Ο Αρης Σερβετάλης είναι θρησκόληπτος. Προσοχή: όχι θρήσκος, θρησκόληπτος. Ποτέ δεν το έκρυψε και ποτέ δεν ενόχλησε (συνάδελφοί του που έχουν δουλέψει μαζί του λένε ότι είναι και καλό παιδί). Η θρησκοληψία του δεν ενόχλησε ποτέ αυτούς που σήμερα του σέρνουν τα εξ αμάξης. Πρόσφατα μάλιστα τον αποθέωναν για την ερμηνεία του στο ρόλο του «αγίου Νεκτάριου» σε μια ταινία που έσπασε ταμεία (μην μας πείτε ότι δεν την είδαν και όλοι οι θρησκόληπτοι, «ψεκασμένοι» και λοιπές αντιεμβολιαστικές δυνάμεις – κυρίως αυτοί). Τώρα τον βρίζουν, επειδή δείχνει συνέπεια στη θρησκοληψία του.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της συγκεκριμένης παράστασης. Και βάζουν μπροστά τους άλλους ηθοποιούς. Ο Σερβετάλης, όμως, τους είχε ειδοποιήσει από το καλοκαίρι ότι δε θα δεχτεί να παίξει αν η παράσταση είναι μόνο για εμβολιασμένους. Γιατί δεν φρόντισαν να βρουν αντικαταστάτη; Γιατί ο Σερβετάλης ήταν ο «κράχτης» και πίστευαν ότι θα τον μεταπείσουν. Αν είχαν βρει αντικαταστάτη, ο Σερβετάλης θα αποχωρούσε ήσυχα και η παράσταση θα συνεχιζόταν κανονικά. Δεν ξέρουμε, όμως, τι «ταμείο» θα έκανε. Οι επιχειρηματίες προφανώς ήξεραν ότι ο Σερβετάλης τραβάει πιστούς, ιδιαίτερα μετά τον «άγιο Νεκτάριο», κι αυτό προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν. Επομένως, εκτός από τη σκοταδιστική θρησκοληψία του Σερβετάλη, υπάρχει και η υποκρισία των εμπόρων της τέχνης και του μιντιακού κυκλώματος.
Ψηφαλάκια, σταυρουδάκια, λεφτουδάκια
Ολα τα κόμματα συμφώνησαν ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα» και την Opinion Poll δεν πρέπει να αμείβονται. Στοιχειώδης αίσθηση πολιτικής αυτοπροστασίας το επιβάλλει αυτό. Για να μην κατηγορηθούν ότι στήνουν Εξεταστικές για να παίρνουν πρόσθετα λεφτά οι βουλευτές τους. Αρκετά παίρνουν από τη συμμετοχή τους στις Μόνιμες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Είχε, όμως, αντίρρηση ο Μπογδάνος που συμμετέχει στην Εξεταστική ως «ανεξάρτητος». «Δηλαδή, ο συμβολισμός ότι ασχολούμαστε με δημόσιο χρήμα, συνεπάγεται την αντίληψη ότι πρέπει να το κάνουμε χωρίς αμοιβή; Εχω ένα κενό στον συλλογισμό, όπως τον αντιλαμβάνομαι», είπε. Είσαγωγικά είχε πει: «Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο είναι σώφρον να είναι μη αμειβόμενη η παρουσία μας». Γιατί δεν είναι σώφρον; Αυτό μάλλον ανάγεται στην… ιδιόμορφη χρήση της γλώσσας από τον Μπογδάνο. Επί της ουσίας, λεφτουδάκια θέλει ο άνθρωπος. Κι ως γνωστόν, τα λεφτά δεν έχουν… πολιτικό χρώμα.
Περί όνου σκιάς
Αντί να του δώσουν συγχαρητήρια του συριζαίου βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που ζήτησε την κατάργηση της σαρίας στη Δυτική Θράκη, του την έπεσαν για τη φράση ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος, ενώ η Τουρκία είναι. Φυσικά, η ίδια η τοποθέτηση του Ζεϊμπέκ «μπάζει». Διότι η Τουρκία στα χρόνια του Ερντογάν και του ΑΚΡ τύποις είναι κοσμικό κράτος. Μπορεί να τα σχολεία και η Βουλή να μην ανοίγουν με το Κοράνι (ουδείς, ούτε ο Ερντογάν, τόλμησε να καταργήσει την κεμαλική παράδοση), όμως ο θρησκευτικός σκοταδισμός έχει γίνει επίσημη κρατική πολιτική. Κι αυτό «ξέχασε» να το σημειώσει ο Ζεϊμπέκ.
Από την άλλη, όμως, περίσσεψε η υποκρισία στο αν η Ελλάδα είναι θρησκευτικό κράτος. Τυπικά δεν είναι, διότι το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκεία. Ομως, το ίδιο το Σύνταγμα εισάγεται με τη φράση «Εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος», αναφέρεται σε κρατούσα θρησκεία και αυτή η θρησκεία έχει άμεση ανάμιξη στις κρατικές υποθέσεις (από τις επίσημες τελετές μέχρι τη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κι αυτά είναι χαρακτηριστικά θρησκευτικού κράτους και όχι του κοσμικού κράτους που εισήγαγε ο Διαφωτισμός και κατοχύρωσαν οι αστικές επαναστάσεις στην Ευρώπη.
Ο Ζεϊμπέκ τα είπε… μπουρδουκλωμένα, ο Στυλιανίδης του την έπεσε «άγρια» και ο Κατρούγκαλος ανέλαβε να «ερμηνεύσει» τον βουλευτή του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος… άλλο ήθελε να πει ο κ. Ζεϊμπέκ… ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους». Ακολούθησε «διευκρινιστική» δήλωση του ίδιου του Ζεϊμπέκ ότι συνέκρινε «καθ’ υπερβολή (σ.σ. sic!) τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας», για να ζητήσει την κατάργηση της σαρίας στη Θράκη, που «αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος». Ετσι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ομονόησαν… «εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος».
Κικιλισμός, όπως… σουσουδισμός
«Σ’ αυτό το μομέντουμ, σ’ αυτό το τάιμινγκ…». Ας πει κάποιος στον Κικίλια ότι η λέξη momentum δεν έχει καμιά σχέση με το αγγλικό moment. Είναι λατινική λέξη και σημαίνει ορμή, φόρα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη (angular momentum η στροφορμή, αν θυμάται από τη Φυσική – λέμε τώρα). Aμα δεν ξέρεις, μην καταντάς μαντάμ Σουσού. Πες το στη γλώσσα που κατέχεις, στοιχειωδώς έστω: Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή ή σ’ αυτή τη συγκυρία.
Κουτοπονηριές
Ο Λοβέρδος είναι ο μόνος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ που θέλει να καταστραφούν οι εκλογικοί κατάλογοι μελών και φίλων μετά τις εκλογές. Γιατί να καταστραφούν, όμως; Αφού ο καθένας που θα δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει ή θα είναι μέλος ή θα πληρώσει τη σχετική συνδρομή ως φίλος. Υποτίθεται ότι δεν είναι εκλογές «είδα φως και μπήκα». Γιατί να μην έχει το κόμμα τούς καταλόγους, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους φίλους του, να τους στέλνει υλικό, να ζητά τη γνώμη τους (λέμε τώρα) κτλ; Εδώ άλλοι σκάνε λεφτά για ν’ αγοράσουν στη ζούλα λίστες και το κόμμα θα καταστρέψει τις λίστες αυτών που θα έχουν συμμετάσχει στην κορυφαία διαδικασία του; Μόνο ένας λόγος υπάρχει για να ζητά κάποιος να καταστραφούν οι λίστες. Για να μη φανεί ότι ήρθαν κάποιες «καραβιές» ελεγχόμενων από άλλο κόμμα ψηφοφόρων, οι οποίοι ψήφισαν και μετά γύρισαν στο κόμμα τους. Ετσι δεν είναι #Andreas;
Αντίθετα, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει για κουτοπονηριά τον Πολ, μια αριστοκρατική νότα στο γκρίζο χώρο του σοσιαλισμού, που πήγε τη μητέρα του να κάνει την τρίτη δόση του εμβόλιου και δήλωσε: «Τρίτη δόση, ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στο θαύμα, στο θείο δώρο του εμβολιασμού και της επιστήμης». Οχι, δεν έκανε προεκλογική σπέκουλα ο Πολ, έξυπνο άνοιγμα στους πιστούς χριστιανούς έκανε, βαφτίζοντας το εμβόλιο «θαύμα» και «θείο δώρο». Δεν κατάφερε να συνδέσει με σωστή σύνταξη και την επιστήμη, με αποτέλεσμα να βγει και η επιστήμη… θείο δώρο, αλλά ποιος νοιάζεται για το συντακτικό, όταν υπηρετούνται σκοποί ύψιστης κοινωνικής προτεραιότητας;