματούχοι της Αντίστασης, από την άλλη πλευρά, εκφράζουν σκεπτικισμό για τη δέσμευση του «Ισραήλ» στους όρους που θα συμφωνηθούν, αν και σημειώνουν ότι οι εναπομείνασες διαφορές είναι ελάχιστες και θα μπορούσαν να επιλυθούν με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.
Το προσχέδιο της συμφωνίας επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να παραμείνουν στις περιοχές «Φιλαδέλφεια» και «Νετζαρίμ». Οι συζητήσεις για το πέρασμα της Ράφα διεξάγονται ξεχωριστά μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, με στόχο να επιβληθούν αποφάσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ). Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, παραμένει ανένδοτος στις αιγυπτιακές προσπάθειες να τον συμφιλιώσουν με την Αντίσταση, απορρίπτοντας την προτεινόμενη «Επιτροπή Κοινωνικής Στήριξης», την οποία θεωρεί ως απειλή για την εξουσία του.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς γράφει το πλήρες κείμενο της Αλ-Αχμπάρ στα αραβικά, όμως η αγγλική περίληψη είναι αποπροσανατολιστική σε ένα βασικό σημείο. Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν έχει δεχτεί την παραμονή των σιωναζιστικών δυνάμεων στους διαδρόμους Φιλαδέλφεια (νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο) και Νετζαρίμ (κεντρική περιοχή της Λωρίδας, ακριβώς κάτω από την Πόλη της Γάζας). Αυτό συνάγεται και από τις σαφέστατες δηλώσεις των στελεχών της Χαμάς, που παραθέσαμε στην αρχή.
Επειδή η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία προβλέπει φάσεις, γίνεται λόγος για παραμονή των σιωναζιστικών δυνάμεων μόνο στην πρώτη φάση, αλλά δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι η Αντίσταση το έχει αποδεχτεί και αυτό και αν ναι υπό ποιους όρους και ποια μορφή. Θυμίζουμε ότι βάση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας είναι το σχέδιο Μπάιντεν του Μάη του 2023, που δεν πρόβλεπε παραμονή των σιωναζιστικών δυνάμεων μέσα στη Λωρίδα αλλά απόσυρσή τους στα σύνορα, ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων προς τις εστίες τους στο βορρά της Λωρίδας και στην Πόλη της Γάζας.
Οσον αφορά την Επιτροπή Κοινωνικής Στήριξης, μια μορφή μεταβατικής διοίκησης στη Γάζα, μέχρι να γίνουν εκλογές, την οποία αποδέχονται όλες οι οργανώσεις της Αντίστασης και σαμποτάρει ο Αμπάς, ένα ισχυρό χαστούκι στον δικτατορίσκο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής έδωσε προχτές ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Συνέλευση των Παλαιστινιακών Φυλών, Σογιών και Οικογενειών:
Δηλώνουμε την απόλυτη υποστήριξή μας στην αιγυπτιακή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Κοινωνικής Στήριξης που θα σώσει τη Λωρίδα της Γάζας από τα σχέδια της Κατοχής
Η Εθνική Συνέλευση Παλαιστινιακών Φυλών, Σογιών και Οικογενειών ανακοινώνει την απόλυτη υποστήριξή της στην αιγυπτιακή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια Επιτροπή Κοινωνικής Στήριξης, της οποίας η αποστολή θα είναι να διευκολύνει και να φροντίσει τις υποθέσεις του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας σε προσωρινή βάση. Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αναφορά της ένα προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, το οποίο θα θεωρεί τη Λωρίδα της Γάζας αναπόσπαστο μέρος της παλαιστινιακής εθνικής γεωγραφίας και οντότητας. Κάθε δισταγμός, καθυστέρηση ή παρεμπόδιση της έγκρισής της σημαίνει εγκατάλειψη του παλαιστινιακού λαού και άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή των σχεδίων της Κατοχής για εκτοπισμό και γενοκτονία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εξάλειψη της Υπόθεσής μας, των δικαιωμάτων μας και του ονείρου μας για απελευθέρωση και ανεξαρτησία.
Εμείς, στην Εθνική Συνέλευση, απευθυνόμαστε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και του ζητάμε να είναι θαρραλέος και να εκδώσει το διάταγμα που περιμένει ο σφαγιαζόμενος λαός μας, και να μη συνεχίσει στη σιωπή και την αναμονή για να δει την τύχη της Γάζας, η οποία καταστρέφεται εδώ και 457 ημέρες χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια από κανέναν. Η ιστορία δε θα δείξει έλεος στους σιωπηλούς και δε θα συγχωρήσει εκείνους που παρακολουθούν τη σφαγή μας. Η αληθινή νομιμότητα είναι η νομιμότητα της αντίστασης, των μαρτύρων και του λαού που έχει κάνει θυσίες που η ιστορία δεν έχει ξαναγνωρίσει.
Βλέπουμε την Επιτροπή Στήριξης ως μια πραγματική εθνική ευκαιρία για να σώσουμε τον λαό μας και να βγούμε από τον κύκλο της μισητής διαίρεσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την οικοδόμηση μιας πραγματικής εθνικής συνεργασίας, ειδικά από τη στιγμή που όλα τα παλαιστινιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων, των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών, των φυλών, των λαϊκών συναθροίσεων και των επαγγελματικών ενώσεων, τονίζουν την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία και ενεργοποίηση της επιτροπής. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για περισσότερη ταλαιπωρία και γενοκτονία, καθώς κάθε λεπτό που περνά σημαίνει περισσότερο αίμα, καταστροφή, μάρτυρες και απώλεια.