Φρέσκος-φρέσκος, μετά το ντίσκο ξεφάντωμα στη Ζαχάρω, επέστρεψε στα υπουργικά καθήκοντά του ο Βορίδης. Ποια είναι αυτά τα καθήκοντα; Ο γκεμπελισμός, στον οποίο δεν μπορεί παρά να διαπρέπει ένας νεοφασίστας, έστω και αναβαπτισμένος στην κολυμβήθρα του αστικού κοινοβουλευτισμού. Πήρε, λοιπόν, το γνωστό «σοβαρό» ύφος του και δήλωσε στο newsbomb.gr:
«Πρώτα από όλα γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Τώρα το αν είναι τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».
Οταν εμπλέκεται η ΕΥΠ/ΚΥΠ, τότε σίγουρα έχουμε τουρκικό δάκτυλο, έτσι δεν είναι; Εχει ξαναπαιχτεί και παλαιότερα το έργο (ιδιαίτερα έντονα το 2007, επί Καραμανλή του δάμαλου). Δεν αποδείχτηκε τίποτα, φυσικά, αλλά αυτά τα έργα παίζονται για τις στιγμιαίες εντυπώσεις, όχι για να μείνουν στην Ιστορία.
Προέκυψε, βέβαια, μια απορία: Ο Μητσοτάκης δεν διαβεβαίωνε ότι δεν αναμιγνύεται στην καθημερινή δουλειά της ΕΥΠ, ότι δεν ζητάει ενημέρωση και δεν έχει ενημέρωση, ακόμη και αν παρακολουθούνται ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, ένας πρωτοκλασάτος υπουργός, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο αρχηγός του στρατού; Πώς ξέρει, λοιπόν, ο Βορίδης ότι έχει αναλάβει τις έρευνες η ΕΥΠ/ΚΥΠ, επειδή υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να προβαίνουν σε στοχευμένους εμπρησμούς τούρκοι πράκτορες;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε αν το Μαξίμου έχει σχετική ενημέρωση, προσπάθησε να τα μπαλώσει: «Εδώ ο υπουργός είπε ότι “δεν μπορώ να το ξέρω”. Μίλησε υποθετικά και δεν υιοθέτησε καμία τέτοια οποιαδήποτε θεωρία, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας, είτε είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει για τον οποιονδήποτε ευθύνεται για μια πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα κι αν έχει ή όποιο κίνητρο και αν έχει. Εδώ η ουσία ποια είναι; Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις πράξεις».
Το άφησε ορθάνοιχτο το θέμα, οπότε δεν ήταν δύσκολη η επόμενη δημοσιογραφική ερώτηση: «Επιτρέψτε μου να επιμείνω, αυτά τα λόγια είναι του υπουργού. Το διάβασα mot a mot, αυτό που είπε ο κ. Βορίδης. Επιπλέον, είπε ότι “ξέρω ότι απασχολείται η ΕΥΠ”. Πέρυσι, με τα όσα έγιναν με την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός επέμενε πως δεν μπορεί να γνωρίζει το τι κάνει η ΕΥΠ και δεν είναι αρμόδιος εκείνος να γνωρίζει. Τώρα, πώς ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι ξέρει πως ασχολείται η Υπηρεσία;»
Ο Μαρινάκης, αν και Πατρινός, το γύρισε στο… παραληρηματικό καλαματιανό: «Δεν ανέφερε ο υπουργός συγκεκριμένα κάποια υπόθεση, η οποία απασχολεί κάποια υπηρεσιακά σχέδια της ΕΥΠ. Είναι δεδομένο ότι συνολικά όποια Υπηρεσία μπορεί να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διερεύνηση τόσο σοβαρών αδικημάτων, προφανώς θα εμπλέκεται οποιαδήποτε Υπηρεσία. Δηλαδή, είναι δεδομένο, για παράδειγμα, ότι η αρμόδια Αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας, το αρμόδιο Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. διερευνά, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τα στελέχη και τις ανακριτικές Αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, προφανώς και κάθε Υπηρεσία του κράτους κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς αυτό που θέλουμε, εκπροσωπώντας τους πολίτες, είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα σε τέτοιες υποθέσεις, όπου υπάρχουν και με τον όποιον νομικό χαρακτηρισμό δοθούν, να προχωράμε γρήγορα, για να αποδίδεται η Δικαιοσύνη γρήγορα. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν θα υποκαταστήσουμε, σε καμία περίπτωση, τη δουλειά καμίας Αρχής, ούτε γίνεται αυτό, ούτε θα μπορούσε να γίνει, ούτε της Δικαιοσύνης».
Το δυστύχημα γι’ αυτούς ήταν ότι αναγκάστηκαν να αποσύρουν το έσχατο γκεμπελίστικο επιχείρημα περί υποψίας τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, μετά το φιάσκο της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία. Αυτοί οι σούπερ-ντούπερ πατριώτες δεν είναι σε θέση να προστατέψουν ούτε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις τους. Παίρνουν φωτιά οι αποθήκες πυρομαχικών, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε μια μεγάλη ακτίνα, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό παίρνει διαταγή να απομακρυνθεί και τα F-16, το καμάρι της πολεμικής τους αεροπορίας, παίρνουν διαταγή να σηκωθούν και να πάνε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο! Πού να δέχονταν στρατιωτική επίθεση… Φαντάζεστε το γέλιο που θα έριξαν ο Ερντογάν και οι επιτελείς του στην Αγκυρα.
Πριν από το κρεσέντο γκεμπελισμού του Βορίδη και την άρον-άρον απόσυρσή του μετά τα γεγονότα στην Αγχίαλο, ο Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου μεταξύ των άλλων είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής».
Τέσσερα χρόνια είναι στην κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα κάνει εξαγγελίες για τη δασική πολιτική, την ώρα που η χώρα καίγεται και έχουν χαθεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα δάσους προτού καν μπει ο Αύγουστος! Οσο για την «τολμηρή παρέμβαση» με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια ακόμα απάτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Κραυγαλέες αντιδασικές μεθοδεύσεις
Ο Μητσοτάκης, προτού μετακινήσει τις δασικές υπηρεσίες, τις αποψιλώνει από αρμοδιότητες!
Mερικές μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούλη, ο Μητσοτάκης έλεγε άλλα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτικής (μη) Προστασίας. Φουσκώνοντας σαν παγώνι, μιλούσε για «κοσμογονία που θα συντελεστεί» στα πυροσβεστικά μέσα. Και για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαβεβαίωνε ότι «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης»! Οταν άρχισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, «θυμήθηκε» ότι έχει να κάνει και… κάτι εξαγγελίες για τη δασική πολιτική.
Τα ίδια έλεγε και το 2021, στις 31 Αυγούστου, μετά τις φωτιές στην Εύβοια: «Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους, και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος. Θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσουν μαζί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η διαχείριση του δάσους είναι στον σκληρό πυρήνα του κράτους».
Το 2022 έτυχε και ήταν λιγότερο καταστροφικό. Κι αυτός βάφτισε το τυχαίο γεγονός αποτέλεσμα της θαυμάσιας δουλειάς που είχε κάνει η «μεταγραφή αεροδρομίου», ο Στυλιανίδης (που ήταν τόσο επιτυχημένος ώστε τον πέταξε σαν την τρίχα από το ζυμάρι από τη δεύτερη κυβέρνησή του).
Ο «παιχταράς» Κικίλιας, που τοποθετήθηκε στη θέση του «παλτού» Στυλιανίδη, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Πήρε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής (υφιστάμενό του), τον ακαδημαϊκό Ζερεφό και τον περιβόητο Γκουντούφα (παράνομο γενικό διευθυντή Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) και οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, για να μας πουν ότι… όλα τα έκαναν καλά! Οπως είχαν κάνει ο Τζανακόπουλος και ο Τόσκας, παρέα με τους αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας το 2018, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ηταν μια άθλια, απ’ όλες τις απόψεις συνέντευξη (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Σταχυολογούμε: «Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά η συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Ηταν εμπρησμοί, είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση (…) Το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πλειονότητα των 667 πυρκαγιών, ενεργώντας άμεσα και αποτελεσματικά, πράγμα καθόλου εύκολο δεδομένων των συνθηκών (…) Κόστισαν τη ζωή τριών συνανθρώπων μας, που δυστυχώς δεν απομακρύνθηκαν παρά την προειδοποίηση των Αρχών (σ.σ. αυτοί φταίνε που κάηκαν!) (…) Αυτό που έγινε ήταν συνολικά το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, υπό τις ισχύουσες συνθήκες. Παρ’ ότι έχουμε επενδύσει και χτίσει συστηματικά σε μέτρα πρόληψης, έχουμε προβλέψει να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πτητικών μέσων κατάσβεσης, παρ’ ότι είχαν διατεθεί πολύ υψηλά κονδύλια για τον έγκαιρο καθαρισμό, παρ’ ότι είχαν εκπονηθεί έγκαιρα τα αντιπυρικά σχέδια, θα τα αναλύσει αυτά ο κύριος γενικός διευθυντής Δασών, ο κύριος Μαντούφας (σ.σ. ούτε το όνομα του Γκουντούφα δεν ξέρει ο Κικίλιας), ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος (…)
Δυστυχώς, το θέμα της προστασίας των δασών είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί; Διότι υπάρχει η πρόληψη, όπως πολύ σωστά και η προσαρμογή, όπως είπε ο κύριος Υπουργός. Μου άρεσε που το αναφέρατε αυτό, κύριε Υπουργέ. Για τον εξής λόγο. Διότι το κόστος γενικά της κλιματικής αλλαγής το έχουμε υπολογίσει για την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ξέρετε (…) Η προσαρμογή είναι τα μέτρα, η προσαρμογή είναι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση. Αλλά αν και όλες οι υποδομές, ανάλογες με αυτές που ανέφερε ο κύριος Υπουργός, οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν, γιατί πλέον ότι έχετε να αντιμετωπίσετε 500 πυρκαγιές, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άπειρα μέσα (Ζερεφός) (…)
Εγώ θα περιγράψω μόνο με τρεις λέξεις και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω την έκφραση το «τρίγωνο του διαβόλου» το οποίο ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και ο άνεμος βέβαια. Αυτές οι συνθήκες δυστυχώς ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους (…) Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θεωρώ ότι διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιχειρησιακά (…) Απλά να πω ότι γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας, δίνεται μια μεγάλη μάχη. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα (αρχηγός Πυροσβεστικής) (…)
Αν θέλουμε να σταθούμε σε μία τεράστια μεταρρύθμιση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, ήταν η κάθετη υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (…) Και όλα αυτά περιλαμβάνονται και μέσα αποτελούν άξονες και της εθνικής στρατηγικής για τα δάση που επιτέλους η χώρα μας έχει αποκτήσει (…) Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μεταβάλλεται, χωρίς να μειώνονται οι πιστώσεις της καταστολής δίδονται αρκετά πολύ μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης… (Γκουντούφας).
Μια μέρα προτού ξεσπάσει η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ μας στα καμένα του Σχίνου, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αποδείχτηκε προφητικό: Δεν καθάρισαν ούτε τα καμένα δέντρα στα δάση που έπληξαν οι πυρκαγιές!
Ακολούθησε σχετική αρθρογραφία, στην οποία παραπέμπουμε τους αναγνώστες που ενδεχομένως δεν την έχουν παρακολουθήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Δασικές πυρκαγιές 2023: Ενα προαναγγελθέν έγκλημα
Οι πυρπολητές των δασών επιστρατεύουν τον γκεμπελισμό και την προβοκάτσια για να καλύψουν το έγκλημά τους
Θελήματα
Το δάσος είναι ζωή. Ο καπιταλισμός εχθρεύεται το δάσος, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος. Για να εξασφαλίσουμε τη ζωή για τις επόμενες γενιές, πρέπει να βάλουμε μπροστά την επαναστατική διαδικασία «κατάργησης» του καπιταλισμού!