Την περασμένη Τετάρτη, είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (η στήλη «έκλεισε» πριν από την πραγματοποίησή της), στην οποία θα συμμετείχαν εκ μέρους των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών οι Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών ΦΙΦΑ), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ) και Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης ΟΥΕΦΑ), ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου και οι «ισχυροί άνδρες» των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος. Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΓΓΑ, ήταν η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το θέμα, όπως είναι φυσικό, κυριάρχησε στην αθλητική επικαιρότητα. Τα «παπαγαλάκια», ανεξάρτητως χρώματος και οπαδικής προτίμησης, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της σύσκεψης και να πείσουν τους φιλάθλους ότι με την καθοριστική παρέμβαση των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμφωνία για να σταματήσει η απαξίωση του πρωταθλήματος. Τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της συνάντησης θα τις σχολιάσουμε στο επόμενο φύλλο, όμως αξίζει να πούμε δυο-τρία πράγματα για τη συνάντηση των «Βig 4» και να βάλουμε τα δεδομένα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που παρουσιάζουν τα «παπαγαλάκια» και ο δημοσιογραφικός εσμός.
Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης και έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Διαχρονικά, χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο και τις ομάδες τους, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη των οπαδών, για να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Με απλά λόγια, μετατρέπουν τις επιχειρηματικές τους κόντρες σε οπαδικές και προσπαθούν μέσω του ποδοσφαίρου να πιέσουν την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Οποιος καταφέρει να ελέγξει την ποδοσφαιρική «παράγκα» αποκτά δύναμη και έχει τον πρώτο λόγο στην προώθηση των επιχειρηματικών του επιδιώξεων. Και επειδή οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλουν το «χαρτζιλίκι» τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δε διστάζουν να ξοδέψουν αρκετά φράγκα για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του ποδοσφαιρικού «γίγνεσθαι».
Δύο είναι τα βασικά αξιώματα του «επιχειρείν» στο ποδόσφαιρο. Πρώτο, οι επιχειρηματικές μπίζνες είναι στενά συνδεδεμένες με τον έλεγχο της «παράγκας». Δεύτερο, όλα τα μέσα είναι θεμιτά προκειμένου να ελέγξουν την «παράγκα». Με αυτά τα δεδομένα οι πιθανότητες να καταλήξουν οι «4» σε συμφωνία είναι λίγες και ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τηρηθεί η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν, αν πιεστούν από τους εντεταλμένους των διεθνών ομοσπονδιών.
Το δεύτερο σημείο που αξίζει να σχολιάσουμε είναι η προσπάθεια που κάνουν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ να κρύψουν την αποτυχία τους στην προσπάθεια εξυγίανσης και στη θέσπιση κανόνων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εδώ και δυο χρόνια, οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν υπό την επιτήρησή τους τις εξελίξεις και όσα διαδραματίζονται σε αυτό, έχουν τοποθετήσει δικούς τους ανθρώπους στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) και επιβάλλουν σε ΕΠΟ και κυβέρνηση τις ντιρεκτίβες τους, όμως η κατάσταση αντί να διορθώνεται χειροτερεύει. Εστησαν, λοιπόν, μια «ειρηνευτική» διαδικασία προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους φιλάθλους και να φορτώσουν στις ομάδες τις δικές τους ευθύνες. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Είτε θα βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις ΠΑΕ, οπότε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα κερδίσουν χρόνο και οι εντεταλμένοι τους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς ως εγγυητές και τοποτηρητές της συμφωνίας, είτε θα υπάρξει αδιέξοδο (το οποίο θα χρεωθούν οι ομάδες) και πλέον θα μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση θέλουν (είναι πιθανό ακόμα και το ποδοσφαιρικό Grexit), στο όνομα της εξυγίανσης και της σωτηρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που κάνουν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ διευκολύνεται από την ανυπαρξία της κυβέρνησης και της ΕΠΟ, οι οποίες αποφεύγουν να πάρουν θέση στο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι» και απλώς προεδρεύουν. Ο Γραμμένος και η παρέα του στη διοίκηση της ΕΠΟ, αφού έγειραν το status quo της «παράγκας» προς την πλευρά του Σαββίδη, έχουν στοιχηθεί πίσω από τις διεθνείς ομοσπονδίες και πλέον ενδιαφέρονται μόνο για να διατηρήσουν τις καρέκλες και τους μισθούς τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει στάση ουδετερότητας, στον πόλεμο Σαββίδη-Μαρινάκη και βολεύεται από την επιλογή της προηγουμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παραδώσει τα «κλειδιά» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΠΟ, έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους εκπρόσωπους των διεθνών ομοσπονδιών και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Το προηγούμενο διάστημα ο Μαρινάκης «ζόρισε» τα πράγματα, εκβιάζοντας τον Κούλη και την παρέα του προκειμένου να πάρουν θέση υπέρ του, αδειάζοντας τον Σαββίδη. Η συνάντηση των «Big 4» έδωσε ανάσα στην κυβέρνηση, αφού έχει παγώσει κάθε εξέλιξη, ενόψει του αποτελέσματος της σύσκεψης. Τηρουμένων των αναλογιών και θέλοντας να δώσουμε μια πολιτική διάσταση στην πρωτοβουλία ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, μπορούμε να πούμε ότι όσο έβαλαν σε τάξη το ΔΝΤ και η τρόικα την οικονομία, άλλο τόσο έβαλαν σε σειρά το ελληνικό ποδόσφαιρο οι εντεταλμένοι των διεθνών ομοσπονδιών.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Εκ του αποτελέσματος. ο Αυγενάκης μπορεί να κατοχυρωθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει το παραμικρό μέχρι τώρα και με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να εφαρμόσει στο ακέραιο την κυβερνητική γραμμή της «ουδετερότητας». Επιπλέον, σε αντίθεση με τον Δένδια που δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συνάντηση για την διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, ο υφυπουργός Αθλητισμού όχι μόνο θα είναι παρών στη συνάντηση των «Big 4» αλλά θα είναι και ο οικοδεσπότης!
ΥΓ2. Η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ αποφάσισε την άρση της άδειας συμμετοχής της Ξάνθης στο πρωτάθλημα της Super League και πρόστιμο 200.000 ευρώ, «λόγω υποβολής ανακριβών ή παραπλανητικών στοιχείων» στο φάκελο που είχε κατατεθεί στην Ομοσπονδία. Η απόφαση, αν και δεν αφορά την καταγγελία του Ολυμπιακού σχετικά με την πολυϊδιοκτησία (η απόφαση της ΕΕΑ αναμένεται στις 27/1), επικοινωνιακά δημιουργεί προβλήματα στη θρακιώτικη ΠΑΕ, αφού ενισχύει την αίσθηση ότι κάτι στραβό υπάρχει στην υπόθεση.
Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Η Βίκυ Μιχαλονάκου είναι δημοσιογράφος (τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ), έχει σπουδάσει Κοινωνικές-Πολιτικές Επιστήμες, Δημοσιογραφία, Δημόσιες Σχέσεις και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημοσιολογία, Επικοινωνία. Εχει αρθρογραφήσει στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες (Τα Νέα, Εθνος, Εθνος της Κυριακής), ήταν ανταποκρίτρια σε ξένες εφημερίδες και παραγωγός στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ2, Ant1) και στην τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική). Εκτός από τη δημοσιογραφία έχει υπηρετήσει και την ελληνική λογοτεχνία (για την προσφορά της έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις), ενώ μια από τις σημαντικές εργασίες της ήταν η αυτοβιογραφία του μεγάλου λαϊκού βάρδου Στράτου Διονυσίου. Εγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του '90 ως παρουσιάστρια της εκπομπής «Στο Ερωτοδικείο», που προβαλλόταν στο New Channel και είχε φανατικούς υποστηρικτές. Υπηρέτησε τα underground ΜΜΕ ως παρουσιάστρια σε σειρά εκπομπών («Vicky Gate», «Νέα Ηθη», «Στην Πόλη των Παραισθήσεων») μέχρι το 2014, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Εκτοτε έχει ελάχιστες παρουσίες σχολιάζοντας τηλεοπτικά δρώμενα. Εχοντας σαφώς καλύτερη σκηνική παρουσία από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, λαϊκό προφίλ που «μιλάει» στην καρδιά του λαού και μεγάλη αποδοχή από τις μάζες, καθώς για χρόνια προσπαθούσε να δώσει δίκαιες λύσεις στα σεξουαλικά και ερωτικά προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, θα ήταν μια πολύ «προχώ» επιλογή, καθώς είναι σίγουρο ότι μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στα καθήκοντα της πρώτης γλάστρας της ελληνικής αστικής δημοκρατίας. Βεβαίως, η επιλογή της απαιτούσε ρήξη με το κατεστημένο και τους «δήθεν» της ελληνικής showbiz, τόλμη και φαντασία, ιδιότητες που υπερβαίνουν τον Κούλη. Πληροφορίες και σενάρια που κυκλοφορούν στην καλλιτεχνική πιάτσα, σύμφωνα με τα οποία ο γνωστός τηλεπωλητής «Μπουμπούκος» (κατά κόσμον Αδωνις Γεωργιάδης) είχε προτείνει στον πρωθυπουργό να εξετάσει και την υποψηφιότητα της Βίκυς Μιχαλονάκου, δεν επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ της στήλης στους κοσμικούς κύκλους.