Το υπουργείο Οικονομικών, μ' ένα λακωνικότατο δελτίο Τύπου, ανακοίνωσε ότι «επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σύμφωνα με διυπουργική απόφαση. Οι μετοχές είχαν μεταβιβασθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον Οκτώβριο του 2011».
Το δελτίο Τύπου γράφτηκε σκόπιμα έτσι (χωρίς καμιά εξήγηση ή παραπέρα πληροφορία), για να μπορεί ο κάθε συριζαίος Γκεμπελίσκος να στήσει προπαγάνδα περί δήθεν ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων. Το έκανε για παράδειγμα ο Πολάκης, γράφοντας στο facebook (στο οποίο περνάει τη μισή του μέρα): «ΕΤΣΙ “ΠΟΥΛΑΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΝΕΡΟ“!!!!!!!!!! …συνεχίστε τα ουρλιαχτά…», συνοδεύοντας το σχόλιό του με την είδηση.
Ποια είναι η αλήθεια; Τίποτα δεν αλλάζει στο σχέδιο πώλησης του ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Κι αυτό φαίνεται καθαρά από το περιεχόμενο των δύο αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (Παπαδημητρίου, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης, Σπίρτζης – ΦΕΚ 614Β- 22.2.2018). Η επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο κράτος γίνεται για λόγους συμμόρφωσης προς απόφαση του ΣτΕ (1906/2014) από την οποία «προκύπτει ότι δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ» (και της ΕΥΑΘ).
Ταυτόχρονα, οι δύο υπουργικές αποφάσεις κάνουν ρητή αναφορά στις «διατάξεις του ν. 4336/2015 “Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης“ (Α’94) και ειδικότερα τα οριζόμενα στην παράγραφο Γ' περ. 4.4».
Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο εγκρίθηκε το τρίτο Μνημόνιο, στις 14 Αυγούστου του 2015. Η δε παράγραφος Γ' περ. 4.4 είναι απόσπασμα από το κείμενο του ίδιου του Μνημόνιου, που αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά στις ιδιωτικοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ από τις 31.12.2014.
Επομένως, η πώληση του 15,97% της ΕΥΔΑΠ και του 24% της ΕΥΑΘ (αυτά είναι τα ποσοστά που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο. Γι' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών δεν ισχυρίστηκε ότι ακυρώνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Το άφησε να το πουν οι Γκεμπελίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ.