Παίχτης της ΑΕΚ είναι ο κροάτης αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα, που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους κιτρινόμαυρους μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Τα «παπαγαλάκια» του Μελισσανίδη παρουσίασαν την απόκτηση του Κροάτη σαν μεταγραφή «αεροδρομίου» για δυο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι και τη γκρίνια που υπάρχει στις τάξεις των κιτρινόμαυρων οπαδών για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Το ρόστερ της ΑΕΚ δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, συγκρινόμενο με τους βασικούς αντίπαλους της ομάδας στη μάχη του πρωταθλήματος, και οι πιθανότητες να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο είναι μικρές. Κατά συνέπεια, έπρεπε να γίνει μια κίνηση εντυπωσιασμού από τη διοίκηση της ΑΕΚ, προκειμένου να κατευναστούν οι οπαδοί και να μειωθεί η μουρμούρα ενόψει και της πρεμιέρας της ομάδας στο νέο γήπεδο (η διεξαγωγή του πρώτου αγώνα στην «Αγιασοφιά» αναμένεται εντός του Σεπτέμβρη). Ο Βίντα είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, με αρκετές περγαμηνές στην καριέρα του, είναι όμως 33 χρόνων και κρίνοντας από την απόδοσή του τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη Μπεσίκτας και το τουρκικό πρωτάθλημα, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα διθυραμβικά κείμενα και τον ντόρο που έχει γίνει για την απόκτηση του.
Ο δεύτερος και ίσως ο πιο βασικός λόγος που τα κιτρινόμαυρα «παπαγαλάκια» παρουσιάζουν σαν μεσσία τον κροάτη αμυντικό είναι οι ακροδεξιές πολιτικές του απόψεις. Ο αμυντικός της ΑΕΚ δεν κρύβει τη συμπάθειά του σε κροατικές νεοναζιστικές συμμορίες, που δηλώνουν πίστη στους Ουστάσι, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι θηριωδίες τους με θύματα Σέρβους, Εβραίους και Ρομά ήταν πιο απάνθρωπες και από αυτές των SS.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά βίντεο που σχετίζονται με την πολιτική του δράση. Το αποκορύφωμα ήταν ο τρόπος που ο νεοαναζιστικός πυρήνας των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Κροατίας, με επικεφαλής τον Μόντριτς, αξιοποίησε την αγωνιστική επιτυχία της ομάδας και την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Μουντιάλ της Ρωσίας για να χύσει το εθνικιστικό και φασιστικό του δηλητήριο, με τον Βίντα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πολιτική παρέμβαση. Βρέθηκε μάλιστα στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ και κινδύνευσε να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τους αγώνες της ομάδας, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο (μετά τη νίκη πρόκριση επί της Ρωσίας), στο οποίο φώναζε «Δόξα στην Ουκρανία», σύνθημα που συνδέεται με τους νεοναζί ουκρανούς εθνικιστές στο Μεϊντάν το 2014, όταν έκαιγαν ζωντανούς τους φιλορώσους.
Οταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της κιτρινόμαυρης διοίκησης να φέρει στην ομάδα τον κροάτη αμυντικό, στις σχετικές συζητήσεις σε αθλητικές ιστοσελίδες υπήρχαν αντιδράσεις από οπαδούς της ΑΕΚ για τις πολιτικές του απόψεις και ορισμένοι από αυτούς δήλωναν αντίθετοι στην απόκτησή του. Αν και οι πιθανότητες να δημιουργηθεί μια μαζική αντίδραση από τους κιτρινόμαυρούς οπαδούς είναι ελάχιστες, αφού οι «αντιφασίστες» της Original έχουν εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί σε ιδιωτικό στρατό του Μελισσανίδη, τα «παπαγαλάκια» του, για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, φρόντισαν να παρουσιάσουν τον Κροάτη σαν τον παιχταρά που θα βγάλει την ομάδα από το σημερινό τέλμα και θα την οδηγήσει στην κορυφή. Οπότε, αφενός για να συμβαδίσουν με το δόγμα του «No Politica» και αφετέρου για το καλό της ομάδας, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν πρέπει να σταθούν στις πολιτικές του απόψεις, αλλά στις ποδοσφαιρικές του ικανότητες και να του δώσουν «συγχωροχάρτι».
Με την απόκτηση του Βίντα, ο Μελισσανίδης, εκτός από το αγωνιστικό κενό στα μετόπισθεν της ομάδας μετά τη λύση του συμβολαίου του Ογκνιέν Βράνιες, κατάφερε να καλύψει και το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του βόσνιου αμυντικού. Ο Βράνιες είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ και του δικτύου FARE για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, γιατί στο παιχνίδι με τη Βελέζ Μόσταρ για το Conference League αγωνίστηκε επιδεικνύοντας τατουάζ στο χέρι του με τον Μομτσίλο Τζούγιτς.
Ο Τζούγιτς, ήταν σέρβος παπάς, εκ των ηγετών των φασιστών-δωσίλογων Τσέτνικ, οι οποίοι στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είχαν ακραία εθνικιστική δράση, συνεργάστηκαν με τους Ναζί και δολοφόνησαν χιλιάδες Κροάτες και Βόσνιους μουσουλμάνους. Παρά τις εθνικιστικές και θρησκευτικές διαφορές τους, Τσέτνικ και Ουστάσι συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τους κομμουνιστές παρτιζάνους, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι κάθε φορά που οξύνεται η ταξική πάλη και αμφισβητείται το καπιταλιστικό σύστημα, ο εθνικισμός, ο φασισμός και ο νεοναζισμός, ήταν, είναι και θα είναι, «η αιχμή του δόρατος» της αστικής τάξης κόντρα στην εργατική τάξη.
Κος Πάπιας
ΥΓ. Τα βίντεο με το Βίντα να φωνάζει «Δόξα στην Ουκρανία» μετά την πρόκριση επί της Ρωσίας δεν είναι πλέον διαθέσιμα στις περισσότερες ιστοσελίδες. Βρήκαμε ένα στο οποίο ο Κροάτης αμυντικός, με μία μπίρα στο χέρι, φωνάζει και πάλι «Δόξα στην Ουκρανία», συμπληρώνοντας: «Να καεί το Βελιγράδι». Ο Βίντα, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα βίντεο στα οποία φώναζε το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία», δήλωσε ότι δεν είχε πολιτικό στόχο, δικαιολογήθηκε ότι το φώναξε για να κάνει πλάκα στους Ρώσους και κατάφερε να γλιτώσει την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ (η κροατική ομοσπονδία έδιωξε από την αποστολή το μέλος του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, Ογκνιεν Βουκόγεβιτς, που φώναζε το σύνθημα μαζί με τον Βίντα). Οσο για το σύνθημα να «Να καεί το Βελιγράδι», η δικαιολογία του ήταν ότι δεν αναφέρεται στην πρωτεύουσα της Σερβίας, αλλά σε μια ταβέρνα με την επωνυμία «Βελιγράδι» στην οποία σύχναζε με τους συμπαίχτες τους όταν αγωνιζόταν στη Δυναμό Κιέβου. Αν ήταν κλεφτοκοτάς, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα τον έστελνε στη «μπουζού» ξεκαρδισμένος στα γέλια…
Захисник футбольної збірної Хорватії Домагой Віда записав друге скандальне відео з гаслом «Слава Україні!»😂
Я вже зараз бачу розвив ватник пуканів🔥
Дякуємо за підтримку🇺🇦🇭🇷P.S Скоро ліберальне #FIFA заборонить національні кольори!
Підписуємось👉 https://t.co/2cSRLrGvfZ pic.twitter.com/iuzwTyxZtZ
— Данило Яковлев (@ua_danylo) July 9, 2018