Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
  • Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
  • Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
  • Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Περού: Λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αστική πολιτική ελίτ
Διεθνή

Περού: Λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αστική πολιτική ελίτ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2023, 08:34

Στις 7 Δεκέμβρη, με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το περουβιανό Κογκρέσο καθαίρεσε τον αριστερό, πρώην συνδικαλιστή, με ιθαγενικές ρίζες, εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Πέδρο Καστίγιο. Στους μόλις 16 μήνες της θητείας του, ο Καστίγιο είχε βρεθεί ήδη δυο φορές στο στόχαστρο του Κογκρέσου, όπου κυριαρχούν τα δεξιά αστικά κόμματα, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Η πρώτη φορά μόλις στους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησής του. Αμέσως μετά την καθαίρεση του, συνελήφθη και έκτοτε βρίσκεται φυλακισμένος. Τη θέση του κατέλαβε, με τις ευλογίες του Κογκρέσου, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Ντίνα Μπολουάρτε, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα! Διακηρυγμένη πρόθεσή της είναι να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Καστίγιο, το 2026.

Αφορμή για τν σύλληψη και την φυλάκιση του Καστίγιο αποτέλεσε η αποτυχημένη απόπειρά του, λίγο πριν από την καθαίρεσή του, να διαλύσει το Κογκρέσο και να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα. Ο Καστίγιο δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τη λευκή αστική τάξη και τη δεξιά παραδοσιακή πολιτική ελίτ της χώρας που είναι εγκατεστημένη στην πρωτεύουσα Λίμα, ενώ είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας που καθαιρείται από το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια.

Λίγες μέρες μετά την καθαίρεση του Καστίγιο, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τις χώρας βγήκαν στο δρόμο απαιτώντας την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του λαομίσητου Κογκρέσου, την προκήρυξη άμεσων εκλογών και συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αντικατασταθεί το σκληρά νεοφιλελεύθερο Σύνταγμα του πρώην δικτάτορα του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις καταστολής και το στρατό του καθεστώτος, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα ήδη για πέμπτη βδομάδα, παρά τον στρατιωτικό νόμο που έχει κηρύξει το καθεστώς σε ολόκληρες περιφέρειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν αυθόρμητα στις πόλεις του νοτίου Περού στην περιοχή των Ανδεων, όπως το Πούνο, το Κούσκο, η Αρεκίπα και άλλες, ο πληθυσμός των οποίων στήριξε μαζικά τον Καστίγιο στις εκλογές του Ιούλη του 2021, πλέον έχουν επεκταθεί στη Λίμα, στην έδρα του Κογκρέσου. Είναι τέτοια η μαζικότητα των διαδηλώσεων και η σφοδρότητα των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής, που ανάγκασε την Μπολουάρτε να μαζέψει τις υβριστικές δημόσιες δηλώσεις της κατα τις πρώτες μέρες της εξέγερσης και να επιχειρήσει ελιγμό ανακοινώνοντας ότι θα πάει σε εκλογές τον Απρίλη του 2024. Αυτή η ανακοίνωση, όμως δεν πτόησε στο ελάχιστο τους διαδηλωτές, που έχουν πυρπολήσει δεκάδες αστυνομικά τμήματα και έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και αεροδρόμια στο νότιο τμήμα, μπλοκάροντας τις τουριστικές ροές σε αξιοθέατα όπως το πασίγνωστο Μάτσου Πίτσου.

Από την πρώτη στιγμή, ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών δεν είναι η επάνοδος του Καστίγιο αλλά η διάλυση του Κογκρέσου, θεσμού που συμπυκνώνει όλα τα επιθετικά χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης, που ακολουθεί το πολιτικό προσωπικό της περουβιανής αστικής τάξης εδώ και δεκαετίες και έχει βυθίσει στην εξαθλίωση τα πολυπληθή λαϊκά στρώματα όπου κυριαρχεί το ιθαγενικό στοιχείο. To Kογκρέσο αντανακλά την εξουσιαστική αλαζονεία αυτής της τάξης, η οποία με την ανατροπή του Καστίγιο θέλησε να καταστήσει σαφές στα λαϊκά στρώματα ποιος «κάνει κουμάντο» στο Περού, πυροδοτώντας τη λαϊκή εξέγερση.

Ο Καστίγιο αναδείχτηκε μέσα από αυτά τα στρώματα και αυτά τον οδήγησαν στην εξουσία, πιστεύοντας τις προεκλογικές του διακηρύξεις για εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, για αγροτική μεταρρύθμιση που θα μοίραζε στους φτωχούς αγρότες και τους κοκαλέρος τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας και για συνταγματικά αναθεώρηση εντός του 2021. Διακηρύξεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, οδηγώντας τον Καστίγιο στο να χάσει το λαϊκό έρεισμά του και στη συνέχεια να καθαιρεθεί από μια αστική τάξη που λειτουργώντας κοντόφθαλμα και ιδεοληπτικά δεν είδε ότι αυτός δεν είναι εχθρός της.

Το Κογκρέσο που αποτελεί κυριάρχο θεσμό άσκησης εξουσίας, χωρίς την έγκριση του οποίου ο πρόεδρος ουσιαστικά είναι ανίσχυρος, κυριαρχείται από τα δεξιά κόμματα. Οι περιφέρειες που καθορίζουν τη σύνθεσή του, όπως η Λίμα, ανήκουν παραδοσιακά στη δεξιά. Από την πρώτη στιγμή έβαλε ανυπέρβλητα εμπόδια στον Καστίγιο στο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα κετεύναζε τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή, καθιστώντας τον ουσιαστικά ανίσχυρο και εξωθώντας πολλά στελέχη της κυβέρνησής του σε παραίτηση.

Σύμφωνα με συνέντευξη της πρώην υπουργού Γυναικείων Ζητημάτων και Ευάλωτων Πληθησμών της κυβέρνησης του ανατραπέντος Καστίγιο, Αναχί Ντουράν, στο αμερικάνικο περιοδικό Jacobin, κανείς από τα αστικά επιτελεία δεν περίμενε ότι αυτή η επιθετική κίνηση από την πλευρά του Κογκρέσου θα έβγαζε τόσο μαζικά το λαό στο δρόμο με κύριο στόχο όχι την αποφυλάκιση του Καστίγιο, που και αυτό αποτελεί αίτημα των διαδηλωτών, αλλά ενάντια σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς θεσμούς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περουβιανή ελίτ. Ο ίδιος ο Καστίγιο, γνωρίζοντας ότι έχει χάσει τη στήριξη του περουβιανού λαού, λίγες μέρες πριν από την καθαίρεσή του, στράφηκε στη διοίκηση του στρατού, αναζητώντας στήριξη μπροστά στην επαπειλούμενη ανατροπή του από το Κογκρέσο, για να μην πάρει καμιά απάντηση. Αυτή η κίνηση μόνο απελπισία και πολιτική αφέλεια δείχνει, ενός πολιτικού που πίστεψε ότι ο στρατός, ως πόλος εξουσίας μιας λατινοαμερικάνικης χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που μακέλεψε δεκάδες χιλιάδες αμάχους κατά τη διάρκεια της καταστολής του κομμουνιστικού αντάρτικου του «Φωτεινού Μονοπατιού», θα στοιχιζόταν πίσω του, κόντρα στις επιταγές της μεγαλοαστικής τάξης της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Την αρπαγή της εξουσίας από την Μπολουάρτε έσπευσε να χαιρετήσει ο πάλαι ποτέ «αριστερός» συνδικαλιστής του χιλιανού φοιτητικού κινήματος και πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ενώ η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κολομβία και η Βολιβία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Καστίγιο και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του.

Η πολιτική κρίση που στο Περού τα τελευταία χρόνια συντηρούνταν σε επίπεδο κορυφών, με απότοκο τη συνεχή εναλλαγή προέδρων, πέρασε στη βάση. Μπορεί το αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα να κλείσει προσωρινά τον κύκλο του, όμως αν η αστική τάξη θέλει να περιορίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού παράγοντα και να αποφύγει τα χειρότερα, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αμπιμαέλ Γκουσμάν: «Σίγησε» ο ηγέτης του Φωτεινού Μονοπατιού

Εκτύπωση 🖨
ΠΕΡΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 23 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Γιατροί «Γεννηματάς»: Οχι μπαλώματα, διορισμοί γιατρών εδώ και τώρα

Σχετικά Αρθρα

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 20:12

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 08:42

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 07:57

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

Διεθνή 30 Ιούν 2025, 18:37

Εθνική κατάθλιψη στη σιωνιστική οντότητα – Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν συμφωνία με τη Χαμάς

Διεθνή 27 Ιούν 2025, 20:14

Γάζα: Οταν η βοήθεια διανέμεται πολιτισμένα και με σύστημα

Διεθνή 27 Ιούν 2025, 14:20
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 25 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Πολιτική

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

30 Ιούν 2025, 19:16
Διεθνή

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

30 Ιούν 2025, 18:37
Πολιτική

Ο Τσίπρας φωνάζει «παρών» με γιαλαντζί μανούρα

30 Ιούν 2025, 18:28
Πολιτισμός

To Γκλάστονμπερι βάφτηκε στα χρώματα της Παλαιστίνης από Kneecap και Bob Vylan

Σπασμωδικές αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση και BBC

30 Ιούν 2025, 14:02
Κόντρες

Φλωρίδη, έχεις καμιά εξήγηση;

30 Ιούν 2025, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2025, 00:01
Αθλητισμός

Μποϊκοτάζ στο σιωναζισμό

29 Ιούν 2025, 22:34
Αγροτικά

Ο περιφερειάρχης (και καθηγητής) Κουρέτας συμβάλλει στο φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Καταστροφική και παράνομη απόφαση για διακίνηση ζωοτροφών και εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης!

29 Ιούν 2025, 13:51
Πολιτική

Σφουγγοκωλάριοι και δουλάρες (part two)

29 Ιούν 2025, 10:06
Η παπάρα

Παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ

29 Ιούν 2025, 09:07
Παιδεία

Χιλιάδες υποψήφιους θα αποκεφαλίσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνειδητός «κόφτης» της τάσης για πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι Πανελλαδικές

29 Ιούν 2025, 07:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

Ημέρα συνεταιρισμών.

Γκάνα: Ημέρα δημοκρατίας (1960).

Καναδάς: Εθνική εορτή.

Σούριναμ: Ημέρα ελευθερίας – εργασίας.

Τουρκία: Ημέρα ναυτικού.

1876: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακούνιν.

1922: Περισσότεροι από 400.000 σιδηροδρομικοί απεργούν στις ΗΠΑ.

1944: Σύνοδος του Breton-Woods, συστήνονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1946: Τίθενται σε λειτουργία τα πρώτα έντεκα στρατοδικεία του εμφύλιου.

1978: Εμπρησμός επτά λεωφορείων στο αμαξοστάσιο Βοτανικού (ΕΛΑ).

1985: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Απόλλων Παλλάς» στο Καβούρι, εντοπισμός πολλών κιλών εκρηκτικών έξω από την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το μεταναστευτικό κατά την άποψή μου μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους, οι οποίοι σιγά σιγά πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα. Ο πρώτος τρόπος είναι η φύλαξη των συνόρων, να καταλάβουμε τι εννοούμε, φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Η φύλαξη των συνόρων έχει νεκρούς. Πρώτο είναι αυτό. Και δεύτερο, όσοι πλέον μπουν εδώ, θα έχουν τη λογική των αντικινήτρων. Όταν βρίσκεσαι εδώ πέρα, όχι κοινωνική παροχή δεν θα έχεις, δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο, και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν, εδώ πέρα περνάμε χειρότερα από ό,τι στο Πακιστάν. Αν δεν περνάνε χειρότερα, θα έρχονται. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η ζωή τους, η κόλαση, να φαντάζει παράδεισος σ’ αυτά που θα ζουν εδώ πέρα.

Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης

(To -κάθε άλλο παρά μακρινό- 2011 τα έλεγε αυτά ο υιός Πλεύρης, θέλοντας να εντυπωσιάσει σύναξη φασιστών. Ηταν τότε στο ΛΑΟΣ. Σε ένα χρόνο είχε περάσει στη ΝΔ του Σαμαρά. Στη δε ΝΔ του Μητσοτάκη έγινε υπουργός Υγείας και τώρα γίνεται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση του «ατυχήσαντα» τέως χουντόφρονα και τσεκουροφόρου φασίστα Βορίδη. Mηπως άλλαξε στο μεταξύ απόψεις; Μήπως έχει αποκηρύξει αυτές τις ανοιχτά φασιστικές απόψεις σαν «νεανικά αμαρτήματα»; Οχι βέβαια. Απλά δεν τις λέει με την ίδια ωμότητα που τις έλεγε σ’ εκείνη την παλιά σύναξη νεοφασιστών και νεοναζιστών. Ο Δεκέμβρης του 2023 είναι πολύ κοντά. Τότε, απ’ αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες για λόγους εργασίας, ο Πλεύρης έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και για όρους που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο κόσμο, για συγκεκριμένη περίοδο… Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό, πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, είναι μία έκπτωση από αυτή την πολιτική. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Αυτό είναι ότι έχουμε πει, ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα και θα παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω ως μία κακή εξαίρεση της καλής μας μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος». Ο Μητσοτάκης έβαλε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ. Α, να μην το ξεχάσουμε: ο Πλεύρης -όπως και ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, όταν έφυγαν από το φασιστοΛΑΟΣ και άρχισαν να παίρνουν υπουργικές καρέκλες από τη ΝΔ, υποχρεώθηκαν, κατ’ απαίτηση των σιωνιστών, να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας για αντισημιτικές θέσεις που εξέφραζαν ως συνεπείς νεοφασίστες. «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δε διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα», έγραφε ο Πλεύρης στη δική του δήλωση μετάνοιας, τον Σεπτέμβρη του 2021. Για τις δηλώσεις ότι θέλει νεκρούς μετανάστες στα σύνορα δεν έκανε ποτέ δήλωση μετάνοιας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo