Μετά τη «διορθωτική» δήλωση για το διορισμό της Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας εμφανίστηκε σήμερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να περιγράψει πώς θα «θωρακίσει» τον Κανονισμό, ώστε να μη διορίζονται «Ζαρούλιες». Και τα ‘κανε ακόμα χειρότερα, φυσικά.
Ο Τασούλας είπε πως «δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει». Και συμπλήρωσε: «Υπέθετα ότι υπάρχει, γι’ αυτό και έκανα πάνω από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος».
Ακούς τι λες, κυρ-Τασούλα; Υπέθετες ότι η Ζαρούλια είχε κώλυμα και έκανες είκοσι μέρες για να υπογράψεις το διορισμό της. Οταν διαπίστωσες ότι δεν υπάρχει κώλυμα (αλήθεια, δεν ρώτησες από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες; Δύσκολο να το πιστέψουμε), έβαλες τη τζίφρα σου. Γιατί δεν έθεσες αμέσως ζήτημα θέσπισης του κωλύματος στην επιτροπή του Κανονισμού; Αρα, δεν είχες πρόβλημα με το διορισμό της Ζαρούλια. Και δεν περιμένουμε, φυσικά, να μας αποκαλύψεις τα κίνητρά σου.
Είχε και συνέχεια, όμως, η «απολογία» Τασούλα. «Υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε», είπε. Τι σκατά ασφαλιστική δικλείδα είναι αυτή που δεν πιάνει; Προσέξτε επιχειρηματολογία προέδρου Βουλής, που είναι και νομικός: «Υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη). Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί».
Να σας πούμε τι κάναμε εμείς αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το διορισμό της Ζαρούλια από τον Τασούλα. Ξεσκονίσαμε τον Κανονισμό της Βουλής και τη νομοθεσία για τα κωλύματα διορισμού των μετακλητών υπαλλήλων. Σε μισή ώρα ξέραμε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τη Ζαρούλια. Γι’ αυτό και γράψαμε αμέσως ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Δεν υπήρχε, λοιπόν, καμιά ασφαλιστική δικλείδα που «δεν έπιασε». Ο Τασούλας υπέγραψε το διορισμό απολύτως συνειδητά.
Επαναλαμβάνουμε, δεν περιμένουμε από τον Τασούλα να μας πει τους λόγους. Εκτίμησή μας είναι ότι είναι πολλά τα «αόρατα» νήματα που συνδέουν τις φαμίλιες της κοινοβουλευτικής Δεξιάς με την εθνικοσοσιαλιστική Ακροδεξιά. Αν ήθελε να μπλοκάρει το διορισμό της Ζαρούλια, θα ενημέρωνε τα υπόλοιπα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και θα έβρισκαν αμέσως λύση. Γι’ αυτό και λέμε ότι οι δικαιολογίες που επικαλείται εκ των υστέρων κάνουν χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτόν.
Γιατί έκανε πίσω ο Τασούλας; Γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο Μητσοτάκης έβαλε τον Πέτσα να τον αδειάσει μεγαλοπρεπέστατα (τον Τασούλα), δηλώνοντας -εμμέσως πλην σαφώς- ότι δόθηκε εντολή από το Μαξίμου να «μαζευτεί». Μιλώντας στις 3 Οκτώβρη στο Open, ο Πέτσας είπε ότι «ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός» για το ζήτημα του διορισμού της Ζαρούλια, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι θέμα παρέμβασης του πρωθυπουργού, γιατί είναι θέμα της Βουλής, είναι θέμα συνεννόησης». «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί αλλαγή του Κανονισμού, ώστε αυτά τα παράθυρα να κλείσουν. Και θα κλείσουν. Δεν πρόκειται να γίνει ένας τέτοιος διορισμός», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης τράβηξε τα γκέμια του Τασούλα, τόνισε με νόημα: «Ο πρωθυπουργός, όμως, έδειξε ακριβώς τα αντανακλαστικά που έπρεπε και η κυβέρνηση τα αντανακλαστικά που έπρεπε, ώστε το ζήτημα που πήγε να δημιουργηθεί, να λυθεί». Αν αυτό δεν είναι μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα του Τασούλα, τότε η λέξη άδεισμα δεν έχει νόημα.
Κατά τα άλλα, να σημειώσουμε ότι όλα τα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην Βελόπουλου) σπεύδουν σήμερα να «πουλήσουν» αντιφασισμό. Την άποψή μας για τον αστικό αντιφασισμό την είπαμε καθαρά στο σχόλιό μας με τίτλο H δημοκρατία σας γεννά και εκθρέφει το ναζι-φασισμό.
ΥΓ. Στη φωτογραφία, ο Χίτλερ παραλαμβάνει την εξουσία από τον πρόεδρο της Γερμανίας, στρατάρχη Πάουλ φον Χίντενμπουργκ. Για να μην ξεχνιόμαστε…