Η Ελλάδα έχει στον πολεμικό της στόλο 4 υποβρύχια τύπου 214, γερμανικής κατασκευής (του πανίσχυρου μονοπώλιου της ΤhyssenKrupp).
Σύμφωνα με την προπαγάνδα που διοχετεύεται στα παπαγαλάκια από το υπουργείο Αμυνας, αυτά τα υποβρύχια «έκαναν τη διαφορά» στην ελληνοτουρκική κρίση του περσινού καλοκαιριού, όταν οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιώντας μια μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση. Οι Τούρκοι –λέει η ελληνική προπαγάνδα- δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν αυτά τα «αόρατα» υποβρύχια, τα οποία μάζευαν συνεχώς στοιχεία για τον τουρκικό στόλο και ήταν έτοιμα να τον… καταναυμαχήσουν!
Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει από το 2008 6 τέτοια υποβρύχια στα ναυπηγεία της ΤhyssenKrupp, στο πλαίσιο γερμανοτουρκικής διακρατικής συμφωνίας.
Αυτή τη συμφωνία προσπάθησε να «χαλάσει» η ελληνική κυβέρνηση. Λέμε τώρα, γιατί μόνο αν έπληττε με κάποιο τρόπο τα γερμανικά συμφέροντα θα μπορούσε να «χαλάσει» μια τέτοια συμφωνία.
Κάτι διαρροές του ΥΠΕΞ είναι καθαρά για εσωτερική κατανάλωση. Ο Δένδιας –σύμφωνα μ’ αυτές τις διαρροές- έπιασε γερμανούς αξιωματούχους (ποιους; τίποτα κλητήρες του Μάας;) και τους είπε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να πουλήσει τα υποβρύχια στην Τουρκία, όμως η παράδοσή τους σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή θα αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος των χωρών που επιθυμούν τη σταθερότητα και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο! Κι είχαν μια… φαγούρα οι γερμανοί ιμπεριαλιστές γι’ αυτό…
Οι παλαιότεροι θυμούνται το περιβόητο «7 προς 10», που υποτίθεται ότι εξέφραζε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για κάθε 7 «κομμάτια» ενός οπλικού συστήματος που αγόραζε η Ελλάδα, θα μπορούσε να αγοράσει 10 «κομμάτια» η Τουρκία. Μεταφέροντας το «7 προς 10» στα υποβρύχια αυτού του τύπου, στα 4 ελληνικά θα αντιστοιχούσαν 6 τουρκικά. Οπότε ποιο το πρόβλημα; Γι’ αυτό λέμε ότι οι διαρροές περί διαμαρτυρίας του Δένδια σε μη κατονομαζόμενους γερμανούς αξιωματούχους ανήκουν στην κατηγορία «λέμε και καμιά μακακία για να περάσει η ώρα».
Δεν υπήρχε περίπτωση, φυσικά, η γερμανική κυβέρνηση να θυσιάσει μια τόσο «χοντρή» παραγγελία εξελιγμένων πολεμικών συστημάτων, την οποία θα έτρεχαν ν’ αρπάξουν άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Ηδη, το πρώτο υποβρύχιο της σειράς έχει καθελκυστεί, έχει βαφτιστεί («Piri Reis») και από τις αρχές του 2022 αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο.
Ας μην ανησυχούμε, όμως. Οπως μας πληροφορούν τα παπαγαλάκια, η Ελλάδα έχει παραγγείλει επτά αμερικάνικα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R (Romeo), τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στη δύναμη του πολεμικού ναυτικού τέλη 2021 με αρχές 2022, γι’ αυτό και δεν «μασάμε», όσα υποβρύχια κι αν προμηθευτεί η Τουρκία!
Δεν ξέρουμε αν η Τουρκία διαθέτει τέτοια ελικόπτερα, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αγοράσει. Οι λαοί των δύο χωρών πληρώνουν εδώ και δεκαετίες την κούρσα των εξοπλισμών, από την οποία θησαυρίζουν τα μονοπώλια των ιμπεριαλιστικών χωρών και οι κάθε είδους μεσάζοντες, λομπίστες και μιζαδόροι.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνθήκες κρίσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, στις 13-15 Ιούλη οργανώνεται στην Αθήνα η έκθεση Defence Exhibition Athens, με πρωτοβουλία των ελλήνων μεσαζόντων όπλων. Εντεκα υπουργοί θα συμμετάσχουν, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να κάνουν «λόμπινγκ» υπέρ των πολεμικών τους βιομηχανιών. Εδώ βρίσκονται οι… καλοί πελάτες.