Νικάμε, αδέρφια!! Μόνο αυτό δεν είπε ο καφετζής της οδού Νίκης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και μέρους των δανείων από ευρωπαϊκές χώρες (GLF). Ο υπουργός Οικονομικών στο δελτίο Τύπου που διένειμε περιέγραψε την Ελλάδα ως χώρα που ανακάμπτει ισχυρά, αναπτύσσεται βιώσιμα και ισχυροποιείται πολύπλευρα. Ετσι τα είπε ο Σταϊκούρας , έτσι τα πήραν τα «πετσωμένα» ΜΜΕ και μια αχτίδα αισιοδοξίας πρέπει να φάνηκε σε κάθε νοικοκυριό προτού αντικρίσει τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ο Σταϊκούρας. Είτε λέγεται έξοδος από την κρίση, είτε success story, είτε δίκαιη ανάπτυξη ,τα ίδια κούφια λόγια ακούγονται από το στόμα κάθε υπουργού Οικονομικών που σέβεται τον εαυτό του. Δηλαδή τι πρέπει βγει και να πει ο Σταϊκούρας; Οτι με τις αναπτυξιογόνες μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση το χρέος αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σκαρφάλωσε στα 388 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2021; Για να γίνει κατανοητή η διαχρονική επιτυχία, στο πρώτο Μνημόνοο το δημόσιο χρέος ήταν στα 301 δισ. Το 2020, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν στο 206%, ενώ στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η βασική πρόβλεψη για τον ίδιο λόγο είναι 203% για το 2021. Κάνει πρόβλεψη, όμως, με δεδομένο ότι το χρέος κινήθηκε πάνω-κάτω όπως και στο τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή στα 358 δισ. (και όχι στα 388 δισ. που λέει ο ΟΔΔΗΧ), οπότε το 203% μοιάζει μάλλον μικρό.
Ας πάμε όμως στο δελτίο του Σταϊκούρα. Πανηγυρίζει που θα αποπληρωθεί το 0,44% του δανειακού χαρτοφυλακίου της χώρας! Επίθ δυο βδομάδες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτύπαγε καμπανάκι, μέσω του εκπροσώπου του Alfred Kammer, λέγοντας πως λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς, οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να προσέξουν και να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. Αυτά σκοπίμως αποκρύπτονται από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, όπως και το γεγονός ότι οι περιβόητες αγορές δανείζουν τη χώρα με 2,57 % (για το δεκαετές ομόλογο), επιτόκιο σαφώς μεγαλύτερο από το 1,036% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί να προεξοφλήσει τα χρωστούμενα η ελληνική κυβέρνηση και να μην περιμένει κανονικά την λήξη τους; Ενας δανειολήπτης ομολόγων επιλέγει μια τέτοια στρατηγική όταν περιμένει ότι θα πέσουν γενικά τα επιτόκια, ώστε να εξοφλήσει το παλιό δάνειο για να συνάψει νέο με ευνοϊκότερους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο). Αντίθετα, ο δανειστής επιθυμεί την πρόωρη εξόφληση όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, καθώς μπορεί να τερματίσει την παλιά επένδυση και να επωφεληθεί από μια καλύτερη λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αν σκεφτούμε πως τα επιτόκια ανεβαίνουν διεθνώς από την αρχή του έτους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιος βγαίνει κερδισμένος από αυτήν την κίνηση. Εκτός, βέβαια, αν εκεί που όλες οι χώρες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους λόγω ρωσοουκρανικού πολέμου και των επακόλουθών του στις τιμές και τον πληθωρισμό, η Ελλάδα εκτιναχθεί οικονομικά λόγω της κυβέρνησης των αρίστων!
Το αφήγημα είναι ότι η Ελλάδα εξοφλεί τους πιστωτές της. Για να δανειστεί ξανά και ξανά και να συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος τους χρέους. Το μόνο διαχρονικό σε αυτή την περίπτωση είναι η περιγραφή αυτού του φαύλου κύκλου από τον Καρλ Μαρξ στον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου: «Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανταπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στον φορολογούμενο, μετά όμως απαιτούν αυξημένους φόρους. Από την άλλη μεριά , η αύξηση των φόρων, που προκλήθηκε με την συσσώρευση απανωτών δανείων, αναγκάζει την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση καινούριων έκτακτων εξόδων να καταφεύγει διαρκώς σε καινούρια δάνεια».
Και βέβαια, η φράση που περιέχει όλη την ουσία γύρω από την κουβέντα για το δημόσιο χρέος είναι η εξής: «Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος».