Σε μια πρώτη κόντρα με την κυβέρνηση, έστω και με μη αποφασιστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).
Η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ ήρθε ως απάντηση στις συνεχείς συνεντεύξεις Πιερρακάκη τον τελευταίο καιρό, ότι τον Δεκέμβρη θα φέρει τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση «μη κρατικών πανεπιστημίων» ως παραρτήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού, «αξιοποιώντας» το άρθρο 28, παράγ.1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου…».
Προβλέπει, δηλαδή, ότι το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει.
Βέβαια, ο Μητσοτάκης και ο πονηρός Πιερρακάκης, θέλοντας να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία του (ιδιαίτερα τη φοιτητική), που έχει δώσει μαζικούς και δυναμικούς αγώνες στο παρελθόν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πετυχαίνοντας να ακυρώσει κάθε τέτοια προσπάθεια και σχεδιασμό των αστικών κυβερνήσεων, ουδέποτε δεν θα πουν δημόσια ότι αναφέρονται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά θα πιπιλίζουν την καραμέλα των τάχα «μη κρατικών πανεπιστημίων», που σε αυτήν τη φάση, πριν την ευελπιστούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, θα είναι παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Ενεργώντας ως στρουθοκάμηλοι, θεωρούν, ως φαίνεται, τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές ηλίθιους, πλην, όμως, δυστυχώς γι’ αυτούς, ανεπιτυχώς.
Ετσι ακόμη και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΣΔΕΠ, με την τοποθέτησή της («η ΠΟΣΔΕΠ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, 15-11-2023»), έσπευσε να στείλει σε Μητσοτάκη-Πιερρακάκη το πρώτο μήνυμα αντίθεσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι και οι έως τούδε συστηματικές ενέργειες της κυβέρνησης να αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των κολεγίων αποτελούν απειλή για το δημόσιο πανεπιστήμιο:
«Η ενίσχυση και η ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο πραγματικός εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου έχει προϋπόθεση τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά έξοδα και τα κρίσιμα προβλήματα της υποστελέχωσης και των γερασμένων υποδομών. Παράλληλα, η ενίσχυση, με ένα πλέγμα πολιτικών, της φοιτητικής μέριμνας και στέγης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων.
Ειδικότερα,
Ως προς την προσήλωση της κυβέρνησης στο διακηρυγμένο στόχο της για νομοθετική πρωτοβουλία που θα δημιουργεί ‘’χώρο’’ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα στο όνομα της «άρσης του αναχρονισμού και της εθνικής εξαίρεσης» και ενάντια στη συνταγματική επιταγή του άρθρου 16, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι η ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν απαντά στα κρίσιμα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν φοβούνται τη σύγκριση με ξένα πανεπιστήμια. Οι θέσεις που καταλαμβάνουν στις διεθνείς κατατάξεις τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα τμήματά τους είναι υψηλές, συγκρίσιμες και ανώτερες με ξένα που διαθέτουν πολλαπλάσιους πόρους.
Απειλή για το δημόσιο πανεπιστήμιο και για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αποτελεί, ως αποτέλεσμα χρόνιας συστηματικής πολιτικής για την στήριξη των κολεγίων, η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία των κολεγίων, χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες ελέγχου της επαγγελματικής επάρκειας πριν τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών αποκτούνται με υψηλά δίδακτρα σε αδιαβάθμητους κερδοσκοπικούς φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης (δηλαδή δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), οι οποίοι δεν ελέγχονται ούτε αξιολογούνται ως προς την ποιότητα των σπουδών. Υπογραμμίζουμε ότι τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της αλλοδαπής που παρέχουν τη χρήση του ονόματός τους βρίσκονται πολλές εκατοντάδες θέσεις πιο πίσω στις διεθνείς κατατάξεις από τα ελληνικά».
Εισαγωγικά αναφέραμε ότι η κόντρα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΠΟΣΔΕΠ δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα. Τούτο προκύπτει από την εξής αναφορά που κάνει στην σχετική απόφαση:
«Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ελληνικών ή ξένων, με ή χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προτεραιότητα αποτελεί η έμπρακτη στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων, και ιδιαίτερα των περιφερειακών που απειλούνται με ερήμωση. Η ΠΟΣΔΕΠ μαζί με όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα ( φοιτητές, ΕΔΙΠ, διοικητικούς , ερευνητές κλπ) και όλο τον Ελληνικό λαό θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν δεχόμαστε να εξετάζεται νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει «ιδιωτικά / μη κρατικά» πανεπιστήμια, ακόμη και ως συμπράξεις με ελληνικά ΑΕΙ, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανάταξης του δημόσιου πανεπιστημίου» (οι εμφάσεις δικές μας).
Κοντολογίς, αφήνεται ανοικτό ένα παράθυρο στην συγκατάθεση (;) της ΠΟΣΔΕΠ στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αν η κυβέρνηση ιεραρχήσει τις … «προτεραιότητες» με πρώτη την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και την ύπαρξη συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανάταξης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Παρόλη την μεσοβέζικη στάση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, σημειώνουμε ότι έτσι κι αλλιώς η απόφασή της αποτελεί ένα εμπόδιο στους σχεδιασμούς των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη, ένα καμπανάκι κινδύνου γι’ αυτούς. Και αποτελεί προανάκρουσμα για τους αγώνες που θα ξεσπάσουν από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και από μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων που δεν ανέχονται την κάθετη ταξική διαφοροποίηση που προωθείται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την άκρως νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική επιλογή της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ.