«Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η Ιστορία, τους προδότες ποτέ!». Μ’ αυτή τη φράση, που εκστόμισε μετά τη μαραθώνια (πάνω από έξι ώρες) συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού ο ηττημένος (και βαθύτατα χολωμένος) Αβέρωφ Νεοφύτου, έδωσε το σύνθημα για να στρατευθεί ένα κομμάτι της επίσημης Δεξιάς της Κύπρου με τον Μαυρογιάννη ή μάλλον για να στρατευθεί ενάντια στον «αποστάτη» Χριστοδουλίδη.
Αύριο θα μάθουμε τι απήχηση είχε αυτό το κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΔΗΣΥ στους ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Νεοφύτου. Η επίσημη γραμμή του ΔΗΣΥ είναι «ψήφος κατά συνείδηση», όμως στελέχη όπως ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία, Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και η ΥΠΕΝ, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσαν ότι θα κάνουν την «υπέρβαση», υποδεικνύοντας ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Κασουλίδης, μάλιστα, έκανε σαφή αναφορά στο Κυπριακό, υποδεικνύοντας τον Μαυρογιάννη ως τον καταλληλότερο να το βγάλει από το τέλμα.
Ο Νεοφύτου, κλείνοντας την ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο, είπε: «Οταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα, γνώριζα και για τους Ιούδες και είχα απέναντί μου, γνωστό ότι θα ήταν και οι αποστάτες». Και μετά την απόφαση για «ψήφο κατά συνείδηση» ξεκαθάρισε: «Εγώ έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό». Πυρά κατά Χριστοδουλίδη εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, κάνοντας και αυτοκριτική για το Κυπριακό.
Λιγότερα είναι τα στελέχη που τάχθηκαν ανοιχτά με τον Χριστοδουλίδη: ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου και ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος. Το βασικό επίχείρημά τους είναι ότι με τον Μαυρογιάννη θα επιστρέψει το ΑΚΕΛ στην εξουσία. Ιδιο είναι και το επιχείρημα των εξαρχής υποστηρικτών του Χριστοδουλίδη, όπως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Παρόμοιο είναι και το επιχείρημα των νεοναζιστών του ΕΛΑΜ, που επισήμως κάλεσαν σε «ψήφο κατά συνείδηση», δηλώνοντας ότι με τις θέσεις Χριστοδουλίδη τους χωρίζει χάσμα, όμως κυρίως κατήγγειλαν τον Μαυρογιάννη σαν μαριονέτα του… κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, γιατί δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει καν στο ερωτηματολόγιό τους, πράγμα που έκανε ο Χριστοδουλίδης, νομιμοποιώντας πολιτικά τους νεοναζιστές και καθιστώντας τους συνομιλητές του.
Ο Μαυρογιάννης απάντησε με μια κίνηση υπερχειλούς… αριστεροσύνης. Ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του θα είναι ο καπιταλιστής Χαράλαμπος Προύντζος, ενώ θα δημιουργηθεί και ομάδα συμβούλων του προέδρου για θέματα Οικονομίας με επικεφαλής τον Μάριο Κληρίδη.
Με βάση την κομματική αριθμητική, θα είχαμε να κάνουμε με «ματσάκι», με νικητή τον Χριστοδουλίδη. Μετά την ενεργοποίηση των στελεχών του ΔΗΣΥ υπέρ του Μαυρογιάννη, ενδέχεται να έχουμε «ντέρμπι», μολονότι ο Χριστοδουλίδης εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων.
Και για να τελειώνουμε με τα περί «ριζικά διαφορετικών πολιτικών» ανάμεσα στους υποψήφιους, θα θυμίσουμε την προφητική φράση του απερχόμενου Αναστασιάδη, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στις 12 του περασμένου Δεκέμβρη: «Οι πολιτικές Αβέρωφ δεν διαφέρουν από τις δικές μου. Οι πολιτικές Μαυρογιάννη, όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές. Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει».