Η Σέλτικ ιδρύθηκε το 1887 και εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες βασικός στόχος της ομάδας ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας στις κοινότητες των ιρλανδών μεταναστών της Γλασκόβης. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Σέλτικ, οι οπαδοί της ήταν τα «κακά παιδιά» των γηπέδων, αφού είχαν ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, κόντρα στις επιδιώξεις της σκωτσέζικης αστικής τάξης.
Τιμώντας την παράδοση και τις αρχές των οπαδών της Σέλτικ, το 2006 ιδρύθηκε η Green Brigade (Πράσινη Ταξιαρχία), ένας σύνδεσμος οπαδών που είχε στόχο να συγχωνεύσει την πολιτική με την οπαδική κουλτούρα και να μετατρέψει τις εξέδρες του «Παραδείσου» («Παράδεισος» αποκαλείται το Celtic Park, το γήπεδο-έδρα της ομάδας) σε χώρο αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής δράσης.
Οπως ήταν φυσικό, η Green Brigade βρέθηκε αρκετές φορές σε σύγκρουση με την ΟΥΕΦΑ, τη σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τους μπάτσους και τη διοίκηση της ομάδας, που κατά καιρούς επέβαλε τιμωρίες για να τη «συνετίσει». Πάντα, όμως, οι οργανωμένοι οπαδοί κατάφερναν να κερδίζουν τη μάχη. Εκτός από αρχίδια, είχαν το σεβασμό και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων της ομάδας, καθώς εκτός από τις πολιτικές παρεμβάσεις στις εξέδρες του Celtic Park, είχαν και ξεκάθαρες πολιτικές παρεμβάσεις.
Η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού είναι διαχρονικά μια από τις βασικές πτυχές της δράσης της Green Brigade. Συχνά-πυκνά οι εξέδρες του «Παραδείσου» γεμίζουν από παλαιστινιακές σημαίες, σπάζοντας το «Νο Politica» και δημιουργώντας εκνευρισμό στην ΟΥΕΦΑ, οργή στον αστικό εσμό και αμηχανία στη διοίκηση της ομάδας, που αναγκαζόταν να πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα και στη θέληση της πλειοψηφίας του κόσμου της Σέλτικ.
Ας θυμηθούμε ορισμένες παρεμβάσεις-πρωτοβουλίες της Green Brigade σχετικές με την Παλαιστίνη και τον αγώνα της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Το 2012 οι οργανωμένοι οπαδοί της Σέλτικ έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους φυλακισμένους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους που έκαναν απεργία πείνας, σηκώνοντας πανό με το σύνθημα: «Η αξιοπρέπεια είναι πιο σημαντική από την πείνα», ενώ μέλη του συνδέσμου ταξιδέψαν ως εθελοντές στην Παλαιστίνη.
Το 2016, στον αγώνα με τη Χαποέλ Μπερσεβά για τα play offs του Europa League, το «Celtic Park» γέμισε με σημαίες της Παλαιστίνης, παρά την επιθετική στάση των μπάτσων που απειλούσαν με συλλήψεις και κόντρα στις προειδοποιήσεις της ΟΥΕΦΑ για σκληρή τιμωρία. Το μήνυμα με τις χιλιάδες σημαίες έφτασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τους Παλαιστίνιους να ευχαριστούν τους οπαδούς της Σέλτικ με ένα βίντεο και την ΟΥΕΦΑ να πραγματοποιεί την απειλή της και να τιμωρεί τους «Κέλτες» με βαρύ χρηματικό πρόστιμο (75.000 λίρες).
Η διοίκηση της Σέλτικ προσπάθησε να επιβάλει «περιοριστικά μέτρα», με το επιχείρημα ότι η δράση των οργανωμένων οπαδών είναι επιζήμια για την ομάδα, πήρε όμως ξεκάθαρη απάντηση από τους οπαδούς. Τα μέλη της Green Brigade οργάνωσαν την καμπάνια «matchthefineforpalestine» και κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε δυο μέρες 130.000 λίρες από 7.487 φίλους της ομάδας (το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 176.000 λίρες). Με τα έσοδα της καμπάνιας πληρώθηκε το πρόστιμο και τα χρήματα που περισσέψαν μοιράστηκαν εξίσου στο Medical Aid Palestine (MAP) και στο πολιτιστικό κέντρο Lajee Centre, στον προσφυγικό καταυλισμό της Άιντα, στα προάστια της Βηθλεέμ.
Το 2019 η Green Brigade, σε συνεργασία με το Lajee Centre, ιδρύει την Aida Celtic, μια ακαδημία ποδοσφαίρου με έδρα το ομώνυμο προσφυγικό στρατόπεδο, η οποία έγινε γνωστή όταν ο Ερικ Καντονά φωτογραφίστηκε με την φανέλα της Ακαδημίας, συνδέοντας συμβολικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με το ποδόσφαιρο της ηρωικής Παλαιστίνης.
Η κορυφαία όμως εκδήλωση αλληλεγγύης της Green Brigade στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και στην Παλαιστινιακή Αντίσταση πραγματοποιήθηκε στον πρόσφατο αγώνα (25/10) κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τους ομίλους του Champions League. Κόντρα στις προειδοποιήσεις της ΟΕΥΦΑ και τις απειλές της διοίκησης της Σέλτικ, οι σημαίες της Παλαιστίνης ανέμισαν από άκρη σε άκρη στον «Παράδεισο», στέλνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το μήνυμα της αλληλεγγύης στην ηρωική Παλαιστίνη. Τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να προβάλλουν τις εικόνες με τους 60.000 οπαδούς της Σέλτικ να ανεμίζουν τις σημαίες της Παλαιστίνης και να τραγουδούν για την Παλαιστίνη: Ποτέ δε θα βαδίσεις μόνη (You’ll never walk alone), προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
Ηταν η κορύφωση μιας σειράς δράσεων, που ξεκίνησαν την επόμενη μέρα της επιχείρησης «Καταιγίδα του Αλ-Ακσα» της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Στις 8/10, στον αγώνα με την Κιλμάρνοκ, την επαύριο της «Καταιγίδας», οι οπαδοί της Σέλτικ πήραν ξεκάθαρη θέση κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και υψώνοντας δυο πανό με τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Νίκη στην Αντίσταση».
Εκτοτε, σε κάθε αγώνα της Σέλτικ, εντός ή εκτός έδρας, οι παλαιστινιακές σημαίες αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, για να φτάσουμε στις 25/10 στη μαγική βραδιά κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης
Το «χαστούκι» που έδωσε στις 25/10 η Green Brigade στην ΟΥΕΦΑ, τον αστικό εσμό και τη διοίκηση της Σέλτικ, ήταν πολύ δυνατό. Η κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού χτύπησε δυνατά την προσπάθεια των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συκοφαντήσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση και να παρουσιάσουν ως «τρομοκράτες» τους μαχητές της. Οι εικόνες από τον «Παράδεισο» προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και έφεραν χιλιάδες ανθρώπων στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Κάτω από την πίεση της ΟΥΕΦΑ, του αστικού εσμού, της βρετανικής και της σκωτσέζικης κυβέρνησης, η διοίκηση της Σέλτικ αναγκάστηκε να κορυφώσει την αντίδρασή της και να τιμωρήσει τους οπαδούς, ανακοινώνοντας ότι τα μέλη της Green Brigade αποκλείονται μέχρι νεοτέρας από τα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Είχαν προηγηθεί η απαγόρευση συμμετοχής στα εκτός έδρας παιχνίδια και η ακύρωση 200 εισιτήριων διάρκειας των μελών της Green Brigade (αρχικά η διοίκηση της Σέλτικ ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα εισιτήρια διάρκειας σε όσους σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης στον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως τελικά ακύρωσε μόνο τα 200 διάρκειας αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος).
Για να μετριάσει τις αντιδράσεις του κόσμου της ομάδας, η διοίκηση της Σέλτικ προσπάθησε να «αποσυνδέσει» την απαγόρευση με αυτά που διαδραματίστηκαν στον αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ανακοίνωσε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί δημιούργησαν αναταραχή και είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα στους αγώνες με τη Φέγενορντ (19/9), τη Μάδεργουελ (30/9), τη Λάτσιο (4/10), την Ατλέτικο Μαδρίτης (25/10) και τη Χιμπέρνιαν (28/10), τονίζοντας ότι στους συγκεκριμένους αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα με τη Χιμπέρνιαν στο Εδιμβούργο, τα μέλη της Green Brigade ξεπέρασαν τα όρια.
Ο κόσμος της Σέλτικ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναφορά στους συγκεκριμένους αγώνες είναι προσχηματική και πως ο πραγματικός λόγος της απαγόρευσης είναι η πολιτική δράση της Green Brigade και η υποστήριξη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, την οποία έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της Σέλτικ. Τρανή απόδειξη ήταν ο αγώνας με τη Χαρτς στις 22/10, τρεις μέρες πριν από τον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο συγκεκριμένο αγώνα είχε απαγορευτεί η παρουσία της Green Brigade, όμως και ο 576 οπαδοί της Σέλτικ που ακολούθησαν την ομάδα τους στο Εδιμβούργο σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης.
Οπως είναι φυσικό, η απόφαση της διοίκησης της Σέλτικ έχει δημιουργήσει διχασμό ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας και έντονες αντιπαραθέσεις με σχόλια κάτω από τα δημοσιεύματα στις αθλητικές ιστοσελίδες και σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Η πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρεί ότι η Green Brigade εκφράζει τα ιδεώδη και τις θεμελιώδεις αξίες του συλλόγου και συνεπώς θα πρέπει η διοίκηση άμεσα να ανακαλέσει την απαγόρευση.
Αλλά και όσοι συμφωνούν με την απόφαση της διοίκησης και θεωρούν ότι τα μέλη της Green Brigade θα πρέπει να πάρουν μερικά μαθήματα «ορθής συμπεριφοράς» τονίζουν ότι η απαγόρευση δεν θα πρέπει να είναι μόνιμη, αφού δεν μπορούν να φανταστούν τον «Παράδεισο», χωρίς την «Ταξιαρχία» του.
Ισως κάποιοι να απορούν με τα όσα συμβαίνουν στη Σέλτικ και το σεβασμό που απολαμβάνουν οι οργανωμένοι οπαδοί από τον κόσμο της ομάδας, όμως δεν μιλάμε για οποιαδήποτε ομάδα αλλά για τη Σέλτικ. Την ομάδα των ιρλανδών μεταναστών της Γλασκόβης που έχει σημείο αναφοράς το σλόγκαν «η Σέλτικ δε μοιάζει με κανέναν άλλο σύλλογο» («A club like no other»). Ενα σλόγκαν που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από την ίδρυση της ομάδας μέχρι σήμερα οι οπαδοί της έχουν στενές σχέσεις με την κοινότητα, διαθέτουν γνώμη και άποψη, αναπτύσσουν έντονη πολιτική δράση σε αντικαπιταλιστική και αντιφασιστική κατεύθυνση και το κυριότερο έχουν καταφέρει η ταξική τους υπόσταση να είναι πάνω από την οπαδική τους υπόσταση.
Μόνο τα μέλη της Green Brigade έχουν καταφέρει να υποτάξουν το οπαδικό στο πολιτικό και γι’ αυτό έχουν αυτή την ξεκάθαρη πολιτική δράση που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όσους δραστηριοποιούνται στους συνδέσμους και στις θύρες των οργανωμένων οπαδών και ταυτόχρονα δηλώνουν πολιτική τοποθέτηση «εκτός των τειχών» του αστικού εσμού. Επιπλέον, η δράση και η πολιτική άποψη της «Green Brigade» θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς αντιφασίστές από τους γιαλαντζί και τα στρατολογημένα γιουσουφάκια.
Δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η απαγόρευση που έχει επιβάλει η διοίκηση της Σέλτικ στη Green Brigade, είμαστε όμως σίγουροι ότι για μια ακόμα φορά οι οπαδοί θα νικήσουν και θα συνεχίσουν τη δράση τους στις εξέδρες του «Παραδείσου», μπροστάρηδες της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων της ομάδας.
Eνα από τα συνθήματα που ακούγoνται στις συγκεντρώσεις και τις πορείες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι: «Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι κι αυτό η Παλαιστίνη πολύ καλά το ξέρει». Αν κρίνουμε διαχρονικά τον αγώνα των οργανωμένων οπαδών της Σέλτικ, μπορούμε να διασκευάσουμε το σύνθημα και να πούμε: «Οι οπαδοί νικούν με την σημαία της Παλαιστίνης στο χέρι κι αυτό η Green Brigade πολύ καλά το ξέρει».
Κος Πάπιας
ΥΓ. Η 29χρονη τυνήσια τενίστρια, Ονς Ζαμπέρ, η οποία ήταν φιναλίστ στο Wimbledon το 2022 και το 2023, ανακοίνωσε λίγο μετά τη νίκη της επί της Τσέχας Μαρκέτα Βοντρουσόβα ότι θα δωρίσει μέρος των κερδών της από το WTA Masters, που διεξάγεται στην πόλη Κανκούν του Μεξικού, προκειμένου να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις παιδιά και μωρά να πεθαίνουν κάθε ημέρα. Μου ραγίζει την καρδιά. Ετσι, αποφάσισα να δωρίσω μέρος από το χρηματικό έπαθλό μου για να βοηθήσω τους Παλαιστίνιους. Δεν μπορώ να είμαι χαρούμενη με τη νίκη, με αυτό που συμβαίνει. Λυπάμαι, είμαστε εδώ για τένις, αλλά είναι τόσο απογοητευτικό. Δεν είναι πολιτικό μήνυμα, απλά ανθρωπιά, θέλω ειρήνη στον κόσμο, αυτό είναι όλο. Αποφάσισα να δώσω το χρηματικό μου έπαθλο, για να βοηθήσω τα παιδιά της Παλαιστίνης». Από τη δήλωση της Ζαμπέρ, μιας επαγγελματία τενίστριας που γυρίζει τον κόσμο βγάζοντας λεφτά με τη ρακέτα, μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία που έχει ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για τους Αραβες και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.