Παραλίγο να γίνουν κουλουβάχατα, αλλά τελικά κατάφεραν να το «σώσουν» και να ψηφιστεί η τροπολογία για το σπάσιμο πέντε καλλικρατικών δήμων, μολονότι ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση δε διέθετε 151 βουλευτές. Βλέπετε, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ρουσφέτι είχε διακομματικά χαρακτηριστικά.
Πόσο συνηθισμένο είναι να γίνονται διοικητικές αλλαγές τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Αυτό σκέφτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Χαρίτσης και προσπάθησε να το αποφύγει. Ομως, οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές «έψησαν» τον Σκουρλέτη, που τους είχε δώσει υποσχέσεις όταν ήταν αυτός στη θέση του Χαρίτση, ο Σκουρλέτης έπεισε το Μαξίμου και ο Χαρίτσης «πείστηκε» να καταθέσει ρύθμιση για σπάσιμο τεσσάρων δήμων. Οι τέσσερις όμως έγιναν πέντε, λίγο πριν η σχετική τροπολογία κατατεθεί στη Βουλή, γιατί ο συριζαίος βουλευτής Σάμου Σεβαστάκης απείλησε ακόμα και με παραίτηση αν δεν έσπαγε στα δύο και ο δήμος Σάμου. Η δικαιολογία περί επειγόντων προβλημάτων που θα λυνόταν με τη ρύθμιση ήταν πραγματικά για γέλια.
Η αντιπολίτευση ψέλλισε κάποια λογάκια, χωρίς ν' ανεβάσει τους τόνους. Βλέπετε, υπήρχαν και δικοί της βουλευτές που ήθελαν το σπάσιμο και είχαν γίνει «μπετόν αρμέ» με τους συριζαίους. Ο Αθανασίου ενδιαφερόταν για τη Λέσβο, ο Δένδιας για την Κέρκυρα και πάει λέγοντας. Περισσότερο γκρίνιαξαν κάποιοι συριζαίοι. Οπως η βουλευτής Κερκύρας Φ. Βάκη, που φαίνεται πως ο «σύντροφός» της Παυλίδης, επίσης βουλευτής Κέρκυρας, την άφησε έξω από τα νταλαβέρια με την «τοπική κοινωνία» και υποψιάζεται ότι στις επόμενες εκλογές θα χάσει κατά κράτος τη μάχη του σταυρού (το μείζον που ενδιαφέρει κάθε βουλευτή, ιδιαίτερα όταν διαγράφεται η προοπτική το κόμμα του να χάσει καμιά εβδομηνταριά βουλευτές επειδή θα έρθει δεύτερο).
Εκείνος όμως που σκαρφάλωσε στα κάγκελα ήταν ο γίγαντας Μιχελογιαννάκης, που ήθελε σπάσιμο και τεσσάρων δήμων του νομού Ηρακλείου. Γιατί αυτοί και όχι εμείς; ήταν το… δόγμα Μιχελογιαννάκη, που απέκτησε φωνή μετά από αφωνία πολλών μηνών. Φαίνεται πως είχε τάξει στους ψηφοφόρους του ότι «ετελείωσε» και ένιωσε ότι οι σύντροφοι τον άδειασαν. Γι' αυτό τον πήρε στο ψιλό ο πασόκος Κεγκέρογλου, που ξέρει τα καθέστατα καθότι Ηρακλειώτης κι αυτός: «Και εσύ, κύριε Μιχελογιαννάκη, είπαμε να σε αφήσουμε στο απυρόβλητο λόγω ειδικών συνθηκών και σχέσεων, αλλά συ ξιέσαι και κουτοπόνηρα σκεπτόμενος έστειλες μήνυμα στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Ηρακλείου, ότι ενώ εσύ θέλεις να γίνουν δήμοι, οι άλλοι, οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σε αφήνουν. Μα στη Γέργερη όλοι μαζί δεν πίνατε τις ρακές και υποσχεθήκατε τον δήμο;».
Είδαν ότι υπάρχει «τζόγος», βγήκαν και άλλοι συριζαίοι στην… αναφορά. Ο Παπαηλιού ζήτησε να περιληφθεί και η Γορτυνία. Ο Ρίζος ζήτησε να γίνει και στον Εβρο σπάσιμο δήμων. Ο Πρατσόλης το έθεσε… γενικά: το υπουργείο έπρεπε να μελετήσει συνολικά το ζήτημα για τους 325 δήμους αντί να λάβει επιλεκτικές αποφάσεις. Αλλοι, οι οποίοι… όλως τυχαίως εκλέγονται στις περιφέρειες που έσπασαν δήμοι, υποστήριξαν με πάθος την τροπολογία. Ο Σεβαστάκης (Σάμος) είπε πως «ο αυτοδιοικητικός εξορθολογισμός» θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του νησιού και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο Πάλλης (Λέσβος) είπε ότι η τροπολογία αποκαθιστά τη σχέση δήμου-δημότη! Ο Ντζιμάνης (Κοζάνη) είπε ότι στην περιοχή του Βελβεντού θα λυθούν συσσωρευμένα προβλήματα.
Ο Χαρίτσης έπαιξε άμυνα. Μετά τις εκλογές, είπε, θα δούμε συνολικά το θέμα της κατάτμησης κάποιων δήμων σε όλη τη χώρα. «Δεν υπάρχει βουλευτής που να μην έχει δεχθεί παράπονα και αιτήματα για κατάτμηση δήμων. Αυτό όμως πρέπει να ρυθμιστεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Πόσο σοβαρή είναι μία πολιτεία που νομοθετεί λίγο πριν τις εκλογές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια;» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Τσιάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με ψηφοθηρικό στόχο.
Οταν, όμως, έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, μολονότι ο Μιχελογιαννάκης είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι δε θα ψηφίσει την τροπολογία (άλλο να ψηφίζεις μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους κι άλλο να έχεις υποσχεθεί δήμο στο Τυμπάκι, να έχεις πιει ρακές εις υγείαν του νέου δήμου και να σ' αφήνουν μπουκάλα – με τι μούτρα θα ξαναπεράσεις να ζητήσεις ψήφο;). Ετσι, η τροπολογία πέρασε με τεκμαιρόμενη τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Ετσι, όλοι θα πάνε στις επαρχίες τους και θα καμαρώνουν ότι χάρη σ' αυτούς έσπασαν οι δήμοι. Οχι μόνο οι συριζαίοι, αλλά και οι της αντιπολίτευσης, που θα λένε ότι χωρίς τη δική τους ανοχή η τροπολογία δε θα ψηφιζόταν.