Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Ιούλη
  • Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη
  • Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»
  • Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»
  • Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»
  • Και Ρόδρι ο Κούλης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»ΗΠΑ: Η κρίση είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και όχι του κοροναϊού
Διεθνή

ΗΠΑ: Η κρίση είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και όχι του κοροναϊού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Μάι 2020, 00:00

Οι εποχές που ο Τραμπ πανηγύριζε για την επίπλαστη ευμάρεια της αμερικάνικης οικονομίας ανήκουν πλέον στη σφαίρα των… παραμυθιών του παρελθόντος. Τώρα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αμερικάνικη οικονομία ξεκινά την κατρακύλα, αφού το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυτού του χρόνου μειώθηκε κατά 4,8%, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου για την πορεία του αμερικάνικου ΑΕΠ του Γραφείου Οικονομικής Πολιτικής (Bureau of Economic Analysis – BEA), το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (βλ. https://www.bea.gov/news/blog/2020-04-29/gross-domestic-product-first-quarter-2020).
 
Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, το πρώτο τρίμηνο του 2008 (όταν ξεκινούσε η προηγούμενη περιοδική οικονομική κρίση που κράτησε πάνω από έναν χρόνο) το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2.3%, με τη μέγιστη μείωσή του να σημειώνεται το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η κρίση είχε βαθύνει κατακρημνίζοντας το ΑΕΠ κατά 8.4%!
 
Η «ανάκαμψη» που επέστρεψε δεν ήταν μόνο αναιμική αλλά και με υψηλή ανεργία (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/624/Διεθνή/8304.«Ανάκαμψη»-με-ανεργία-στα-ύψη), που διατηρήθηκε σε υψηλά για τις ΗΠΑ επίπεδα μέχρι το 2014. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ καλύπτεται πίσω από την εκτεταμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης αλλά και του αποκλεισμού πολλών ατόμων από το εργατικό δυναμικό, παρά το γεγονός ότι θέλουν να εργαστούν. Τα άτομα αυτά ήταν 5.2 εκατομμύρια τον Μάρτη του 2020 (βλ. https://www.bls.gov/web/empsit/cpseea38.htm), αριθμός ίσος με τα τρία τέταρτα του συνόλου των ανέργων!
 
Τώρα η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, με πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικάνους τις τελευταίες έξι βδομάδες να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ανεργίας (βλ. https://edition.cnn.com/2020/04/30/economy/unemployment-benefits-coronavirus/index.html). Ετσι, η ανεργία, που τον Μάρτη αυξήθηκε από το 3.5% στο 4.4%, με πάνω από 1.3 εκατομμύρια άτομα να περνούν το κατώφλι της (σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 1975, όπως μας πληροφορεί το Γραφείο Εργατικής Στατιστικής των ΗΠΑ βλ. https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm), θα σκαρφαλώσει σε ποσοστά ρεκόρ, που ιστορικά ίσως να μην τα έχουμε ξαναδεί ως τώρα! Το «καμάρι» του Τραμπ, η μειωμένη ανεργία, έγινε σκόνη μέσα σε δυο μόλις μήνες.
 
Τα παπαγαλάκια του Τραμπ έχουν έτοιμο το επιχείρημα, που ακούει στη μαγική λέξη «κοροναϊός». Οταν επανεκκινήσει η οικονομία, τότε όλα θα φτιάξουν!
 
Ομως, η κρίση διαφαινόταν ήδη από τις αρχές του 2019, όταν από το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ακαθάριστες εγχώριες επενδύσεις ξεκίνησαν να συρρικνώνονται, κι έκτοτε συρρικνώνονται συνεχώς, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Πολιτικής για το ΑΕΠ (βλ. https://www.bea.gov/system/files/2020-04/gdp1q20_adv_2_0.pdf).
 
Η μεγάλη μείωση (της τάξης του -7.6%) των καταναλωτικών δαπανών (κυρίως των υπηρεσιών), το πρώτο τρίμηνο του έτους, έδωσε τη χαριστική βολή στο αμερικάνικο ΑΕΠ. Προκειμένου να τις αυξήσει, η αμερικάνικη κυβέρνηση πήρε την απόφαση, στα τέλη του Μάρτη, να δώσει 1.200 δολάρια σε κάθε άτομο με ατομικό εισόδημα κάτω των 75 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο και 500 δολάρια για κάθε παιδί (βλ. https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-providing-economic-relief-american-workers-families-businesses-impacted-coronavirus/). Οπως μας πληροφορεί το CNN (βλ. https://edition.cnn.com/2020/05/01/politics/stimulus-checks-get-my-payment-status-not-available/index.html), η αμερικάνικη εφορία έχει ήδη καταθέσει τα χρήματα σε 122 εκατομμύρια Αμερικανούς, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 207 δισ. δολάρια, δηλαδή τα τρία τέταρτα περίπου από το σύνολο των 290 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε ότι θα δώσει. Ποσό που όπως γράψαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/2020/Διεθνή/35324.Ιμπεριαλιστικός-κυνισμός-και-ταξική-«διάσωση») αντιστοιχεί μόλις στο 12.4% του συνόλου του πακέτου διάσωσης των 2.3 τρισ. δολαρίων! Πάνω από το μισό αυτού του πακέτου θα πάει απευθείας στους καπιταλιστές, είτε με τη μορφή δανείων, είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων, είτε με μειώσεις φόρων.
 
Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 239 τρέχοντα δισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο του 2020, φαίνεται ότι μπορεί να αντισταθμιστεί από τα 290 δισ. που θα δώσει η αμερικάνικη κυβέρνηση. Επίσης, η αύξηση των αποταμιεύσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από το 7.6% στο 9.6% του διαθέσιμου εισοδήματος) δείχνει πως, όταν γίνει η περίφημη «επανεκκίνηση», υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, άρα και του ΑΕΠ.
 
Ωστόσο, τα 290 δισ. δολάρια η αμερικάνικη κυβέρνηση θα τα δώσει εφάπαξ. Αν η κρίση βαθύνει, τότε αυτά τα λεφτά δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες των αμερικάνικων νοικοκυριών, δεδομένου μάλιστα ότι οι τιμές των αγαθών αυξάνονται διαρκώς (κατά 1.6% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης). Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η κυβέρνηση να δώσει κι άλλα λεφτά στους αμερικάνους καταναλωτές; Δύσκολο το βλέπουμε.
 
Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αλλά ούτε και η οικονομική κρίση στις υπόλοιπες χώρες. Αρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα ανακάμψουν οι αμερικάνικες εξαγωγές (που το πρώτο τρίμηνο έπεσαν κατά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, της τάξης του 8.7%). Θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας, ότι οι εισαγωγές ήδη είχαν αρχίσει να μειώνονται από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (κατά 8,4%), πριν καταποντιστούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (μειούμενες κατά 15.3%). Πράγμα που δείχνει ότι ο κόσμος δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία λόγω των δασμών ήταν επόμενο να ακριβύνουν. Από πλευράς ΑΕΠ, η μείωση των εισαγωγών συνεισφέρει στην αύξησή του, αφού όσο αυξάνονται οι εισαγωγές τόσο μειώνεται το ΑΕΠ (στο ΑΕΠ συμμετέχει η διαφορά: εξαγωγές μείον εισαγωγές). Ομως, με τη μείωση των εισαγωγών, δε σημαίνει αυτόματα ότι ο παραγόμενος πλούτος γίνεται μεγαλύτερος. Ας σταθούμε λίγο σ’ αυτό.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του BEA για το ΑΕΠ, που αναφέραμε παραπάνω, η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν 234,1 εκατομμύρια δολάρια (έτους 2012, δηλαδή προσαρμοσμένα βάσει του πληθωρισμού από το 2012 μέχρι σήμερα). Η μείωση αυτή ήταν ίση με το 1.2% του ΑΕΠ του προηγούμενου τριμήνου (19,22 τρισ. δολάρια) και μετρούμενη σε ετήσια βάση ίση με το 4.8% (πολλαπλασιάζοντας επί 4 το 1.2%, αφού ο χρόνος έχει τέσσερα τρίμηνα). Ετσι, προκύπτει το -4,8% που αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Πολιτικής για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020 και πάντοτε έτσι μετράνε τη μεταβολή του ΑΕΠ (ανάγοντάς την σε ετήσια βάση).
 
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 140,1 δισ.δολάρια (επίσης έτους 2012). Ομως, όπως είπαμε παραπάνω, η μείωση των εισαγωγών αυξάνει το ΑΕΠ. Αν οι εισαγωγές δεν είχαν μειωθεί καθόλου, τότε η μείωση του ΑΕΠ δε θα ήταν 234,1 εκατομμύρια δολάρια, αλλά 140,1 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω, δηλαδή 374,1 εκατομμύρια δολάρια, γιατί -όπως είπαμε παραπάνω- στο ΑΕΠ μπαίνει η διαφορά εξαγωγές μείον εισαγωγές. Το ΑΕΠ θα εμφανιζόταν, επομένως, μειωμένο κατά 1.95% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή -7.8% σε ετήσια βάση! Θα αναρωτηθεί κανείς: τελικά πόσο μειώθηκε το ΑΕΠ, 4,8% ή 7,8%; Σύμφωνα με τον ορισμό του ΑΕΠ, αυτό μειώθηκε κατά 4,8%, όμως ο παραγόμενος πλούτος (έστω όπως τον μετρούν οι επίσημες στατιστικές) μειώθηκε κατά 7,8%, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την εξέλιξη των εισαγωγών, αφού η μείωση των εισαγωγών δεν έχει σχέση με τον παραγόμενο πλούτο στη χώρα και αποκρύπτει την πραγματική του μείωση (όταν αυτές συρρικνώνονται), που είναι μεγαλύτερη από όση εμφανίζεται.
 
Τέλος, η μεγάλη βουτιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, το οποίο έχει μεγάλο κόστος εξόρυξης. Αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με το Αμερικάνικο Πετρελαϊκό Ινστιτούτο (API), το 8% του αμερικάνικου ΑΕΠ προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (βλ. https://www.api.org/news-policy-and-issues/taxes/oil-and-natural-gas-contribution-to-us-economy-fact-sheet), η εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι ένας αξιοσημείωτος παράγοντας που επηρεάζει την αμερικάνικη οικονομία.
 
Πόσο θα βαθύνει η κρίση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όμως σίγουρα θα οξυνθεί, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τις αξεπέραστες αντιθέσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού, που καταστρέφει τη σημαντικότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας: τον εργαζόμενο άνθρωπο. Δυστυχώς, το έργο το έχουμε ξαναδεί και θα το ξαναβλέπουμε όσο υπάρχει καπιταλισμός στον πλανήτη. Δεν είναι γέννημα θρέμμα του κοροναϊού, αλλά του καπιταλισμού.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο κυρίως πιάτο στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους εργαζόμενους
Επόμενο άρθρο Βρετανία: Λαμογιές εν μέσω πανδημίας

Σχετικά Αρθρα

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

Διεθνή 21 Ιούλ 2026, 10:24

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

Διεθνή 20 Ιούλ 2026, 17:53

Το Παλαιστινιακό διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Διεθνή 20 Ιούλ 2026, 11:54

Το Ιράν παγίδευσε τις ΗΠΑ με την ταχεία απάντησή του στην αμερικανική επίθεση, λέει άραβας αναλυτής

Διεθνή 20 Ιούλ 2026, 11:18

Φέρετρα Αμερικανών στρατιωτικών άρχισαν να φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Ο αμερικάνικος Τύπος αποκαλύπτει σημαντικές απώλειες στην αεροπορική βάση Μουάφακ Σάλτι στην Ιορδανία από πλήγματα του Ιράν

Διεθνή 19 Ιούλ 2026, 09:55

Ιράν: Αναστέλλουμε την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του Μνημόνιου Κατανόησης

Χτυπήθηκαν και πολιτικοί στόχοι στο Κουβέιτ

Διεθνή 18 Ιούλ 2026, 20:46
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
Διεθνή

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

21 Ιούλ 2026, 10:24
Αθλητισμός

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

21 Ιούλ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

21 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

20 Ιούλ 2026, 19:50
Διεθνή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

20 Ιούλ 2026, 17:53
Υγεία

Τα Ιουλιανά του Γεωργιάδη

20 Ιούλ 2026, 13:28
Διεθνή

Το Παλαιστινιακό διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

20 Ιούλ 2026, 11:54
Διεθνή

Το Ιράν παγίδευσε τις ΗΠΑ με την ταχεία απάντησή του στην αμερικανική επίθεση, λέει άραβας αναλυτής

20 Ιούλ 2026, 11:18
Αγροτικά

Εννιά νέες εστίες: Ενδημική στον ιό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έγινε η χώρα μας

20 Ιούλ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Ιούλη

20 Ιούλ 2026, 00:01
Η παπάρα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σταύρος

19 Ιούλ 2026, 11:34
Διεθνή

Φέρετρα Αμερικανών στρατιωτικών άρχισαν να φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Ο αμερικάνικος Τύπος αποκαλύπτει σημαντικές απώλειες στην αεροπορική βάση Μουάφακ Σάλτι στην Ιορδανία από πλήγματα του Ιράν

19 Ιούλ 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Ιούλη

19 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

Πολωνία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

1916: Βόμβα στο Σαν Φρανσίσκο στη διάρκεια παρέλασης, δέκα νεκροί και σαράντα τραυματίες (συλλαμβάνονται και καταδικάζονται οι αναρχικοί Τομ Μούνεϊ και Γουόρεν Μπίλινγκς αλλά μετά από είκοσι χρόνια αποκαθίστανται).

1938: Το Ράιχ εκδίδει νέες ταυτότητες για τους Εβραίους.

1943: Διαδήλωση 300.000 Αθηναίων με αίτημα να φύγουν οι βούλγαροι φασίστες από τη Θεσσαλονίκη, νεκρές η Παναγιώτα Σταθοπούλου (πολτοποιήθηκε από γερμανικό τανκ), Κούλα Λίλη και άλλοι 29 πολίτες, διακόσιοι τραυματίες, πεντακόσιοι φυλακίστηκαν.

1946: Βομβιστική επίθεση της σιωνιστικής οργάνωσης «Ιργκούν» κατά του ξενοδοχείου «King David» στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε την έδρα της βρετανικής πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, ενενήντα νεκροί.

1964: Βίαιες συγκρούσεις στο Λαύριο μεταξύ απεργών της κλωστοϋφαντουργίας «Καρέλα» και χωροφυλάκων με δεκάδες τραυματίες απεργούς.

1981: Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάζεται σε ισόβια για την απόπειρα κατά του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’.

1996: Δολοφονείται ο Χριστόφορος Μαρίνος στο πλοίο «Πήγασος».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo