«Υπάρχει ένα απαρτχάιντ εδώ». Με αυτή τη φράση απάντησε σε ερώτημα δημοσιογράφου για το καθεστώς που έχουν επιβάλει οι σιωνιστές σε βάρος των Παλαιστίνιων στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, ο Ταμίρ Πάρντο, αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ από το 2011 εως το 2016.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δήλωσε ότι η μεταχείριση των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ είναι παρόμοια με το καθεστώς φυλετικών διακρίσεων που είχε επιβάλει το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής στη μαύρη πλειοψηφία της χώρας, που καταργήθηκε στης αρχές της δεκαετίας του ‘90. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι εννοεί χρησιμοποιώντας τη λέξη απαρτχάιντ, δήλωσε με σαφή τρόπο πως «όταν δυο πληθυσμοί ζούνε κάτω από διαφορετικά νομικά καθεστώτα, αυτό ισοδυναμεί με απαρτχάιντ». Και εξήγησε ότι οι Ισραηλινοί έχουν την ελευθερία να μετακινηθούν οπουδήποτε, εκτός από την πολιορκημένη Γάζα, ενώ αντίθετα οι Παλαιστίνιοι πρέπει να περάσουν από δεκάδες σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού για να μετακινηθούν ακόμα και μέσα στη Δυτική Οχθη. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Πάρντο δήλωσε ότι τα λόγια του δεν είναι υπερβολικά, απλά περιγράφουν τεκμηριωμένα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Ο Πάρντο είναι ο τελευταίος από μια σειρά πρώην κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών της σιωνιστικής οντότητας, που χαρακτηρίζουν απαρτχάιντ το ισραηλινό κράτος. Τον περασμένο μήνα, ένας απόστρατός στρατηγός του σιωνιστικού στρατού είπε ότι η μεταχείριση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη μοιάζει με τη ναζιστική Γερμανία και είναι «απόλυτο απαρτχάιντ». Ο Αμιράμ Λεβίν, πρώην αρχηγός της βόρειας διοίκησης του στρατού, έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο στο Kan, τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Δεν υπάρχει δημοκρατία εκεί εδώ και 57 χρόνια. Υπάρχει απόλυτο απαρτχάιντ», είπε ο Λεβίν, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Οχθη.
Δύο πρώην ισραηλινοί πρεσβευτές στη Νότια Αφρική δήλωσαν επίσης ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα «νομικό σύστημα δύο επιπέδων», το οποίο χαρακτηρίζεται από «εγγενή ανισότητα» και πως «το Ισραήλ έχει εργαστεί για να αλλάξει τόσο τη γεωγραφία όσο και τη δημογραφία της Δυτικής Οχθης, μέσω της κατασκευής εποικισμών, οι οποίοι είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Μέλη της Κνεσέτ αναφέρθηκαν επίσης στο απαρτχάιντ που εφαρμόζει το Ισραήλ, μαζί με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αρκετές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των B’Tselem, Human Rights Watch και International Amnesty, έχουν τα τελευταία χρόνια αποφανθεί ότι ο όρος «απαρτχάιντ» ισχύει για την κατάσταση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η αξία αυτών των δηλώσεων δεν έγκειται στο ότι αποκαλύπτουν την εγκληματική φύση της σιωνιστικής οντότητας. Αυτό είναι γνωστό και απολύτως τεκμηριωμένο από την ίδρυσή της. Σημασία έχει το ότι πρώην υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη της σιωνιστικής οντότητας καταγγέλλουν το προφανές, τσαλακώνοντας ακόμα περισσότερο τη διεθνή εικόνα των σιωνιστών. Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι και ο Νετανιάχου καταδίκασε τις δηλώσεις του Πάρτνο, χαρακτηρίζοντάς τες «αισχρές και ντροπιαστικές για τον ίδιο, που στρέφονται ενάντια στην χώρα του και τον στρατό της».