Δυο Boeing 737 MAX 8 έπεσαν με διαφορά μερικών μηνών, στέλνοντας στο θάνατο εκατοντάδες επιβάτες. Στις 29 του περασμένου Οκτώβρη έπεσε ένα καινούργιο Boeing της ινδονησιακής χαμηλού κόστους εταιρίας Lion Air. Νεκροί και οι 189 επιβαίνοντες. Το περασμένο Σάββατο έπεσε ένα ίδιο αεροπλάνο των Αιθιοπικών Αερογραμμών. Νεκροί και οι 157 επιβαίνοντες. Και τα δύο αεροπλάνα ήταν καινούργια (800 ώρες πτήσης το ινδονησιακό, 1.200 ώρες πτήσης το αιθιοπικό). Και τα δύο έπεσαν λίγα λεπτά μετά την απογείωσή τους (μετά από 12 λεπτά το ινδονησιακό, μετά από έξι λεπτά το αιθιοπικό). Και στα δύο περιστατικά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, ενώ οι πιλότοι των αεροπλάνων ήταν έμπειροι.
Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι πρόκειται για σύμπτωση. Γι' αυτό και αρκετές εταιρίες σε διάφορες χώρες αποφάσισαν να καθηλώσουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, μέχρι να δοθεί μια πειστική εξήγηση από την εταιρία.
Δεν είμαστε ειδικοί στην αεροναυπηγική για να εκδώσουμε πόρισμα, όμως μας προξενεί εντύπωση το εξής γεγονός. Ο συγκεκριμένος τύπος επιβατικού αεροπλάνου, το Boeing 737, είναι το best seller των αεροπορικών μεταφορών. Το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις ιστορικά και με τις περισσότερες πτώσεις. Και ξαφνικά, το (υποτίθεται) εξελιγμένο μοντέλο του, το ΜΑΧ 8, σημαδεύεται από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα. Το μυαλό πάει αμέσως στον τύπο της εξέλιξης που έκανε η αμερικάνικη εταιρία. Οπως διαβάσαμε, το ΜΑΧ 8, φέρει μεγαλύτερους κινητήρες σχεδιασμένους να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Για να γίνει το μοντέλο ελκυστικό στις εταιρίες χαμηλού κόστους και να νικήσει η Boeing τον ανταγωνισμό, ποντάροντας όχι στην ποιότητα και την ασφάλεια, αλλά στο χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Ισως η ασίγαστη δίψα για κέρδος να αποτελεί το «κλειδί» για την ερμηνεία των δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων.