Οσοι λυπήθηκαν γιατί ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης «έφαγε πόρτα» από τον ΕΟΔΥ, στον οποίο υπήρξε πρόεδρος μέχρι την εγκατάσταση στο υπουργείο Υγείας του νέου πουλέν της κυβέρνησης Κούλη 2, της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που πήρε κοντά της άλλον «κολλητό», τον Χ. Χατζηχριστοδούλου (το διώξιμο του Ζαούτη είχε δρομολογηθεί, αλλά αυτός πρόλαβε και παραιτήθηκε λίγο προτού δημοσιευτεί το ΦΕΚ της αντικατάστασής του), τώρα αναθάρρησαν.
Ο Ζαούτης δεν πήγε χαμένος. Τον «ανακάλυψαν» οι Αμερικανοί και τον έκαναν Πρύτανη του παραρτήματος του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα, του Columbia Global Center/Athens.
Μπαίνει λοιπόν σε εφαρμογή το βρόμικο σχέδιο Μητσοτάκη, να παρακάμψει και στην ουσία να καταργήσει στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος, που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας, μέσω των «συνεργασιών» με ξένα πανεπιστήμια. Ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2020 είχε εξηγήσει για ποιο λόγο επιλέγεται αυτός ο τρόπος «συνεργασίας» με τα δημόσια πανεπιστήμια: «επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Εκτοτε, η τότε υπουργός Παιδείας Κεραμέως, υλοποιώντας το σχέδιο Μητσοτάκη, άρχισε τα σούρτα φέρτα στις ΗΠΑ, και τις επαφές με αμερικανούς πανεπιστημιακούς και «με εκπροσώπους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα εκπαίδευσης», ενώ στο εσωτερικό προετοιμάστηκε το έδαφος με την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο.
Το επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας, να εγκατασταθούν δηλαδή στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ως οιονεί ιδιωτικά ΑΕΙ, ήρθε τον Νοέμβριο του 2022, με την επίσκεψη στην Ελλάδα 30 αμερικανικών πανεπιστημίων. Για τον λόγο αυτό στήθηκε φιέστα, στην οποία παρέστη και ο Μητσοτάκης και δόθηκε στην όλη επιχείρηση το βαρύγδουπο όνομα «Σύνοδος Φάρος 2022».
Πραγματικά πρόκειται για «φάρο» που φωτίζει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, στο οποίο -εν αντιθέσει με τους φοιτητές, μέρος των πανεπιστημιακών και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο-, προσβλέπει εδώ και καιρό το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο, ιδιαίτερα στα χρόνια της πενιχρότατης κρατικής χρηματοδότησης, μέσω της λεγόμενης «εξωστρέφειας».
Ετσι, λοιπόν, περιχαρής ο πανεπιστημιακός Ζαούτης ανέλαβε το ρόλο του Πρύτανη στο παράρτημα του πανεπιστημίου Columbia.
Το εν λόγω αμερικανικό πανεπιστήμιο αναπτύσσει επιχειρηματικές μπίζνες στο χώρο της εκπαίδευσης σε άλλες 10 χώρες. Η Ελλάδα επιλέχθηκε ως η 11η «λόγω της θέσης της, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής», αλλά και λόγω του σφιχτού δεσίματός της στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετεί με πάθος και συνέπεια (ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη).