Κατατέθηκε, λοιπόν, η πρόταση κατηγορίας κατά του Παπαγγελόπουλου, γνωστού πλέον επισήμως με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ (ίσα-ίσα το απαιτούμενο όριο) και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες (ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα): ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, πρόκληση και προσφορά σε τέλεση αδικήματος. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η ιδέα της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης από τη Βουλή, η οποία δε θα μπει στην ουσία, αλλά θα ξαναστείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, που επικρατούσε αρχικά στο Μαξίμου (σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο Γεραπετρίτης) αναγκαστικά εγκαταλείφθηκε. Με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, η επιτροπή της Βουλής πρέπει να μπει στην ουσία, γιατί τα αποδιδόμενα στον Παπαγγελόπουλο ξεπερνούν τα όρια της «σκευωρίας για τη Novartis».
Κομβικής σημασίας, όπως φαίνεται και από την πρόταση κατηγορίας των βουλευτών της ΝΔ, είναι η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις διάφορες καταγγελίες κατά «Ρασπούτιν». Οπως είναι γνωστό, η Ράικου έδωσε πρώτα μια κατάθεση μισής ώρας, εντελώς γενικόλογη και ποινικά ανώδυνη, όμως σε λιγότερο από μισή ώρα επανήλθε και έδωσε μια τετράωρη κατάθεση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον «Ρασπούτιν» και στις πιέσεις που -κατά τους ισχυρισμούς της- της ασκούσε για να ασκήσει διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, χωρίς στοιχεία. Η κατάθεση της Ράικου στάλθηκε «αμελλητί» στη Βουλή και μπήκε στο φάκελο κατά Παπαγγελόπουλου, προσδιορίζοντας τελικά και το εύρος των κατηγοριών και τη διαδικασία, καθιστώντας μονόδρομο την εξέταση της υπόθεσης από τη Βουλή.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: ποιος ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και διέταξε τη Ράικου «να τσακιστεί να ξανανέβει στο εισαγγελικό γραφείο και να δώσει τον Παπαγγελόπουλο με συγκεκριμένους ισχυρισμούς»; Ηταν κάποιος από το περιβάλλον Μητσοτάκη ή από «άλλο» περιβάλλον; Με δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης είχε αφήσει να φανεί ότι θέλει να ξεφορτωθεί την υπόθεση από πάνω του, στέλνοντας τον Παπαγγελόπουλο στην τακτική Δικαιοσύνη, το μυαλό πηγαίνει σε άλλη κατεύθυνση. Σ' εκείνον που έλεγε ότι «θα τους πάει μέχρι τέλος» και που αισθάνεται ριγμένος από τον Μητσοτάκη (δυο φορές μάλιστα). Κι αυτό, βέβαια, υπόθεση είναι. Η αλήθεια θα μπορούσε να μαθευτεί μόνο αν «άνοιγε» η τηλεφωνική σύνδεση της Ράικου και αποκαλυπτόταν με ποιον ή ποιους μίλησε στο μισάωρο που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο καταθέσεις της (τότε που -σύμφωνα με γελοίο αφήγημα που δημοσιεύτηκε- έφαγε τη «φλασιά» καθώς ετοιμαζόταν να βγει από το πάρκινγκ και θυμήθηκε ότι δεν είχε καταθέσει αυτά που ήθελε να καταθέσει!). Το ζητάει και ο Παπαγγελόπουλος, όμως, δε νομίζουμε ότι θα του κάνουν τη χάρη.
Εν πάση περιπτώσει, μετά την κατάθεση Ράικου η άσκηση προανακριτικού έργου από την επιτροπή της Βουλής κατέστη μονόδρομος. Υπήρχε μια ακόμα δυνατότητα: να συγκροτηθεί το προβλεπόμενο τριμελές γνωμοδοτικό όργανο (ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών) για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Το επταήμερο από την κατάθεση της πρότασης για άσκηση δίωξης πέρασε και τέτοιο αίτημα δεν κατατέθηκε (από 30 βουλευτές, όπως προβλέπεται). Μάλλον δε θέλησαν περιπλοκές από την αρχή της διαδικασίας. Αποφάσισαν να την αφήσουν να κυλήσει, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο.
Φυσικά, αναμένεται το σύστριγγλο. Θυμηθείτε μόνο τι αποδίδουν ο ένας δικαστικός στον άλλο. Ολοι αυτοί (Τουλουπάκη, Ράικου, Αγγελής, Δημητρίου και άλλοι) αναμένεται να κληθούν ως μάρτυρες από την επιτροπή της Βουλής. Τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες; Περίπτωση να μη κληθούν να καταθέσουν δεν υπάρχει. Για να παραστούν στη διαδικασία θα πρέπει προηγουμένως να αρθεί το καθεστώς προστασίας τους και δεν είναι καθαρό αν αυτό μπορεί να το κάνει η επιτροπή της Βουλής, που έχει όλα τα δικαιώματα του ανακριτή, ή θα πρέπει η άρση να γίνει από τη δικαστική αρχή που έδωσε αυτό το καθεστώς. Ομως, ακόμα και αν δεν τους βγάλουν την «κουκούλα», θα κληθούν να καταθέσουν από απόσταση (όπως έγινε στη δίκη της ΧΑ).
Μέχρι ν' αρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής, όμως, θα πρέπει να γίνει η τυπική πράξη συγκρότησής της (τυπική γιατί η ΝΔ έχει πλειοψηφία, στην οποία θα προστεθεί σίγουρα το ΚΙΝΑΛ, ίσως και άλλα κόμματα). Ισως και την άλλη εβδομάδα να γίνει η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και ο Παπαγγελόπουλος. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διασταυρώσουν, φυσικά, τα ξίφη τους, υπό τις ιαχές των δύο στρατευμάτων. Δεν αναμένεται τίποτα συνταρακτικό, βέβαια. Το μόνο που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τσίπρας θα υπερασπιστεί τον Παπαγγελόπουλο. Θα τον «χρεωθεί» ή θα κρατήσει αποστάσεις; Θα δηλώσει καθαρά ότι τα πάντα ήταν σε γνώση και υπό την εποπτεία του ή θα το ρίξει στις αοριστίες, την σκευωριολογία και την καταγγελιολογία;