«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Οπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».
Αυτή ήταν η γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του State Department σε ερώτηση του ανταποκριτή του Real FM και του ΑΝΤ1 σχετικά με τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που κατήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση.
Toυς έτριψε κανονικά την πατσαβούρα στα μούτρα. Οχι μόνο δεν παίρνει θέση για τις καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, που έγιναν από τον ίδιο τον Μητσοτάκη στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, αλλά παίρνει εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ της τουρκικής πλευράς καθώς:
Α) Αναφέρεται μόνο στην ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, άρα η αναφορά του αμερικανού αξιωματούχου δεν έχει καμιά πρακτική σημασία.
Β) Αναφέρει πως διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας θα πρέπει να επιλύονται με συντονισμό και συζήτηση, και όχι με ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.
Οπως γράψαμε αναλυτικά το πρωί (Ελληνοτουρκικά: από τη «ζέστη» ξανά στο «κρύο»), υπάρχει διεθνώς το «ελληνικό παράδοξο», με την Ελλάδα να έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων. Η Τουρκία αμφισβητεί αυτό το καθεστώς και ζητά ευθυγράμμιση του ελληνικού εναέριου χώρου με τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Πάγια θέση της αμερικάνικης διπλωματίας είναι ότι εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα πρέπει να ταυτίζονται. Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν εμμέσως την ελληνική κυβέρνηση που δεν κάθεται να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση αυτό το ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα αποδοκιμάζουν την τακτική της αναγνώρισης και αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα (έχουν υπόψη τους αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν).
Εν αναμονή της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, η διοίκηση Μπάιντεν προειδοποιεί με κατηγορηματικό τρόπο να μην τολμήσει να εγείρει τέτοια ζητήματα, όπως του σύστησε ο… ζωηρός Κατρούγκαλος.