Δέκα μέρες μετά τις εκλογές, ο Κυρανάκης έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η ΝΔ σχεδιάζει ένα νέο ασφαλιστικό για τους νέους εργαζόμενους. «Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη εισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη, και μετά θα χτίζουν ελεύθερα οι ίδιοι τη σύνταξή τους κεφαλαιοποιητικά. Αρα κεφαλαιοποιητικά θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε ένα δημόσιο ταμείο ή να πάει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και να χτίζει ο ίδιος κεφαλαιοποιητικά κάθε μήνα τη σύνταξή του όπως εκείνος νομίζει».
Οταν ρωτήθηκε αν αυτό αφορά και την κύρια σύνταξη, απάντησε «για όλα». Είχε απάντηση και για τον κίνδυνο χρεοκοπίας κάποιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας: «Εχει εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ Βασιλεία II, η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς και εξονυχιστικούς ελέγχους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Αρα λοιπόν δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει με τους νέους κανονισμούς»!
Ο Κυρανάκης δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, είναι όμως βουλευτής της ΝΔ και μέχρι τις εκλογές ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Εμπιστος του Μητσοτάκη, δηλαδή. Δεν μπορεί να μιλάει στα κουτουρού.
Πράγματι, μερικές μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μηταράκης ανακοίνωσε ότι βάζει μπροστά τη διαδικασία επεξεργασίας του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι όπως το περιέγραψε ο Κυρανάκης.
Οπως είπε ο Μηταράκης, «η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις- όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία -ούτε σε δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας -όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές- θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες». Εξήγησε ότι «θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»!
Για να μη μείνει δε καμιά αμφιβολία για το χαρακτήρα της νέας επικουρικής ασφάλισης, που όπως είπε θα αρχίσει να ισχύει για όσους μπουν για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1.1.2021, στην Ομάδα Εργασίας που έφτιαξε και συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, συμμετέχουν και στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Φυσικά, αυτό που περιγράφουν ως επικουρική σύνταξη δεν έχει καμιά σχέση με σύνταξη. Είναι ένα ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο. Ομως, αν αυτό το σχέδιο γίνει πράξη, η επικουρική ασφάλιση ως πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες δεκαετιών, θα πάψει να υφίσταται και για τους ήδη ασφαλισμένους. Διότι θα υπάρχει ένα επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα του οποίου οι συνταξιούχοι θα αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι θα μειώνονται (αφού δε θα μπαίνουν καινούργιοι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.2021). Ετσι, το σύστημα δε θα μπορεί να δίνει ούτε τις άθλιες επικουρικές συντάξεις που δίνει σήμερα (μετά από τόσες μνημονιακές περικοπές).
Εννοείται πως αν καταφέρουν να περάσουν αυτό το σχέδιο στην επικουρική ασφάλιση, θα περάσουν μετά και στην κύρια σύνταξη, όπως περιέγραψε ο Κυρανάκης.
Π.Γ.