Τον βούρδουλα ξαναπήρε η Κεραμέως, για να δικαιολογήσει την επιλογή «υγειονομικών» πρωτοκόλλων για τη νέα σχολική χρονιά, που ευλογούν την εγκληματική πολιτική του υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση, ασκούν εκβιασμούς σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη, ενώ θα προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία και μετάδοση στη συνέχεια στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα και τανάπαλιν.
Τη φορά αυτή, η Κεραμέως απείλησε ότι δεν θα δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών, των οποίων οι γονείς φοβούνται να τους στείλουν στο σχολείο, όταν τα κρούσματα εμφανιστούν στα τμήματά τους και το σχολείο τους.
Το εγκληματικό μέτρο να κλείνει το τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα σε αυτό αγγίξουν το 50%+1 των μαθητών του αποτελεί για την υπουργό Παιδείας και την επιτροπή των ενσωματωμένων λοιμωξιολόγων την «πρέπουσα» απάντηση στο καλπάζον τέταρτο πανδημικό κύμα.
Η επιλογή αυτή, φαίνεται, ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και σε αυτούς που έχουν αναλάβει να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, για λόγους διαφύλαξης κατά το δυνατόν, της επιστημονικής τους ιδιότητας.
Σημειώνουμε ότι η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά το σόου της ενημέρωσης στις 30 Αυγούστου 2021, είπε τα εξής χαρακτηριστικά:
«Συμπληρώθηκαν σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας Covid και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορονοϊό. Περισσότερα από 1,2 δισ. παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του WHO, τον Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Μεταξύ βέβαια της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ας θυμηθούμε ότι στην πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, τα οποία σας είναι πλέον τόσο γνωστά και οικεία, ενώ η δεύτερη σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται, πρώτον από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δ, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου ως όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η εικόνα των κρουσμάτων, όπως μας μεταφέρεται από τον ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα παιδιά, με τις μικρές ηλικίες, κάτω των 17, είναι εντυπωσιακή. Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία.
Είναι επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία με τα σχολεία να έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά.
Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών και τους λόγους αυτούς που τους έχουμε αναφέρει…».
Σημείωση
Τα όσα αναφέρει η Θεοδωρίδου σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων στην ηλικία 0-17 κατά τον μήνα Ιούλιο, με κλειστά μάλιστα τα σχολεία, προκύπτουν από τα στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ (η πραγματική εικόνα της πανδημίας υπερβαίνει κατά πολύ τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ, όπως έχουμε δείξει με πληθώρα άρθρων).
Με βάση, λοιπόν, τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ ανά ηλικιακή κατηγορία φτιάξαμε τον παρακάτω πίνακα. Από αυτόν προκύπτει ότι στις αρχές Ιούλη το ποσοστό των κρουσμάτων στην κατηγορία των 0-17 ετών ήταν περίπου 13% (όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ μικρότερο) ενώ προς το τέλος του μήνα σκαρφάλωσε σε ποσοστό σταθερά πάνω από 20%).
Γιούλα Γκεσούλη